Futbol

El motiu pel qual Xavi va decidir canviar Lewandowski

El polonès va sumar un nou partit decebedor contra el Las Palmas i al tècnic no li va tremolar el pols per canviar-lo al minut 70

Robert Lewandowski es lamenta contra el Las Palmas

BarcelonaContra el Las Palmas es va viure un fet gairebé inèdit al Barça de Xavi: Robert Lewandowski va ser canviat al minut 70 sense que tingués cap molèstia o aparegués després d'estar lesionat. L'ariet polonès, en qui se segueix confiant, viu la seva pitjor ratxa golejadora: des del curs 2010-11, la seva primera temporada a la Bundesliga amb el Dortmund, que no tenia unes xifres tan decebedores. De fet, aquesta primera volta ha marcat poc més de la meitat dels gols (8) a la Lliga que el curs passat (15). En els últims onze partits del campionat que ha estat disponible només ha marcat tres gols, els dos del triomf contra l'Alabès (2-1) i un en la derrota contra el Girona (2-4). Si bé és cert que en un d'aquests onze partits es va lesionar i només hi va participar mitja hora (contra el Mallorca) i en dos va jugar menys perquè era quan tot just s'havia recuperat de la lesió al turmell (29 minuts contra el Reial Madrid i 57 davant la Reial Societat).

Des de la visita a Anoeta, corresponent a la 12a jornada, que ho havia jugat tot a la Lliga, fins al duel contra el Las Palmas, de la 19a jornada. L'últim partit de l'any 2023 contra l'Almeria ja va suposar un punt d'inflexió, una picada de cresta de Xavi a Lewandowski per demanar-li molta més intensitat que la que havia demostrat durant els primers 45 minuts contra el cuer. Just després del partit, respecte a la millora de l'ariet a la segona meitat, Xavi va respondre ras i curt: "Crec que ha entès la conversa que hem tingut al descans". A la represa se'l va veure molt més participatiu, més insistent en la pressió –en això va fer especialment incidència el tècnic– i també va servir l'assistència del segon i definitiu gol de Sergi Roberto. A diferència de João Félix, substituït al descans contra l'Almeria i suplent a Gran Canària, el polonès va ser titular contra el conjunt illenc. Però va ser canviat poc després del minut 70.

Xavi, prudent davant dels mitjans, va negar que fos un toc d'atenció i que estigués enviant cap missatge tant al portuguès com al polonès. Va explicar en la compareixença posterior al partit que "sempre" ha fet els canvis en funció del que considerava que era millor per a l'equip. Les declaracions del tècnic, però, contrasten amb el rol d'intocable que havia tingut fins ara Lewandowski. El davanter fins i tot va ser titular a casa de l'Anvers, malgrat que a priori ni tan sols havia d'anar convocat. El cos tècnic segueix confiant en l'ex del Bayern i constaten que ell és el primer que està decebut amb el seu rendiment. L'ariet polonès, però, ja va començar la temporada una mica mosca als entrenaments perquè durant els partits estiuencs de preparació ja considerava que li arribaven poques pilotes en condicions per rematar. I, als seus 35 anys, Lewandowski viu, bàsicament, de ser un davanter d'àrea.

Contra el Las Palmas l'ex del Bayern va protagonitzar un partit incòmode, de nou. Davant la defensa avançada del conjunt local el Barça va abusar de les passades en llarg ja des de la sortida (se'n van intentar més de 20 només al primer temps), de les quals l'ariet no es va beneficiar pràcticament de cap, i tampoc va rebre gaires centrades des de les bandes. Balde, per l'esquerra, va intentar sis serveis a l'àrea, dels quals només dos van ser encertats. Cancelo, un teòric especialista en aquest sentit, es va lesionar deu minuts després de l'inici i Kounde va passar a ser el lateral.

La qüestió tàctica que va dur Lewandowski a la banqueta

A Gran Canària Lewandowski ni es desmarcava a l'espai ni arrossegava prou els centrals per beneficiar les entrades dels jugadors de segona línia o des de les bandes. Tampoc rematava. De fet, Vitor Roque va rematar més (3) en 12 minuts i va generar més perill que Lewandowski (2) en tot el partit. La raó per la qual el polonès va ser canviat al minut 70 és perquè, davant la defensa avançada del Las Palmas, Xavi va considerar que necessitava un punta amb molta més mobilitat que aprofités més l'esquena dels defensors del conjunt canari. "Per atacar més els espais", confirmen a l'ARA des del vestidor.

Per això abans de l'entrada de Roque ja va canviar Lewandowski per ubicar Ferran Torres al centre de l'atac: el valencià és un dels futbolistes més insistents que té el Barça en aquest sentit. I, de fet, on millor va rendir Ferran durant el seu pas pel Manchester City va ser jugant de davanter centre. Roque també té aquestes virtuts. El polonès última la seva carrera, el brasiler tot just la comença, però tenen dos perfils molt diferents. Xavi defensa que poden ser compatibles i que Roque també pot jugar a la banda.