Neymar revoluciona l’Audiència de Barcelona i fa canviar els plans del jutge

El president del tribunal permet a l'astre brasiler abandonar el judici i n'avança la declaració a dimarts

4 min

BarcelonaNo és gaire habitual que les persones que s'asseuen al banc dels acusats puguin riure a plaer en el primer dia d'un judici. Però ha passat en el cas Neymar-DIS, que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. La sessió inaugural, on es despatxen les qüestions prèvies, ha barrejat la fase més protocol·lària amb algunes ocurrències futbolístiques, metàfores i comentaris a peu de pàgina. No semblava, en alguns moments, que s'estigués jutjant una presumpta estafa i que els acusats s'enfrontin a penes de presó.

El judici del cas Neymar-DIS, el tercer litigi en què el davanter i el Barça es troben als tribunals, començava amb la màxima expectació mediàtica per veure Neymar entrant a l'Audiència de Barcelona. Però no s'hi ha estat gaire estona: una hora i mitja mal comptada. "Em consta que mentre el senyor Neymar marcava un gol, jo ja era al llit. Ho vaig sentir per la ràdio", deia amb ironia José Manuel del Amo Sánchez. El jutge, president de la sala sisena, la que porta el cas, autoritzava que el futbolista pogués anar-se'n a l'hotel a descansar. Neymar, que s'asseia just davant de Sandro Rosell, havia fet gestos d'incomoditat. Quan ha rebut el permís s’ha aixecat, ha picat el puny amb l'expresident del Barça i se n'ha anat acompanyat de la seva mare. El seu pare, Neymar sènior, s’ha quedat a la sala. Però n’ha marxat al primer recés.

El gest de la sala amb el futbolista no és inusual. Segons les normes que regulen els judicis, els acusats no tenen cap raó per ser a la sala durant tot el judici, sempre que estiguin representats almenys per un advocat, com és el cas de Neymar i la resta de processats. Ara bé, poques vegades es tenen en compte les seves circumstàncies personals. "Neymar és, de tots els acusats, el que té més obligacions. I no vull perjudicar-lo, encara que jugui al PSG", ha continuat amb to sorneguer el president del tribunal, que ha fet saber també que s'havia estudiat "el calendari de la Ligue 1 [francesa] i el de la Champions" abans de prendre la decisió. "Sé que divendres té partit, just el dia que havia de declarar".

El pare i representant de Neymar Júnior, Neymar da Silva Santos, entrant al TSJC

No ha sigut l'única concessió al jugador, que en principi havia de declarar divendres. Finalment, Del Amo l'ha autoritzat a declarar dimarts, dia que estava reservat a priori per a un testimoni de luxe, Florentino Pérez. El president del Madrid, que declararà per videoconferència, parlarà dimarts a última hora o bé dimecres.

La comprensió del president del tribunal per Neymar també l’ha haguda de tenir per l’expresident del Santos, Odilio Rodrigues, que també declararà dimarts. O amb Raül Sanllehí, que era director de futbol del Barça i actua de testimoni, a qui també se li ha fet un forat dimarts a primera hora, avançant fins i tot l’hora d’inici de la sessió.

La presència de dues acusacions (DIS i la Fiscalia) i de nou defenses a la sala (les de Neymar, els seus pares, Rosell, Bartomeu i l'expresident del Santos com a persones físiques; i les del Barça, N&N i el Santos com a persones jurídiques) han comportat que s'allarguessin les qüestions prèvies. També han merescut la intervenció constant del jutge, que ha parat els peus als lletrats en més d'una ocasió, sobretot de les acusacions. "Siguin concisos o això no s'acabarà mai". "No cal que em llegeixi tot l'informe, que ja el tinc. Digui'm només el titular". "Si dilatem innecessàriament el procés, el 31 de desembre encara serem aquí". Per al primer dia de judici estaven programades les declaracions de sis testimonis. Al final, tan sols ha parlat Andoni Zubizarreta, exdirector esportiu del Barça el 2013.

Entre referències futbolístiques –"ja ha quedat acreditat que m'agrada el futbol", "aquí tothom sap que un futbolista juga 45 minuts i està fent petons a l’escut", "hi ha casos de jugadors que han posat Messi al seu gos i han acabat fitxant pel Reial Madrid, com Isco"–, mencions a l'Atlètic de Madrid, el futbol gallec, les pilotes i els gols, Del Amo ha acabat fent fins i tot d'intèrpret. Jordi Pina, l'advocat del Barça, ha demanat declarar en català. Ho ha fet així que ha arribat un intèrpret. Tot i que, per anar de pressa, era el mateix magistrat qui s'encarregava de traduir la majoria dels arguments de Pina. També ha corregit una noia que ajudava en la traducció dels pèrits brasilers. "Posats a demanar, podem demanar que vingui a fer d'intèrpret Lula da Silva".

Les claus del judici Neymar-DIS

El judici arriba per la denúncia del fons d'inversió DIS, que posseïa un 40% dels drets federatius de Neymar quan el jugador era al Santos. El club brasiler va vendre'l al Barça el 2013. Ara bé, hi ha un ball de xifres. El Barça va declarar en el seu dia que n'havia pagat 57 milions. En canvi, només 17 corresponien estrictament als drets federatius, perquè la resta eren una bonificació –una mena de prima de fitxatge– per a l'empresa N&N, propietat dels pares del jugador. Més endavant es va saber que hi havia tot un seguit de contractes paral·lels entre el Barça i el Santos. I, també, que s'havien fet altres ingressos entre el Barça i Neymar. El total de l'operació, segons DIS, són 82 milions. Per tant, aquest fons d'inversió, que va cobrar 6,8 milions el 2013 (el 40% de 17 milions), considera que havia de cobrar-ne gairebé 33.

La Fiscalia i DIS demanen penes de presó, una multa i inhabilitació per al jugador per una presumpta estafa. En canvi, les defenses demanen el sobreseïment lliure. En el cas dels expresidents del Barça Rosell i Bartomeu, consideren també que el conflicte seria exclusivament entre el Santos i DIS i creuen que s'hauria de jutjar al Brasil.

stats