Les claus del judici Neymar-DIS

Aquest dilluns arrenca a l'Audiència de Barcelona el segon litigi derivat del fitxatge de Neymar pel Barça, el 2013

5 min
Sandro Rosell i Neymar

BarcelonaAquest dilluns arrenca a l'Audiència de Barcelona el judici del cas Neymar-DIS. Es tracta d'un procés que va començar quan el fons d'inversió DIS, propietari d'una part dels drets federatius de Neymar, va considerar que havia cobrat una xifra inferior a la que li tocava pel traspàs del jugador al Barça, el 2013. Després de molts anys d'instrucció, el cas arriba finalment a judici. Aquestes són les claus per entendre'l.

Què és el cas Neymar-DIS?

La vinculació entre Neymar i DIS comença el 2009, quan el jugador brasiler no havia debutat encara com a professional. El fons d'inversió DIS va adquirir el 40% dels drets federatius del futbolista pagant 2 milions d'euros al Santos. A canvi, cobrava en el futur el 40% de la venda de Neymar a un club. Aquesta venda es va produir el 2013 al Barça. Ara bé, hi ha un ball de xifres. El Barça va declarar en el seu dia que havia pagat 57 milions. En canvi, només 17 corresponien estrictament als drets federatius, ja que la resta eren una bonificació –una mena de prima de fitxatge– per a l'empresa N&N, propietat dels pares del jugador. Més endavant es va saber que hi havia un seguit de contractes paral·lels entre el Barça i el Santos. I, també, que s'havien fet altres ingressos entre el Barça i Neymar. El total de l'operació, segons DIS, són 82 milions. Per tant, aquest fons d'inversió, que va cobrar 6,8 milions el 2013 (el 40% de 17 milions), considera que havia de cobrar-ne gairebé 33.

Qui són els acusats?

Els actors directament implicats en el fitxatge de Neymar pel Barça. És a dir, a banda del mateix futbolista, Neymar Junior, també s'asseuen al banc dels acusats els seus pares, Neymar i Nadine, propietaris de l'agència N&N, la qual va negociar el contracte i va cobrar les bonificacions. També estan acusats Sandro Rosell, aleshores president del Barça; Josep Maria Bartomeu, que el 2013 era vicepresident esportiu, i Odilio Rodrigues, l'expresident del Santos. D'altra banda, hi ha tres persones jurídiques: el Barça, el Santos i l'empresa N&N.

Poden acabar a la presó?

Els acusats s’enfronten a un mínim de dos anys de presó i, si acabessin condemnats, podrien haver d’entrar-hi a complir condemna. En el cas del futbolista brasiler, la Fiscalia li demana dos anys de presó i una multa de 10 milions d’euros, mentre que DIS, els denunciants, eleven la petició de presó per a Neymar a cinc anys. També volen que el futbolista quedi inhabilitat durant aquest mateix temps. Però la pena més alta és per a Sandro Rosell: el ministeri fiscal sol·licita cinc anys de presó i DIS, vuit. Els denunciants demanen la mateixa pena per a Josep Maria Bartomeu, però la Fiscalia l’exculpa perquè considera que no hi ha proves que l’aleshores vicepresident del Barça estigués al cas de les negociacions pel fitxatge de l’astre brasiler. DIS també demana cinc anys de presó per al pare i la mare del futbolista, mentre que la Fiscalia ho rebaixa a dos anys, en el cas del pare, i a un en el cas de la mare.

Qui més hi haurà en el judici?

Durant les dues setmanes i mitja que durarà el judici, desfilaran per l’Audiència de Barcelona diversos exdirectius del Barça, del Santos i de l’empresa denunciant, com ara l’exvicepresident del Barça Xavier Faus, l’exdirector general Antoni Rosich o l’exdirector esportiu Andoni Zubizarreta. Però el testimoni estrella és el president del Madrid, Florentino Pérez, que declararà com a testimoni dimarts al matí. Com a testimoni, Florentino haurà de contestar totes les preguntes que li formulin acusacions i defenses i està obligat a dir la veritat. Això sí, se li permetrà declarar per via telemàtica i no haurà de desplaçar-se fins a Barcelona, estalviant-se l’exposició mediàtica i la fotografia assegut a l’estrada d’un tribunal.

Per què es jutja a Barcelona?

Quan DIS va posar la denúncia, Neymar era jugador del Barça i residia a Barcelona. En aquell moment, el club català va considerar que únicament es tractava d'un conflicte entre el Santos i DIS, i proposava quedar-ne exclòs i que el presumpte delicte es jutgés directament al Brasil. Però DIS també acusa el Barça i per això el delicte es va traslladar a l'Audiència Nacional. Inicialment, el cas s'havia de jutjar a Madrid. Ara bé, Neymar, Bartomeu i Rosell van sol·licitar que es traslladés a Barcelona, ja que el contracte s'havia signat a la capital catalana. L'Audiència Nacional va accedir a la petició recordant que, perquè un presumpte delicte sigui jutjat allà, cal que s'hagi comès íntegrament a l'estranger. En aquest cas, la documentació està signada a Barcelona.

Com s'estructura el judici?

La magnitud del judici, amb dues acusacions, nou acusats i les seves defenses, una vintena de testimonis i una repercussió mediàtica amb pocs precedents (un d’ells seria el judici a Messi) ha obligat la secció sisena de l’Audiència de Barcelona a canviar de sala. La vista, amb públic, es farà en una sala de jurat, tot i que les taules que ocupen ara els membres del tribunal popular seran per a les defenses dels acusats. Això, però, farà més grandiloqüent l’escenari: les sales de jurat compten amb dos pisos d’alçada i estan situades a la part més noble del palau de justícia de Barcelona. L’estrada està envoltada de columnes, separada del públic amb una tanca de fusta i les finestres decorades amb vitralls. Tot plegat farà que el judici s’assembli molt més al format americà que tothom té a l’imaginari gràcies a les pel·lícules de Hollywood.

La sala està presidida per tres magistrats: José Manuel del Amo Sánchez (el president de la sala), Jorge Obach Martínez i Miguel Ángel Ogando Delgado. A la seva dreta s’hi asseuran les acusacions (la Fiscalia i els denunciants, DIS), i després les defenses. Els nou acusats se situaran just per sota seu, a esquerra i dreta del tribunal, i quan hagin de prendre la paraula, ho faran d'esquena al públic, en una cadira habilitada just al centre de l’estrada, mirant cap als magistrats.

En total hi ha previstes set sessions en horari de matí i tarda. Dilluns començarà amb les qüestions prèvies i els primers testimonis. Tot i que ja es podrà veure Neymar, Rosell i Bartomeu al banc dels acusats, ells no declararan fins divendres, ja en el tram final del judici. Per si decideixen contestar a totes les parts (a diferència dels testimonis, no hi estan obligats) s’han previst dues sessions d’interrogatori. La vista acabarà el dia 31 amb les conclusions, els informes finals de les parts i l’últim torn de paraula per als acusats, que es reserva perquè puguin fer, si volen, un al·legat final.

Quan hi haurà sentència?

No hi ha un termini concret perquè el tribunal dicti sentència. Quan acabi el judici, els magistrats es retiraran a deliberar. Un d’ells té la funció de redactar la sentència i tots tres s’hauran de posar d’acord a l’hora de consensuar els punts principals del dictamen. Com que es tracta d’una causa complexa, el pronunciament pot trigar mesos a arribar i constar de centenars de pàgines.

Què va passar en els altres conflictes judicials entre Neymar i el Barça?

No és la primera vegada que el Barça i Neymar acaben a judici. De fet, el cas Neymar-DIS també s'ha conegut popularment com Neymar II. El primer, el cas Neymar I, va ser el que va posar sobre la taula aquests contractes paral·lels entre el club català i el Santos, derivats del contracte del 2013. En aquella ocasió, el Barça va acceptar una condemna i una multa, mentre s'exonerava els expresidents Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell. L'últim conflicte judicial era de quan Neymar va marxar del Barça i va reclamar cobrar una gratificació que li devien. El cas, tancat el 2021, va acabar amb un pacte entre les parts.

stats