Esports Barça 27/07/2022

Neymar i Rosell seran jutjats a l'octubre

La Fiscalia demana 2 i 5 anys de presó, respectivament, pel cas Neymar-DIS

3 min
Sandro Rosell i Neymar, el 2013

BarcelonaJa és oficial. Neymar, els seus pares, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu s'asseuran al banc dels acusats pel cas Neymar-DIS. Finalment, l'Audiència de Barcelona ha fixat data per al judici que ha d'esclarir les presumptes irregularitats comeses el 2013 quan el futbolista brasiler va fitxar pel Barça. Seran sis sessions del 17 al 31 d'octubre. La Fiscalia ha demanat per a Rosell una pena de 5 anys de presó, mentre que per al jugador demana dos anys de presó i 10 milions d'euros de multa per uns suposats delictes de corrupció entre particulars i estafa per simulació de contractes. Al seu torn, demana una multa de 8,4 milions per al Barça.

El cas Neymar-DIS, conegut també com a cas Neymar 2, s'arrossega des del 2015, dos anys després que es tanqués el traspàs del futbolista entre el Santos i el Barça. Les xifres oficials de l'operació van ser de 57,1 milions. D'aquests, 17,1 corresponien als drets federatius del jugador i els 40 restants a una prima de fitxatge per a Neymar i els seus pares. Ara bé, arran de la querella que en el seu dia va presentar el soci Jordi Casas, es va descobrir que els costos del fitxatge eren superiors, ja que el Barça i el Santos havien acordat un seguit de pagaments paral·lels. El club, aleshores presidit per Sandro Rosell –i amb Josep Maria Bartomeu de vicepresident esportiu–, havia justificat inicialment que eren operacions independents, però al final va acabar reconeixent els fets i acceptant una condemna per frau de 5,5 milions que va abonar l'entitat –exonerant així de responsabilitat Rosell i Bartomeu.

El fons DIS, que el 2009 tenia el 40% dels drets de Neymar quan estava al Santos, havia cobrat 6,8 milions pel traspàs. Ara bé, arran d'aquestes informacions, va considerar que l'havien estafat i va presentar una querella. L’empresa brasilera mantenia que li tocaven molts més diners, ja que s'hi havia d'incloure l’amistós que es va acordar entre el Barça i el Santos, valorat en 4,5 milions, i els 7,9 milions que l’entitat blaugrana va pagar per tenir un dret preferencial sobre tres joves jugadors que no van aterrar al Camp Nou. Segons DIS, doncs, hauria d'haver percebut el 40% dels 29,5 milions que va acabar pagant, en tots els conceptes, el Barça al Santos.

DIS –que també té en compte els diners que el Barça va pagar a Neymar en concepte de prima de fitxatge– reclama una indemnització per danys i perjudicis de 150 milions d'euros, 5 anys de presó per al jugador i 8 anys de presó per a Rosell i Bartomeu. D'altra banda, també compareix com a acusació particular la Federació d'Associacions d'Atletes Professionals del Brasil (FAAP), que considera que en aquella operació suposadament fraudulenta entre el Barça i el Santos es van vulnerar els seus drets. Així, reclama un petit percentatge dels diners del traspàs, que es destinarien a finalitats socials.

La Fiscalia exonera de responsabilitat Josep Maria Bartomeu pel cas Neymar-DIS

El cas estava inicialment a l'Audiència Nacional, però el Barça –que havia defensat, sense èxit, que el conflicte era entre DIS i el Santos i per tant s'havia de jutjar al Brasil– va acabar aconseguint que es traslladés a l'Audiència de Barcelona. Ara ja hi ha data de judici i la Fiscalia demana 5 anys de presó i 10 milions d'euros de multa per a Sandro Rosell, aleshores president blaugrana, pels delictes de corrupció i estafa. En el cas de Neymar, actualment jugador del París Saint-Germain, demana 2 anys de presó i 10 milions de multa per un delicte de corrupció. En canvi, el ministeri públic exonera Josep Maria Bartomeu, vicepresident esportiu quan van produir-se els fets, ja que considera que no va formar part de les negociacions. A Bartomeu, però, sí que està acusat per part de l'acusació particular de DIS i la FAAP.

Al banc dels acusats també s'hi asseuran el pare i la mare del jugador –propietaris de l'empresa N&N, la que va cobrar la prima de fitxatge–, per a qui la Fiscalia demana 2 anys i 1 any de presó, respectivament, pels suposats delictes de corrupció. I també està acusat Odilio Rodrígues, exdirigent del Santos, per a qui se sol·licita 3 anys de presó per estafa. També seran jutjats tres persones jurídiques: el Barça, el Santos i l'empresa N&N, per a qui la Fiscalia sol·licita 8,4 milions d'euros, 7 milions i 1,44 milions de multa, respectivament.

stats