Barça
Esports Barça 24/05/2022

¿Lewandowski és el davanter de referència que necessita el Barça?

El club ja ha presentat una primera oferta formal al Bayern, reticent a deixar escapar el polonès si no li troba substitut

Jordi Cardero
3 min
Robert Lewandowski saludant els aficionats del Bayern Munic ahir a Wolfsburg.

BarcelonaEl Barça ha acabat una de les temporades que se li han fet més llargues dels últims anys i obre ara un estiu clau per al futur. La il·lusió instal·lada per Joan Laporta i les necessitats de Xavi Hernández fan presagiar un mercat amb força moviment, tot i que caldrà enginyeria econòmica per fer possible una revolució que ara mateix sembla lluny. Un dels objectius principals, malgrat el fitxatge de Pierre-Emerick Aubameyang fa pocs mesos, és Robert Lewandowski. El Barça ja ha fet la primera oferta formal al Bayern de Munic, però els alemanys han deixat clar, tot i el desig del davanter de jugar al Camp Nou, que les negociacions no seran fàcils.

Lewandowski farà 34 anys a l'agost. Això obre el debat sobre si l'edat és només una xifra o si cal tenir-la en compte. Karim Benzema, per exemple, ha fet la millor temporada de la seva carrera precisament amb 34 anys. Els números golejadors de Lewandowski deixen entreveure que al polonès encara li queda corda. Enguany, cap jugador ha marcat més gols que ell en lliga (35). Al Bayern ha demostrat una temporada més que és un davanter d'àrea: 21 dels 35 gols marcats a la Bundesliga han estat al primer toc, cinc els ha fet després de controlar la pilota, quatre de penal i només en una ocasió va necessitar tres tocs per enviar la pilota al fons de la xarxa.

Un golejador d'ofici

Per a la llança d'atac blaugrana han passat perfils diferents, però Xavi demana un mateix rol a tots els protagonistes. Les instruccions són clares: vol un davanter que sigui pulcre a l'hora de jugar al primer toc, que sàpiga interpretar quan ha d'aparèixer a la cadena de passades i que sigui un golejador dins l'àrea. En aquest últim requisit, Lewandowski és el millor d'Europa. En les últimes cinc temporades, només en la 2018-19 va marcar menys d'un gol per partit. Aquesta temporada, a banda d'aconseguir el millor registre de les cinc grans lligues continentals, només ha necessitat cinc xuts de mitjana per partit per trobar-se amb el gol.

Els entrenadors que han passat per la banqueta bavaresa li han ofert l'escenari ideal. És un golejador de raça i el fet d'enfocar-lo a l'àrea li allarga la vida com a nou d'elit. Per darrere de Lewandowski juga Thomas Müller, amb tasques associatives, i a les bandes el Bayern té extrems que l'alimenten amb centrades. Quan Pep Guardiola va aterrar a Baviera va modificar el seu pla d'atac i va optar per centrar més el joc que amb el Barça. I així va potenciar Lewandowski, que en un partit va entrar des de la banqueta i va marcar cinc gols en només nou minuts. "Vaig marxar del camp enfadat perquè podria haver-ne marcat sis, però un defensa va treure la pilota de la línia", es lamentava el davanter temps després.

Sané rep la pilota al quadrat i Lewandowski, després de la desmarcada, només necessita un toc per marcar

Associativament, Lewandowski no destaca per la participació en la construcció de les jugades. De fet, aquesta temporada només ha fet tres assistències. Al Bayern no li fa falta i Xavi només necessita que el nou aparegui en situacions puntuals. Intervé de mitjana 36 vegades per partit, 15 vegades menys que Benzema, però set més que Aubameyang. Dins l'àrea ha sigut el segon punta que més vegades ha participat aquesta temporada. Lewandowski està enfocat a la porteria, però també és el davanter pulcre i delicat en el toc que demana Xavi.

El relleu al Bayern, clau

Un factor decisiu per desencallar el fitxatge pel Barça és que el Bayern li trobi un substitut. Els bavaresos sempre han sigut un club caut a l'hora de fer inversions importants i prioritzen el mercat estatal. El mercat de davanters es mou amb comptagotes i una de les seves pretensions, Erling Haaland, va escollir el Manchester City. A la resta de l'escenari europeu, el Tottenham va rebutjar 175 milions d'euros del City per Harry Kane l'estiu passat, Romelu Lukaku sembla trobar-se cada vegada més a gust al Chelsea i Lautaro Martínez va renovar amb l'Inter fa pocs mesos. Sense efecte dòmino, al Bayern li costaria encara més deixar escapar Lewandowski.

Malgrat l'edat, el jugador assegura rendiment immediat. El seu fitxatge suposaria un salt automàtic de talent a la davantera blaugrana i restaria pressió golejadora a Ansu Fati perquè, malgrat la bona ratxa de cara a porteria, carregar-li tot el pes golejador de l'equip podria suposar-li una responsabilitat excessiva després dels problemes amb les lesions.

stats