Barça
Esports Barça 16/12/2022

Nova demora en la constructora i el finançament del Camp Nou

El club blaugrana descarta definitivament tancar aquestes dues carpetes fins a l'any vinent

3 min
La façana del gol sud del Camp Nou amb les grues treballant per desmuntar la tercera graderia de l’estadi blaugrana durant l’aturada del Mundial.

BarcelonaL’elecció de la constructora que s’encarregarà de les obres de remodelació del Camp Nou a partir de l’estiu vinent i l’acord amb el fons d’inversió nord-americà Goldman Sachs per tal de finançar-les i poder-les dur a terme no seran un regal de Nadal. Ni de Reis. “Fins després de festes no hi haurà novetats”, expliquen fonts del Barça a l’ARA. Per tant, aquestes dues carpetes no es tancaran abans del 2023, malgrat que la intenció inicial era deixar-les enllestides aquest 2022. De totes maneres, el club blaugrana encara disposa de prou marge de temps perquè no perilli l’inici del gruix de les obres una vegada finalitzi la temporada actual, cosa que comportarà que el primer equip de futbol masculí hagi de marxar a jugar a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, com a mínim, el curs 2023-2024.

El primer cas, el de la constructora, es troba ara mateix en la fase de valoració de les diverses candidatures presentades. El 22 de novembre es va tancar el termini per presentar propostes i les que tenen més opcions de triomfar són la de les espanyoles Ferrovial i Acciona, que s’han unit per aconseguir aquesta obra, i la de la també espanyola FCC. La primera fase de valoració se centra en la qualitat de la proposta i, per superar-la, és obligatori aconseguir, com a mínim, una nota de 7. La segona fase consistirà en analitzar la relació qualitat-preu. Un dels actors que formen part del jurat és Goldman Sachs, que ja ha vehiculat fins ara dos préstecs pont d’un total de 180 milions d’euros per a l’Espai Barça.

Però el cost total previst per l’Espai Barça és de 1.500 milions (uns 900 pertanyen a la remodelació del Camp Nou), precisament la xifra que l’Assemblea va donar permís a la junta de Joan Laporta per demanar com a crèdit per realitzar les obres. En tot cas, fonts del club deixen clar a l’ARA que “no cal” que el crèdit es tanqui “tot de cop”. Així, l’entitat catalana podria segellar a mitjà termini un acord que permeti disposar d’una quantitat de diners suficient per començar les obres l’estiu vinent i deixar per més endavant un altre crèdit per continuar-les. “Ara mateix Goldman Sachs està buscant inversors que participin en el finançament, però encara s’està lluny de tancar res”, informa a aquest diari una persona coneixedora de les negociacions.

Afectació al Barça femení

Mentrestant, el Barça ha aprofitat l’aturada de partits del primer equip de futbol masculí durant el Mundial de Qatar per enderrocar part de la tercera graderia del gol sud, una obra que tindrà un cost de 4,6 milions d’euros i que ja està molt avançada. Les grues i els operaris han estat treballant-hi des del novembre i les tasques finalitzaran abans que l’equip de Xavi Hernández hi disputi el pròxim partit de Lliga, el derbi davant l’Espanyol del 31 de desembre. L’enderrocament afectarà 3.728 localitats de la tercera graderia, 3.182 de les quals pertanyen a socis abonats que seran reubicats o s’agafaran una moratòria temporal en el pagament de l’abonament.

Molt més gran va ser l’afectació que van tenir les obres en el partit de Lliga de Campions femenina que el Barça va disputar davant el Bayern Munic al Camp Nou el dia 24 de novembre. L’aforament del temple blaugrana es va reduir fins a les 74.799 localitats al no poder fer-se servir el gol sud per mesures de seguretat. Una afectació similar es preveu de cara a l’últim partit de la fase de grups, que el conjunt entrenat per Jonatan Giráldez també disputarà al Camp Nou, el dimecres 21 de desembre. En aquest cas, serà davant el Rosengard suec en un enfrontament que podria ser clau per definir la primera plaça del grup.

stats