Barça
Esports Barça 09/02/2023

Laporta defensa una "adjudicació exemplar" a Limak i garanteix fitxatges a l'estiu

El president del Barça diu que "encara no és el moment" de parlar amb Busquets de la renovació

4 min
Joan Laporta, president del Barça

BarcelonaEls que coneixen bé Joan Laporta solen referir-s'hi com una persona intuïtiva. Per això, després de mesos sense oferir una roda de premsa de balanç, considerava que ara era un bon moment per sortir a parlar. Són moments dolços per a ell, amb el Barça líder en solitari a la Lliga amb vuit punts de marge respecte del Reial Madrid, amb la Supercopa sota el braç i després de tancar un mercat de fitxatges d’hivern en què s’ha pogut formalitzar la inscripció de Gavi com a futbolista del primer equip.

El futbol ha donat una treva, aquesta setmana, i abans que arribin els revolts de l’Europa League, amb el partit exigent contra el Manchester United i la posterior eliminatòria de Copa del Rei contra el Reial Madrid, Laporta s’oferia per donar resposta a alguns dels temes que han generat més controvèrsia els últims dies, com l’adjudicació de les obres del Camp Nou a l’empresa turca Limak i, més recentment, a l’estripada del germà de Leo Messi, Matías, carregant directament contra ell. Un tema, aquest últim, que ràpidament s'ha tret de sobre: "Ja ha demanat disculpes, no cal donar-hi més importància".

Res ha tret de polleguera Laporta, almenys de cara al públic. Pausat i reposat, ha exhibit una vegada més la seva capacitat d’oratòria, d’articular un discurs sense gairebé llegir cap paper i hàbil en les respostes, malgrat que no sempre contesti allò que li demanen. Ha fet una primera intervenció de tres quarts d’hora per fer un balanç general sobre el club abans de sotmetre’s a les preguntes dels mitjans. Molta retòrica i poques dades individuals durant les gairebé dues hores que ha durat la compareixença. Tot i això, no s’han esvaït alguns dubtes que envolten el trasllat a Montjuïc, la temporada vinent, sobretot pel que fa a les dificultats de transport o el risc que s’hagi de prorrogar l’exili a un estadi olímpic que tan sols tindrà capacitat, segons ell, per a 49.000 espectadors. O sobre el futur d'Ansu Fati, de qui s'ha limitat a dir que el club "no en preveu la venda" però que, tot plegat, dependrà del seu rol a l'equip i de si el jugador mostra interès per fer les maletes.

Els dubtes sobre Limak

La constructora turca Limak ha estat un dels punts centrals de la roda de premsa, en què Laporta ha defensat amb dents i ungles que el procés d’adjudicació per remodelar el Camp Nou va ser "exemplar". Ha reconegut, això sí, que de totes les propostes rebudes, la Limak era l'única que s'havia compromès a les "condicions exigents" que demanava el club pel que fa al preu i al termini d'execució. Mai ha parlat de compromís del Barça, sinó de Limak. Una manera, potser, d'anticipar-se a la jugada si finalment es compleixen els mals pronòstics sobre l'execució de les obres.

En aquest punt, Laporta, que ha estat acompanyat en el torn de preguntes pel vicepresident econòmic, Eduard Romeu, i pel director de futbol, Mateu Alemany, ha garantit que el finançament estarà tancat "el primer trimestre" d'aquest 2023, amb les negociacions van ben encarrilades en aquest sentit.

Queixes de Laporta al 'fair play' de la Lliga

El president, mirant el mercat de fitxatges, ha fet evident la queixa per les restriccions que està posant la Lliga en la normativa del control salarial. Unes traves "legítimes" de la patronal, ha aclarit. Però, en tot cas, unes limitacions que estan "negociant" per poder inscriure jugadors com Ronald Araujo, per renovar contractes com el d'Alejandro Balde i per reforçar-se a l'estiu. "Cada vegada que hem superat un obstacle, la Lliga ens ha canviat la norma perquè no tornem a fer aquesta mena d'operacions. Això és un estira-i-arronsa constant que complica la planificació esportiva", lamentava el president, sobretot en comparació amb altres lligues.

Malgrat tot, Laporta ha reivindicat la rebaixa salarial que s'ha fet els últims mesos —tal com exigia Javier Tebas, president de la patronal—, ha destacat que només les sortides de Piqué i Griezmann han suposat un estalvi de 90 milions de cara al curs vinent i, per tant, es veu capacitat per complir la normativa del fair play i poder fer incorporacions l'estiu vinent. De fet, s'ha compromès de facto a fitxar. "Crec que ho farem, estem preparats per complir les exigències que ens faci Xavi", ha dit. També ha agraït a l'entrenador que fos comprensiu amb la situació econòmica del club: "Mai ens ha demanat que estirem més el braç que la màniga".

Amb el cas d'Ansu Fati per resoldre, el president ha dit que "no és necessari" que s'acabi produint la venda dolorosa, l'eufemisme que es fa servir al Camp Nou per justificar el traspàs d'un jugador important per fer calaix. Però ha aclarit que no ho descartava del tot i que dependrà de les "possibilitats" del mercat. És a dir, que ho valoraran si Ansu demana explícitament sortir del club i presenta una bona oferta.

Sobre Busquets, el president ha deixat en l'aire la renovació. Ha dit meravelles del capità, però no s'ha mullat sobre el seu futur. "No ens hem assegut a parlar perquè cap de les dues parts hem considerat que sigui el moment". En canvi, sí que ha parlat d'un fitxatge mediàtic, el del fill de Ronaldinho, que s'incorporarà al juvenil B del club. "Té bona planta", ha comentat al respecte.

Finalment, i per tancar una compareixença que ha començat amb un minut de silenci en memòria de Marcos Alonso, mort als 63 anys víctima d'un càncer, s'ha referit a la Kings League, la fase final de la qual es jugarà al Camp Nou. El president ha parlat del lloguer de l'estadi com una oportunitat de negoci, però n'ha desvinculat la cessió amb la rescissió del contracte de Gerard Piqué: "No hi té res a veure".

stats