Barça

La nova samarreta del Barça també és llegat de Bartomeu

El disseny es va aprovar poc abans que dimitís, la tardor del 2020

3 min
Mapi León i Alexia Putellas, amb la nova equipació.

BarcelonaEn una de les primeres reunions de Joan Laporta, poc després d'assumir el càrrec de president per segona vegada, l'equip de marca del Barça va parlar-li de la samarreta de la temporada 2022/23. Era la primavera del 2021. En realitat no es tractava d'una trobada per decidir el disseny, que ja estava decidit, sinó informativa. "Era més una presentació que cap altra cosa, i esperàvem que els agradés, perquè el disseny estava aprovat i no hi havia marxa enrere. Per sort, ens van dir que els encantava", recorda un antic empleat del club, present a la reunió.

Fa més d'un any i mig que es va escollir la samarreta. Encara manava Josep Maria Bartomeu. De fet, va ser una de les seves últimes decisions abans de dimitir. Finalment, aquest juny ha vist la llum de manera oficial:. És un model amb ratlles verticals, combinant el blau marí, el blau clar i el grana. Segons el club i Nike, la multinacional que vesteix el conjunt culer, es tracta d'un model inspirat en Barcelona 92, aprofitant el trentè aniversari dels Jocs Olímpics. I la segona equipació, daurada, inspirada en l'Or Olímpic.

El tema de la samarreta es tracta, gairebé, com si fos una qüestió d'estat. I no per qualsevol motiu. Les samarretes de futbol es venen a cabassos. Sobretot la d'un club com el Barça. Per això s'hi treballa amb moltíssima antelació, molta més del que és habitual: a dos anys vista. La tardor del 2020 es va aprovar el model actual. Per tant, just després d'aquest estiu, Laporta i els seus decidiran l'equipació per al 2024. La del 125è aniversari. Entremig, la del 2023, ja és al forn, tot i que encara no se sàpiga com serà (excepte un grup molt selecte de persones).

La segona samarreta del Barça de la temporada 2022/23, de color Or Olímpic

El procés comença a la ciutat nord-americana de Portland (Oregon), on els dissenyadors de Nike en fan els primers esbossos. "Ells fan les propostes. Qui acaba decidint és el club, tot i que a Nike sempre fan preguntes per inspirar-se. Per exemple, demanen si hi ha algun aniversari o alguna efemèride". Així va ser com, fa tres anys, va aparèixer una samarreta de quadres que estava inspirada en l'Eixample barceloní. "Des d'un punt de vista de disseny, totes les propostes que ens fan són molt bones. Una altra cosa és que a la gent d'aquí no els agradi o pensin que trenca amb la samarreta històrica de l'entitat. Sempre es juga entre el romanticisme i la modernitat", apunta un antic executiu del club, que va participar precisament en la samarreta de quadres.

La samarreta és clàssica i revolucionària, alternament

La política de Nike, que de moment continua vestint el Barça, és la de combinar dissenys originals i trencadors amb d'altres que siguin més convencionals. La samarreta de la temporada que s'ha acabat, simulant l'escut, forma part de les revolucionàries. La que s'acaba de presentar seria de les més convencionals, tot i trencar amb la que vestien els jugadors a la dècada dels 90. El Barça no és l'únic club que funciona d'aquesta manera. La multinacional té altres clubs de referència en ciutats que destaquen per la moda. París (PSG), Milà (Inter) i Londres (Tottenham) en són altres exemples.

La nova samarreta del Barça per a la temporada 2022/23.

Fets els esbossos, un grup reduït d'executius de Nike agafen l'avió i viatgen cap a Barcelona per fer la presentació dels diferents models. Aquesta reunió també és selecta i acostumen a assistir-hi només el president, el CEO i el responsable de marca, com a representants blaugranes. "Hi ha hagut anys, com el de l'Eixample, que la gent s'ha posat les mans al cap. Però, creieu-me, hi havia dissenys encara més trencadors", explica una veu ben informada del Barça. Puntets, cercles concèntrics que semblen una diana i models en zig-zag són algunes de les propostes que han passat pel cap dels dissenyadors de Nike. "Hi havia un model guapíssim, però era tan trencador que vam pensar que si l'aprovàvem hauríem de sortir en globus", afegeix entre rialles.

Al Barça pensen en els socis, en una afició que, "en general, és romàntica i no li agrada tocar gaires coses", apunten des dels despatxos nobles. En canvi, "Nike pensa en el millor disseny possible que garanteixi el màxim de vendes". Les vendes es compten per milions.

"Nike ens demana màxima confidencialitat, i al principi es pot garantir. Tot i que al final sempre hi ha algun tipus de filtració", admeten al Barça. De moment s'ha presentat oficialment la primera samarreta i els pròxims dies es farà el mateix amb la suplent. La temporada vinent, l'equipació blaugrana portarà el segell de Bartomeu. La del 2023 ja serà cosa de Laporta.

stats