Esports Barça 15/10/2023

Els peatges que paga Lamine Yamal (tot i superar Dembélé en gairebé tot)

El jove jugador, a qui no arriben tantes pilotes com els tècnics voldrien, s'aplica més que l'extrem francès

4 min
Lamine Yamal, que va tornar a la titularitat, celebra l’acció del gol del Barça.

Barcelona¿Lamine Yamal tindria el protagonisme que té al Barça si Ousmane Dembélé no hagués decidit fer les maletes per marxar a París? Mai hi haurà una resposta exacta, perquè quedarà guardada per sempre més en el calaix de les hipòtesis, però la lògica convida a pensar que no. El que sí que és evident és que, mentre que el francès s'ha estrenat al PSG amb més pena que glòria (cap gol i dues assistències en 10 partits) en un inici ple de dubtes, el jove atacant blaugrana discuteix el lloc a Raphinha i Ferran Torres.

Dembélé era la nineta dels ulls de Xavi, el seu principal valedor, i el curs passat era el clar titular a la banda dreta, mentre que a l'esquerra sovint s'optava per un quart migcampista. De fet, aquest va ser el gran clic del curs passat, quan l'egarenc va abandonar jugar amb dos extrems i va apostar per les pujades de Balde i les virtuts de Gavi al perfil esquerre. Això va restar minuts a Raphinha, que mai va encaixar a l'esquerra i que no amaga que prefereix jugar a la dreta.

El brasiler, però, estava a l'ombra de Dembélé. Només va aconseguir ser titular habitual quan el francès es va lesionar i és de justícia afirmar que el seu rendiment a partir de llavors va ser notable. "Hi ha futbolistes que necessiten sentir-se titulars per guanyar en confiança; Raphinha és un d'aquests", asseguren a l'ARA des del vestidor. En canvi, Ferran, que va passar un curs per oblidar, ha demostrat ara saber aprofitar les seves estones sortint des de la banqueta.

Amb la marxa de Dembélé, l'ex del Leeds havia començat com a titular, però una expulsió per caure en les provocacions del Getafe a la primera jornada va catapultar Lamine Yamal a l'onze. Durant l'absència de Raphinha, l'atacant de 16 anys va encadenar dues titularitats seguides (Cadis i Vila-real) i una de tercera davant l'Osasuna. Després va ser suplent en quatre duels seguits (tres a la Lliga i un a la Champions) i no va tornar a ser titular fins al Barça-Sevilla de la vuitena jornada coincidint, precisament, a l'onze amb Raphinha, que va fer d'interior fins que es va lesionar.

Sobre les quatre suplències seguides de Lamine Yamal, Xavi va explicar que calia "cuidar i protegir" la jove perla, alhora que posava damunt la taula que també cal "perseguir el lateral" i col·laborar en l'estructura defensiva de l'equip. Una exigència física d'alt voltatge per a un jugador que encara té un físic en formació.

Lamine Yamal, que ha tornat a l'onze en els darrers tres partits, s'ha aplicat en els deures amb matèria defensiva i hi ha una dada que l'avala i, alhora, deixa en evidència una de les principals mancances de Dembélé. Segons les estadístiques facilitades a l'ARA per Carles i Marc Domènech del Laboratori de LaTdT de Catalunya Ràdio, el de Rocafonda ja ha recuperat més vegades la pilota (31) en 487 minuts aquesta temporada a la Lliga que l'extrem francès (26) en 1.415 minuts repartits en 25 partits el curs passat. Raphinha també és disciplinat en aquest aspecte: 69 recuperacions en 2.079 minuts l'any passat.

De forma sintètica: Raphinha robava una pilota a la Lliga cada 30 minuts, mentre que Dembélé en robava una cada 55. Lamine Yamal, aquest curs, recupera una bola cada 15 minuts. Pel que fa a la ràtio minuts jugats/pèrdues, les dades també demostren que, fins ara, l'hispanomarroquí és més polit: la seva mitjana és d'una cada 22 minuts, la de Raphinha el curs passat era cada 20 minuts i la de Dembélé, cada 18. També és cert que tant el francès com el brasiler rematen més a porteria que el jove talent.

¿Lamine Yamal intervé menys en els partits?

En els darrers partits va fer la sensació que Lamine Yamal es feia un fart de demanar la pilota, però no n'hi arribaven tantes com voldria. En la soferta remuntada contra el Celta (3-2), en què va entrar just després del descans per Marcos Alonso, això va començar a saltar a la vista. Una tònica que es va repetir durant els 26 minuts que va disputar en la igualada (1-1) a Mallorca. Al preguntar-li per aquesta qüestió, Xavi va dir que calia fer-li arribar més la pilota "perquè provi l'un contra un" i "potenciar-lo" quan estigui jugant.

De portes endins al vestidor no se'ls escapa aquesta qüestió i ho atribueixen al fet que Lamine Yamal és molt jove. "Li va passar al Xavi al principi. També a l'Iniesta. S'ha de guanyar la confiança dels companys més experimentats. Forma part d'un procés", expliquen a l'ARA des de Sant Joan Despí.

L'atacant de 16 anys va contactar menys amb la bola contra el Celta que Raphinha, malgrat que va entrar al minut 45 i el brasiler al 71. El brasiler, això sí, va jugar per dins i va intervenir en 18 ocasions, mentre que Lamine Yamal en 17. El titular a la dreta, Ferran Torres, va contactar en 39 ocasions amb la pilota en 71 minuts. A l'esquerra, João Félix va tenir 54 intervencions en 90 minuts. A Mallorca, l'hispanomarroquí va entrar al minut 63 i va intervenir en 19 ocasions. En 90 minuts, Raphinha, que va començar d'extrem i va acabar d'interior, va contactar amb la pilota en fins a 56 ocasions.

Ja sense el brasiler, en el partit més complicat del Barça aquest curs, Lamine Yamal va ser el desè jugador en intervencions dels 15 blaugranes que van participar contra el Porto: 31 en 72 minuts abans d'abandonar el partit per problemes intestinals, una menys que Félix (32 en 68'), titular a l'esquerra.

Xavi vol que li arribi més la pilota. Lamine Yamal també es fa un tip de demanar-la. Acaba de renovar per tres temporades més i, segons la web Transfermarkt, espai de referència de molts clubs de futbol, amb només 11 partits aquest curs ja ha vist augmentat el seu valor dels 25 als 50 milions d'euros.