BARÇA
Esports  /  Barça 18/05/2016

Es poden prohibir les estelades a la final de Copa?

La delegació del govern espanyol de Madrid vol evitar els símbols independentistes en el partit del Barça contra el Sevilla

A. Llimós
4 min
Els aficionats culers i bascos van xiular amb intensitat l'himne espanyol.

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Concepción Dancausa, ha anunciat aquest dimecres que no es deixaran entrar estelades a la final de la Copa del Rei del Vicente Calderón entre Barça i Sevilla. Una situació que lliga amb el que va succeir el passat mes de novembre, quan va passar el mateix amb els símbols independentistes que l'afició del Barça volia entrar al Santiago Bernabéu. La decisió està justificada?

Per al catedràtic de la Universitat de Barcelona Jaume Alonso-Cuevillas, és "inadmissible" que es prohibeixin les estelades "mentre es fan els ulls grossos amb les banderes preconstitucionals". El Barça, per la seva part, emetrà un comunicat aquesta tarda sobre aquesta qüestió que ha anunciat Dancausa.

El precedent del clàssic

En el seu dia, el Madrid va defensar oficialment que seguia la reglamentació que hi ha sobre aquesta qüestió i que, per tant, d'acord amb el que fixen el Consell Superior d'Esports (CSD per les seves sigles en castellà), el ministeri d'Interior i la Lliga de Futbol Professional, l'estelada no podia exhibir-se a l'interior de l'estadi en el clàssic contra el Barça. En realitat, però, ni el CSD ni Interior ni la LFP eren tan rotunds. El debat a l’administració espanyola girava, sobretot, a l'entorn de l’ús que se’n feia, l’actitud de qui les exhibia. Tot i això, al final, la Policia Nacional no va deixar entrar cap estelada durant el clàssic.

Fonts d’Antiviolència explicaven en el seu dia que la llei sí que inclou que un símbol que provoqui "alteracions de l’ordre públic" pot ser requisat. Mai abans d'haver-lo exhibit. Per tant, d’acord amb la normativa a què feia referència el Madrid, les estelades no podrien haver estat requisades en els controls d’accés al Bernabéu. Si algú provoca aldarulls per l'exhibició d'una estelada, la Policia Nacional o la Guardia Urbana podria actuar per evitar mals majors, una tesi que no es compartia des de Catalunya, ja que s'estaria coartant la llibertat d'expressió i maltractant un símbol que té reconeixement del Parlament de Catalunya. Al CSD ho matisaven, i consideraven que els organitzadors havien d’adoptar les mesures necessàries per evitar conductes que fomentin la violència. Tot i això, en la prèvia del clàssic, el CSD no es manifestava quan es preguntava sobre si l’estelada fomentava la violència.

El reglament de la LFP sobre la "prevenció de la violència, racisme, xenofòbia i intolerància" que adjuntava el club blanc a la seva pàgina web no especificava res sobre banderes com l'estelada. En el punt 6, el text parlava d'"introduir, exhibir o elaborar pancartes, banderes, símbols o altres senyals que inciten a la violència o al terrorisme", un fet que podria comportar la prohibició d'entrada o expulsió d'un seguidor de l'estadi. Consultada la LFP, remetia al CSD sobre la interpretació d'aquesta normativa. El CSD, per part seva, remetia a Interior, ja que es tractava d'una matèria que és competència del Comitè d'Antiviolència, que depèn un any del CSD i un altre d'Interior, i aquesta temporada la pilota és a la teulada del ministeri de Jorge Fernández Díaz.

La llei 19/2007, que ho regula, en els articles 2 i 7 amplia el contingut de les limitacions a l'hora d'entrar en un recinte esportiu: "L'exhibició en els recintes esportius [...] de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixen o utilitzen d'alguna forma, inciten, fomenten o ajuden a la realització de comportaments violents o terroristes, o constitueixen un acte de manifest menyspreu a les persones participants en l'espectacle esportiu". Per tant, el Madrid en el seu dia i la delegació del govern de Madrid ara haurien de considerar que l’estelada incita a la violència perquè, tal com ha passat altres anys, es requisava a l'entrada de l'estadi.

De fet, el Parlament de Catalunya va aprovar el 29 de gener del 2014 una resolució sobre l'estelada: "El Parlament de Catalunya reconeix l'estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta". El text també inclou la petició al "govern de l'Estat" perquè "investigui els casos en què els cossos i les forces de seguretat de l'Estat han impedit l'exhibició en esdeveniments públics esportius de símbols o banderes com l'estelada". A través del departament d'Interior es van fer les "gestions pertinents davant del govern de l'Estat per garantir que no s'impedeixi als aficionats catalans exhibir estelades en els camps de futbol". Una acció que no va servir de res: al Bernabéu no van poder entrar, i ara al Calderón tot indica que tampoc.

En la seva pàgina web, el Madrid especificava els símbols que estan prohibits. Concretament, a nivell espanyol, són els següents: Alianza Nacional, División Azul, Falange i la bandera franquista. Són els únics símbols que provenen del territori estatal que se citen.

Els símbols prohibits / REALMADRID

A Catalunya, els Mossos d'Esquadra permeten l'exhibició d'estelades en esdeveniments esportius i, fins ara, no s'ha registrat cap incident. La interpretació que fan des dels Mossos d'Esquadra de la llei 19/2007 difereix de la que a vegades s'ha seguit fora del territori català, i que ha comportat incidents d'alguns seguidors que mostraven en públic una estelada.

stats