Barça
Esports 04/02/2021

La nutrició també busca el seu ADN Barça

El club aposta per seduir els jugadors combinant ciència i gastronomia

4 min
Diferents joves de la Masia durant un àpat

BarcelonaMaría Antonia Lizarraga, responsable de nutrició del Barça, no xuta penals, però és una peça clau per entendre el procés d’excel·lència esportiva que el club blaugrana porta anys dissenyant al voltant dels seus esportistes. “Seria ingenu pensar que un equip ha guanyat o ha perdut per la nutrició, però és estrany veure un conjunt de primer nivell que no tingui un especialista en aquest tema perquè tothom ho considera important”, resumeix. L’evolució que ha viscut el seu sector és fascinant. “Nosaltres considerem la nutrició no només com un acte per ingerir energia, evitar el cansament i augmentar el rendiment, sinó com una cosa entrenable cada dia, com un valor que forma part del perfil que volem que tingui un esportista de la marca Barça. Per a nosaltres té interès inculcar una educació nutricional, que és molt més del que mengen el dia del partit. Quan el jugador interioritza que la nutrició és important, sap escollir què ha de menjar. És un aspecte que va més enllà de cuidar-se i que serveix per complementar altres aspectes. Al principi, l’àrea de nutrició es focalitzava en l’assessorament al primer equip per ajudar en la recuperació o la hidratació. Ara, en canvi, volem que es noti un segell de la casa. La salut i la nutrició com un dels seus pilars han de formar part dels valors que un esportista ha de tenir”, explica.

Si sobre la gespa el club té un estil de joc molt definit, a fora també intenta accentuar el seu segell, la seva personalitat. “Tenim la gratificant sensació que quan els nostres jugadors marxen a altres equips consideren que han après coses. L’aspecte fonamental no és tant dir-li al jugador o a la jugadora què ha de fer com haver aconseguit generar-li interès per la nutrició. Quan el que per a nosaltres és important també ho és al seu cap, hem tingut èxit. Menjar d’una determinada manera, cuidar-se bé i seguir les estratègies per tenir una bona digestió serà útil per a tota la seva carrera esportiva i per a la seva salut posterior”, diu Lizarraga. L’especialista ha anat comprovant com l’interès dels jugadors ha crescut molt en els últims anys. “El futbol és un esport d’equip en què influeixen moltes coses i la nutrició quedava sovint relegada fins i tot per darrere de la sort, però avui en dia l’esportista té una percepció més global i sap que la seva salut integral (l’estat d’ànim, el descans o el que menja) tindrà influència en el joc. Durant anys hem tingut poca informació, però l’interès ha sigut creixent. Els esportistes no han sigut aliens a aquest interès. Cada jugador menja d’una manera diferent, però s’interessa per les noves tendències d’alimentació. L’educació de molts ha sigut escassa, però això està canviant”, explica la doctora.

Maria Antonia Lizarraga durant el congrés de l'any passat

Al Barça, la cosa ve de lluny. “Al club, l’interès per la nutrició ja ve de fa anys, des de fa 12 o 14 anys, i s’ha adaptat a la manera de treballar de cada entrenador. Els jugadors poden escollir dins d’un menú en què hi ha els aliments que considerem adequats per al dia del partit. Dins de molta varietat, poden escollir dins dels seus gustos, necessitats i toleràncies. El fet de menjar o no junts depèn de l’horari del partit i de la manera de pensar de cada entrenador. La resta de dies la rutina habitual consta d’un desdejuni, l’entrenament, algun recuperador en forma de batut o fruita i l’àpat del dinar, que necessita una digestió més calmada”, argumenta Lizarraga.

Cada moment de la temporada té els seus objectius diferents. “L’assessorament és diferent en la pretemporada, quan hi ha una doble sessió d’entrenament cada dia, que en els trams de la competició en què pots tenir dos o tres partits en la mateixa setmana, quan l’objectiu és la recuperació. Un dels nostres objectius al Barça Innovation Hub és dissenyar estratègies que combinin el que és òptim per a la recuperació amb la sensació que el que mengen és gastronomia. Intentem fugir del concepte de batut comercialitzat, barreta energètica o gel. Introduïm la ciència en presentacions d’aliments perquè els vinguin de gust als jugadors”, avança. L’Sports Tomorrow, un congrés organitzat pel Barça que va tenir lloc fa uns mesos, s’ha convertit en una referència sobre diferents àmbits. “Un dels objectius del congrés és donar a conèixer experiències reals. Nosaltres volem traslladar el nostre coneixement i fomentar l’intercanvi d’experiències”, resumeix.

Les pizzes i Leo Messi

Quan els jugadors entenen que menjar sa millora el seu rendiment, s’hi aboquen de manera decidida. Pep Guardiola sempre recorda que quan Leo Messi va treure la pizza de la seva dieta habitual les lesions van disminuir. Lizarraga ho explica de manera més científica. “Hi ha aliments que modulen les inflamacions i això els jugadors ho tenen molt interioritzat. Els esportistes van patint petits danys en el seu dia a dia que predisposen a la lesió i l’alimentació pot servir com un medicament. Quan tenen la mala sort de lesionar-se, els jugadors accentuen el seu interès per la nutrició. No és la part més important, però pot ajudar a escurçar el temps de recuperació”, argumenta. Les recomanacions són molt diferents segons l’esport. “Els futbolistes i els jugadors de bàsquet mengen diferent perquè tenen necessitats diferents. Cada secció del Barça té les seves especificitats. També hi influeix el sexe i l’edat. No assessorem de la mateixa manera un jugador de 18 anys que un de 30. Un dels projectes que estem desenvolupant al Barça és el projecte FIFA, una iniciativa d’investigació per conèixer més a fons quines són les característiques de les futbolistes. Tenim el hàndicap que l’esport femení té menys estudis realitzats. El futbol femení s’havia d’estudiar partint des de zero, no com una còpia del masculí o d’altres esports. Això ens ha permès aprofundir en el perfil de la futbolista”, explica l’especialista, que intenta posar-se en contacte amb els cuiners o amb les persones que cuinen per al jugador a casa seva.

stats