Neymar: “Jo només firmava el que em deia el meu pare”

El pare del futbolista l'exculpa ("ell només es dedicava a jugar a futbol") i assenyala el Santos

5 min

BarcelonaNeymar ha arribat a l’Audiència de Barcelona pels volts de les 11. Ja feia una hora i mitja que havia començat la segona jornada del judici pel litigi amb DIS. La seva presència era tan esperada mediàticament com curta ha sigut la seva intervenció. Només tres minuts, temps per respondre a les preguntes del fiscal i de la seva advocada. S’ha espolsat les culpes i ha dit que ell només firmava el que li deia el seu pare. Una horeta després, quan el seu pare i la seva mare també havien declarat, ha pogut tornar a marxar.

Després d’una primera jornada condicionada per les qüestions prèvies i marcada per una alteració del calendari de declaracions, Neymar passava de declarar divendres a ser cridat pel tribunal dimarts. “No és un tracte de favor, com s’ha publicat. Se’l va deixar marxar perquè estàvem en les qüestions prèvies i perquè em consta que va viatjar de matinada. No era un tracte de favor, va ser tractar-lo amb dignitat”, argumentava el jutge.

José Manuel del Amo Sánchez, el president del tribunal que porta el cas, ha fet un preàmbul extens previ a la declaració del futbolista. El magistrat, que en la primera sessió va fer diversos comentaris complementaris relacionats amb el món del futbol –"ja ha quedat acreditat que m’agrada”, va arribar a confessar–, s’ha mostrat molest per com es va interpretar la decisió de deixar marxar Neymar. “La llei no obliga un acusat a ser present en tot el judici. Hi té dret, però no l’obligació. Si la gent es queda amb l’anècdota del gol, que ho faci, però el motiu va ser un altre”, apuntava Del Amo, que tancava la seva intervenció prèvia amb una altra sentència. “Ja s’ha dit que Neymar ha arribat tard. No, ha arribat quan estava en condicions de declarar. Ja sabia que a primera hora declarava un altre testimoni. Ell guanya en un dia el que tots els lletrats d’aquesta sala poden arribar a guanyar en un any. Si és que hi arriba… Així que, repeteixo, de tracte de favor, cap ni un”.

El jutge ha negat tracte de favor a Neymar.

No ha estat l'única intervenció del magistrat, que ha deixat clar el seu punt de vista respecte de les xifres que es mouen en el negoci del futbol. "Hi ha quantitats que poden semblar desconcertants en qualsevol àmbit. Però això és futbol", ha apuntat Del Amo quan els lletrats preguntaven, sorpresos, pel ball de números multimilionaris que envolta el contracte d'un jugador. Caldrà veure si, a partir d’aquesta premissa, el tribunal acaba veient un delicte en les negociacions, com defensen les acusacions.

El futbolista brasiler ha escoltat pacientment la intervenció del jutge, girant el cap en algun moment cap a l’esquerra, on hi havia la resta d’acusats. En concret, els seus pares, Neymar sènior i Nadine, i els expresidents blaugranes Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell. Mirades còmplices que seguien amb una frase d’agraïment cap al magistrat. “Gràcies per entendre que ahir estava molt cansat”.

Neymar assegura que "només firmava" el que li deia el seu pare, que protegeix el futbolista i assenyala el Santos

Neymar Jr., igual que el seu pare i la seva mare, només ha volgut contestar a les preguntes de la Fiscalia i de la seva advocada. El més destacat que ha dit és que no va participar en les negociacions del seu contracte amb el Santos, que va “firmar” el que li deia el seu “pare” i que si després va fitxar pel Barça és perquè porta el club català “al cor”. La seva advocada, Maria Masó, també ha volgut deixar constància que quan el Santos i DIS es van repartir els drets federatius el jugador era menor d’edat: tenia 17 anys.

Més extensa ha estat la declaració del Neymar Sr., que bàsicament s’ha encarregat d’exculpar el seu fill. “Ell només es dedicava a jugar a futbol”, ha dit. També ha ressaltat que sempre s’havia pensat que actuava dins la legalitat quan negociava els acords amb el Barça i que tenia assessors legals. A més, i en el litigi concret amb DIS, ha explicat que no van informar el fons d’inversió del seu acord amb el Barça: “Això era responsabilitat del Santos”, el seu club d’origen.

El pare de Neymar ha protegit el seu fill: "Ell només jugava a futbol".

També ha desvelat que en el primer contracte professional signat amb el Santos, que es remunta al 2008, el club es quedava el 100% dels drets d'imatge del futbolista i que "això va suposar que fes un gran negoci". "Entre la venda d'entrades i els drets d'imatge, el Santos guanyava molts més diners dels que pagava a Neymar", ha dit. Per la seva banda, Nadine, la mare del jugador, tan sols ha hagut de respondre a una pregunta, del fiscal. Li ha preguntat si havia intervingut en les negociacions i ha dit que “no”. I això ha estat tot.

Al Santos li va suposar un gran benefici tenir els drets d'imatge de Neymar, diu el seu pare.

"Descansi, senyor Pérez, que ahir era a París"

La jornada de dimarts, a banda de la família Neymar, ha destacat també per la declaració de Florentino Pérez, president del Reial Madrid. El mandatari, que actua com a testimoni perquè va intentar fitxar-lo el 2011, tampoc ha donat gaires detalls d’aquelles negociacions. Florentino ha assegurat que “ho portava la direcció esportiva” i que no ho “recordava” en concret. “Estava al cas de tot, però no ho negociava directament”. Florentino, això sí, ha admès que van arribar a fer una oferta de 45 milions al Santos per comprar el jugador, però que no van poder tancar l’operació. “Al final, un jugador acaba anant on vol. I ell va voler anar al Barça”.

Florentino Pérez: "Els jugadors van on volen, Neymar volia anar al Barça i per això va acabar anant-hi".

La declaració del president del Madrid també ha sigut breu, deu minuts escassos. I ha finalitzat amb una frase del jutge per acomiadar-se'n: "Gràcies i descansi, senyor Pérez, que em consta que ahir era a París". A Del Amo no li va passar per alt que ahir hi havia a la capital francesa la gala de la Pilota d'Or.

Els executius del Barça fan pinya

La segona sessió ha començat amb la intervenció de Raül Sanllehí, director de futbol del Barça en aquella època. L'executiu ha deixat clar que el Barça només va negociar amb el Santos pels drets federatius de Neymar, i amb el jugador per pactar les xifres del seu contracte amb el Barça. En la seva intervenció, ha justificat l'acord amb N&N rubricat el 2011. Ha dit que uns mesos abans havien pactat amb el Santos el fitxatge de Neymar, però quan ja s'havien "donat la mà" el club brasiler va trencar l'acord. "Ens va dir que el Madrid havia fet una oferta superior. Ens va semblar inacceptable. I per això vam negociar després amb el jugador", ha dit Sanllehí.

A la tarda ha intervingut André Cury, antic vistaire del Barça a l'Amèrica Llatina. En la seva declaració ha contradit Florentino, assegurant que el Reial Madrid va arribar a oferir "150 o 160 milions" per Neymar. Ara bé, aquesta xifra incloïa el traspàs, el sou del futbolista i la penalització de 40 milions que el pare hauria de pagar al Barça (per l'incompliment del contracte entre el club català i N&N). Ha dit, doncs, que el Madrid pagava més diners al Santos i a Neymar, però que la decisió del jugador ja estava presa: El 2013 va fitxar pel Barça.

stats