Les mil i una oportunitats perdudes de Riqui Puig

El jugador de Matadepera marxarà a la MLS després de no haver aconseguit triomfar a Barcelona

Oriol Cartró
3 min
Riqui Puig contra el Osasuna el passat 13 de març al Camp Nou

BarcelonaFa anys, molts aficionats somiaven amb un mig del camp amb Arthur, Frenkie de Jong i Riqui Puig. En la teoria, era un trident per dominar el futbol europeu moltes temporades, com ja havíem viscut amb Xavi, Busquets i Iniesta. Però en la pràctica, això no s'ha complert: el brasiler ja no hi és, el neerlandès té la porta de sortida oberta i la jove promesa de Matadepera està fent les maletes per marxar, molt probablement, a la MLS, la lliga de futbol americana. Ara, amb el que somien tots els culers és veure ballar als terrenys de joc Pedri i Gavi, dos jugadors que sí que han demostrat que són els ideals per dirigir l'equip en els pròxims anys.

Riqui Puig va arribar al planter blaugrana fa vuit anys, el 2014, per incorporar-se al cadet. Va anar pujant categories i meravellant al mig del camp amb el juvenil, proclamant-se campió de la UEFA Youth League, fins a arribar al Barça B (actual Barça Atlètic). Va estar al filial dos anys, però ja va debutar amb el primer equip el 13 d'abril del 2019 de la mà d'Ernesto Valverde, quan va jugar d'inici contra l'Osca en un partit de tràmit –el Barça era pràcticament campió de lliga i va formar part d'un equip ple de rotacions–. Tot i no tenir fitxa del primer equip, després de l'aturada de les competicions per la pandèmia i ja amb Quique Setién a la banqueta, va ser un jugador concurrent a les convocatòries i va disputar una gran quantitat de minuts al tram final de la temporada. No va ser jugador de ple dret a la primera plantilla fins a la temporada següent, la 2020/2021. Així ho tenia pactat per contracte.

En el seu primer any com a jugador del primer equip, i amb Ronald Koeman com a entrenador, Riqui Puig només va jugar uns pobres 581 minuts, repartits en un total de 24 partits. El de Matadepera no va tenir la confiança de l'entrenador neerlandès, sobretot a l'inici de temporada, en què només va disputar cinc partits entre Lliga i Champions fins al gener. Els següents mesos, i potser després d'una estirada d'orelles del president i de l'àrea esportiva, que volien Riqui Puig al terreny de joc, va començar a jugar més partits. Ara bé, en la majoria dels casos entrava al camp amb el partit ja decidit per jugar els anomenats minuts porqueria.

Tots els partidaris de Riqui sempre han cregut que amb un nou entrenador com Xavi, fidel a l'estil Barça, el futbolista tindria minuts i demostraria el que apuntava des de fa anys. Però tampoc ha sigut així. Han anat passant entrenadors i ningú li ha donat una bona oportunitat al mig del camp. Setién ho va intentar, però va perdre el control del vestidor i l'ensopegada històrica a la Champions davant el Bayern el va deixar fora de combat. Koeman no hi va confiar gens i amb Xavi la història ha sigut més o menys similar. En aquesta última temporada, Riqui Puig ha disputat menys partits que en l'anterior (17) i menys minuts (525). Ha sigut suplent constantment i no ha tingut la regularitat que ell hauria desitjat amb un dels seus ídols a la banqueta.

El seu pas pel vestidor tampoc ha sigut fàcil i ha tingut algunes topades amb companys, segons expliquen des de la Ciutat Esportiva. Sobretot amb els pesos pesants, amb qui hi havia friccions per la seva actitud al camp d'entrenament. Una de les més sonades va ser una entrada a destemps de Riqui Puig a Leo Messi en què el migcampista no hauria ni demanat disculpes, segons alguns testimonis. Cap d'ells, però, ha volgut parlar mai del tema.

El destí de Riqui Puig

Xavi Hernández li va comunicar, tant al final de temporada com al començament de la pretemporada, que no comptava amb ell, que no tenia lloc a la primera plantilla. Com els altres descartats, no va anar a la gira pels Estats Units, i tindrà el mateix destí que els seus companys: sortir del Barça. Segons apunten diversos mitjans, Riqui Puig marxarà traspassat al Los Angeles Galaxy de la MLS, una aposta sorprenent tenint en compte l'edat del futbolista, de 22 anys, i sabent que la lliga de futbol americana es considera una de les més fluixes esportivament i una competició a la qual els jugadors van en els seus últims anys de carrera, com podria ser el cas de Sergio Busquets l'any vinent, o fins i tot de Leo Messi. Tot i això, la MLS cada vegada està atraient més joves europeus i el nivell futbolístic està en ascens. En el cas de Riqui Puig, el Barça obrirà les portes al menut migcampista, tot i que es guardarà una opció per a una futura venda del futbolista. Allà, Riqui Puig compartirà vestuari amb vells coneguts com Chicharito Hernández o l'exblaugrana Víctor Vázquez.

stats