El cas Negreira, el penúltim bastó a la roda als plans de Laporta amb l'Espai Barça

El dany reputacional provoca que alguns inversors suspenguin la seva participació en el finançament de l'Espai Barça

4 min
Joan Laporta posant al Camp Nou amb el fundador de Limak, Nihat Özdemir, i la seva cúpula.

BarcelonaUna setmana abans que sortís a la llum el cas Negreira, Joan Laporta compareixia davant dels mitjans per fer balanç de l'actualitat del Barça. D'entre els temes que va tractar durant dues hores, destacava la remodelació del Camp Nou, una de les seves prioritats quan falten pocs dies perquè es compleixin dos anys del seu retorn a la llotja blaugrana. No feia gaire que l'entitat havia anunciat que les obres anirien a càrrec de Limak, una decisió que va generar controvèrsia. El mandatari, però, va voler donar un cop de puny sobre la taula: va defensar a ultrança l'elecció de la constructora turca i, amb el vicepresident econòmic Eduard Romeu al costat, va garantir que el finançament del projecte estaria enllestit durant aquest mes de març. Però l'escàndol dels pagaments a l'antic vicepresident dels àrbitres ha acabat tenint conseqüències més enllà del futbol: l'ombra de sospita no ha agradat gens a alguns dels inversors que, de la mà de Goldman Sachs i J.P. Morgan, volien finançar l'Espai Barça. Tant, que n'hi ha que han deixat la seva participació en suspens.

Si a principis de febrer tot semblava estar encarrilat, amb la constructora ja escollida, el projecte definit i les obres del Camp Nou iniciades –falta una part de la tercera graderia–, el març comença amb màxima incertesa. "Tot està obert", expliquen des dels despatxos nobles del Camp Nou, on fins i tot reconeixen que ja s'ha posat sobre la taula la possibilitat d'esperar una temporada més a començar la reforma, cosa que suposaria anul·lar temporalment el trasllat a Montjuïc, previst per a aquest estiu, i recuperar els ingressos del club abans d'embarcar-se en el que es defineix internament com "el projecte més ambiciós de la història del Barça" i "l'obra més important de Barcelona després de la Sagrada Família".

Són dies difícils a l'equip de treball de l'Espai Barça, que des de l'ascens de Laporta a la presidència ha patit diversos canvis tant en l'estructura executiva com de proveïdors. Els materials s'han encarit per la guerra a Ucraïna, un conflicte internacional que no té un pronòstic gens clar. En aquest context d'inflació general s'hi ha afegit que l'elecció de Limak també ha generat suspicàcies entre els inversors, que no veuen amb tants bons ulls posar diners a una empresa que té una qualificació més baixa en relació a altres gegants com Acciona, Ferrovial o FCC –les que també van licitar per les obres– i Vinci, que va decidir retirar-se quan sabia que Limak anava per davant en les travesses internes. Tampoc agrada que es tracti d'una empresa que no opera en borsa, perquè això implica un control financer inferior, i que no tingui experiència en obres a Europa, una regió molt estricta amb la qualitat dels materials de construcció. De fet, el procés per homologar, si escau, els materials de Limak a la normativa europea pot allargar l'inici i l'evolució dels treballs al Camp Nou.

Tot aquest context de preocupació també ha arribat a Ghesa i Vopi4, les sòcies espanyoles de la turca en la reforma que ara també tindran, segons va avançar 2Playbook, la col·laboració de l'enginyeria australiana Robert Bird Group, amb experiència estadis anglesos. A més de tot això, que no fa més que encarir l'operació de finançament, cal sumar-hi ara el soroll mediàtic i el mal reputacional derivats del cas Negreira, que té totes les de judicialitzar-se en les pròximes setmanes.

El president executiu del Barça, Joan Laporta i Estruch, somrient dilluns a la gala The Best de la FIFA.

Controvèrsia amb la "mossegada" al Gol Sud

Tot i que hi ha preocupació als despatxos del club, algunes de les fonts consultades per elaborar aquesta peça han preferit guardar silenci i evitar donar detalls sobre el nou Camp Nou, emparant-se en polítiques de confidencialitat. Malgrat això, des del club confirmen l'impacte reputacional per l'escàndol arbitral i afegeixen que la "mossegada" al Gol Sud ha deixat el Barça en una situació de debilitat envers els inversors. El que s'havia venut com una victòria per part de la junta, una manera de dir que "ara sí, les obres ja estan en marxa", se li està tirant en contra a la directiva de Joan Laporta. "Ara ja saben que tens pressa i, per tant, et collen encara més en les condicions", s'assegura des d'Arístides Maillol. A més, el desmantellament parcial del Gol Sud suposa menys entrades a la venda en els partits disputats a l'estadi des de després del Mundial. Com menys entrades, menys ingressos. Com menys ingressos, més problemes per quadrar uns comptes que ja van per sota de pressupost. I com més dificultats per fer números verds, més complicació per complir el fair play de la Lliga i plantejar-se fitxatges aquest estiu, incloent-hi el de Leo Messi, que no ha renovat amb el PSG i és el gran somni de Laporta.

De moment, el Barça manté el seu pla inicial: el d'aprovar el finançament aquest març i començar el gruix de les obres a l'estiu, desmuntant completament la tercera graderia. Però aquella confiança que hi havia a principis d'any s'ha esvaït, i el calendari, en conseqüència, pot patir modificacions.

Mentrestant, continuen les obres per habilitar l'estadi de Montjuïc, on teòricament es traslladarà l'activitat del primer equip temporalment mentre es reformi el Camp Nou. Des de l'Ajuntament de Barcelona expliquen que les obres "segueixen el seu curs" i que els dubtes que hi ha al club sobre l'execució de l'Espai Barça no afecten els treballs que s'estan fent al Lluís Companys. "Ningú ha comunicat el contrari", diuen des del consistori. El Barça tenia signat un contracte per jugar a l'Estadi Olímpic la temporada 2023/24 i fa uns dies va prorrogar-lo fins al novembre del 2024, data en què el club té previst tornar a casa amb motiu del 125è aniversari de l'entitat. Però, com ja va explicar l'ARA, i davant la hipòtesi que els treballs vagin més lents, el club té pactat poder seguir a l'exili fins al final de la temporada 2024/25.

stats