Barça

A Sevilla arriba l'hora de la veritat per al Barça (i per al genoll d'Umtiti)

Koeman afirma que el futbolista està "físicament bé" i el francès confia en poder competir al "primer nivell" contra el Sevilla

i
Albert Nadal
3 min
Samuel Umtiti en acció aquesta temporada

Arriba l'hora de la veritat per al Barça de Ronald Koeman. Aquest dimecres contra el Sevilla (21 h, DAZN) i la setmana vinent contra el PSG, l'equip blaugrana mesurarà on té posat el llistó. Degut a les circumstàncies –és un any de canvis i s'han lesionat peces importants–, el tècnic neerlandès ha qualificat amb un "10" la trajectòria de l'equip fins ara. El Barça té moltes coses a millorar, però el gener ha sigut un mes de recuperar bones sensacions, amb remuntades plenes de fe i amb versions millorades de futbolistes com Griezmann, De Jong i Trincão.

La davantera està endollada, però les urgències se situen ara a la defensa. Després de la lesió al turmell d'Araujo i les molèsties reincidents a la cuixa dreta de Dest, les mirades se centren en Samuel Umtiti. La baixa de Dest ubica Mingueza al lateral dret; per tant, el central francès té paperetes de ser el central titular fent parella amb Lenglet (malgrat que això impliqui jugar amb dos centrals esquerrans). L'altra opció –escollida d'urgència contra el Betis quan es va lesionar Araujo– passaria per ubicar De Jong com a central, però el tècnic ha manifestat en la prèvia el seu desig de no treure'l del mig del camp: "Sense el Frenkie ens falta alguna cosa al centre del camp. Dependrà del partit i del rival, però prefereixo que jugui un central, que està acostumat a la posició".

De la mateixa manera, Koeman ha afirmat que si Umtiti ha entrat en la convocatòria és perquè "està bé físicament". "És cert que, pel seu historial amb les lesions i el calendari de partits que hi ha, sempre estem pendents del seu estat físic. Però quan ha jugat ha demostrat la seva qualitat", ha afegit el tècnic. Umtiti havia encadenat tres bons partits contra el Granada, l'Elx i l'Athletic Club a la Lliga, però als quarts de final de la Copa contra el Granada va tornar a deixar dubtes i va ser canviat al minut 64. El central francès té ara per davant una nova oportunitat de demostrar que està preparat per un duel d'alt nivell. "Els últims dos anys han sigut dos anys de patiment i frustració per al futbolista, que treballava i ho feia tot per recuperar-se i veia que no ho acabava d'aconseguir. Ha treballat molt per revertir la situació i preparar-se per tornar a competir al primer nivell", asseguren a l'ARA fonts pròximes a l'entorn del futbolista.

L'abans i el després d'Umtiti

Malgrat que Umtiti va arribar al Barça amb només 22 anys, cinc anys després acumula encara més partits jugats amb l'Olympique de Lió (170) que amb el conjunt blaugrana (124). El central francès va començar a treure el cap amb el primer equip del Lió a partir de la temporada 2011-12. Al Barça hi va arribar l'estiu del 2016. Aquest curs complirà com a blaugrana les mateixes temporades que va militar al primer equip del Lió, club en què es va formar. Tot i que Umtiti només va participar en 18 partits en la seva primera temporada com a professional, segueix acumulant més minuts en la seva etapa a França que a Barcelona. Fer aquesta mirada ràpida al currículum del futbolista dimensiona l'evidència de les seves dues últimes temporades i mitja gairebé en blanc.

Hi ha un Umtiti diferent abans i després de la maleïda lesió que va patir al genoll esquerre al final del curs 2017-18 i de la qual va decidir no ser intervingut per poder participar aquell estiu al Mundial, que acabaria guanyant. Abans de disputar-lo va signar una copiosa renovació amb el Barça fins a l'any 2023, que elevava la seva clàusula de rescissió de 60 a 500 milions d'euros –llavors s'havien dut a terme fitxatges com el d'Aymeric Laporte per 60 milions d’euros al Manchester City o Virgil van Dijk, per 85, al Liverpool. La renovació també millorava substancialment el seu salari, i va passar a cobrar una xifra superior als 5 milions d'euros nets per temporada. Les seves bones prestacions fins llavors al Barça i l'interès del Manchester United van ser les principals cartes que els representats i assessors del futbolista van utilitzar per tenir una posició de força a l'hora de negociar amb Josep Maria Bartomeu.

Abans del Mundial del 2018, Umtiti havia participat en 83 partits amb el Barça. Després de la cita mundialista, va ser quan va començar l'autèntic calvari amb el genoll esquerre: només ha participat en 41 partits com a blaugrana des de llavors. D'aquests, els últims vuit corresponen a la temporada actual, ja amb Ronald Koeman a la banqueta. Al neerlandès no li queda cap més remei que intentar sumar Umtiti a la causa, degut a les baixes que té en aquesta posició i la falta de consens per al fitxatge d'Eric García que hi va haver entre Víctor Font (partidari de fitxar-lo en l'últim mercat d'hivern), Joan Laporta i Toni Freixa (partidaris que arribi lliure a l'estiu). El central francès i el Barça mesuraran el seu estat de forma contra el Sevilla.

stats