Esports 31/10/2022

Rosell treu pit de la seva gestió al Barça en el judici de Neymar

L'acusació particular rebaixa a quatre anys la petició de condemna per a l'expresident i a dos anys i mig la pena per a Neymar i Bartomeu

3 min
Sandro Rosell durant el seu al·legat final a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEl segon judici pel fitxatge de Neymar pel Barça, que ha assegut al banc dels acusats l'astre brasiler, els seus pares i els dos últims expresidents del Barça, ha quedat vist per a sentència a l'Audiència de Barcelona aquest dilluns amb l'al·legat final dels acusats. Sandro Rosell ha apel·lat a la seva absolució primer a través del seu advocat, Rafael Alcázar, que s'ha referit a les "injustícies" del passat en referència al temps que va ser a la presó per ordre de l'Audiència Nacional, i després en primera persona, per treure pit de la seva gestió al capdavant del club: "Estic orgullós d'haver estat el president del Barça", ha dit Rosell. El seguia la veu de l'entitat en aquest judici, el compliance Sergi Atienza, que assegura que el club "ha estat acusat erròniament" en un cas que va sorgir "de la querella d'un farmacèutic que era soci del Barça", recordava Josep Maria Bartomeu.

Queda per veure quina serà la sentència del tribunal que ha jutjat el cas després que l'acusació particular (que representa els interessos del fons d'inversió DIS, que tenia el 40% dels drets federatius del futbolista) s'hagi quedat sola a l'hora de defensar que en el fitxatge del jugador hi va haver corrupció i estafa. De fet, la postura de l'acusació s'ha anat desinflant a mesura que avançaven les sessions del judici. Divendres va ser la Fiscalia qui va decidir retirar tota l'acusació i va demanar exculpar tots els acusats perquè, un cop fet el judici, no veia proves d'infracció penal, tan sols irregularitats administratives, en l'operació que va servir per portar l'astre brasiler al club blaugrana. Aquest dilluns l'acusació particular també ha rebaixat la seva petició de pena. Tot i que inicialment demanava cinc anys de presó per a Neymar i vuit per a Rosell i Bartomeu, ara en demana 2,5 per a Neymar i Bartomeu i quatre per a Rosell i el pare del futbolista.

Multa de 57 milions per al Barça

En el cas de Neymar, l'acusació particular demana que la condemna vagi acompanyada d'una inhabilitació de dos anys i mig com a futbolista, mentre que per al Barça se sol·licita una multa de 57 milions d'euros. Durant la seva exposició, l'advocat que representa el fons d'inversió DIS, Eliseo Martínez, ha assegurat que en el judici "ha quedat perfectament evidenciat" que en el fitxatge de Neymar hi va haver corrupció. La Fiscalia no ho veu igual i ha retirat l'acusació contra tots els processats. Per al fiscal del cas, els 40 milions d'euros que es van pagar a l'astre brasiler no constitueixen cap suborn, sinó una "prima de fitxatge". "Un pot estar d'acord o no amb la xifra, però això existeix i és legal", deia el representant del ministeri públic divendres passat.

De fet, l'advocat del Barça, Jordi Pina, ha recordat en la sessió d'aquest dilluns que la primera sentència pel cas Neymar I, en la qual el Barça va acabar condemnat a una multa de 5,5 milions d'euros per dos delictes de frau a Hisenda, el tribunal va concloure que els 40 milions d'euros del fitxatge de Neymar corresponien al sou del jugador. "I un salari no és una comissió", deia el penalista. L'advocat de Rosell, Rafael Alcázar, espera que el tribunal s'alineï amb les tesis de la Fiscalia i que l'expresident del Barça –que, amb aquest, ja ha afrontat quatre judicis, dos dels quals pel fitxatge de Neymar pel Barça– no hagi de respondre més davant de la Justícia. "Vull confiar que serà un dels últims casos judicials que hagi d’afrontar Rosell i que acabi en absolució", assegurava durant l'exposició del seu informe final. A diferència de Rosell i Bartomeu, Neymar i el seu pare (que s'han connectat al judici per videoconferència) no han volgut fer ús del torn d'al·legat final.

stats