Barça
Esports Barça 13/04/2023

Les raons que expliquen la lenta recuperació de Dembélé

El francès quasi triplicarà el temps de baixa: es va lesionar a finals de gener i tornarà a jugar a finals d’abril

3 min
Pedri parlant amb Dembélé a la graderia del Camp Nou.

BarcelonaUna cursa a l'esprint amb Arnau Martínez a Montilivi va trencar el quàdriceps d'Ousmane Dembélé el 28 de gener. En aquell moment, l'extrem del Barça era un dels futbolistes més en forma de l'equip. Passava per davant de Raphinha Dias a la banda dreta i, en tot el front d'atac, només Robert Lewandowski el superava en minuts. Xavi Hernández celebrava tenir en plenitud el futbolista amb més capacitat per sortir del guió en un conjunt tan coral sense pilota com mancat de recursos amb pilota. Per això va lamentar perdre'l com a mínim durant un mes, que va ser el termini que els metges del club van marcar per a la recuperació. En conseqüència, Dembélé va veure vestit de carrer l'eliminatòria d'Europa League contra el Manchester United, que es va saldar amb triomf anglès. 

Si el temps de baixa s'hagués complert, hauria tornat a jugar abans de l'última aturada de seleccions. Fins i tot hauria pogut enfrontar-se contra el Reial Madrid en el clàssic que, si no hi ha cap drama, acabarà decantant la Lliga. Però la realitat indica que el francès pràcticament triplicarà l'absència prevista, perquè la data assenyalada per al seu retorn als terrenys de joc és el 29 d'abril, dia en què el Barça rebrà el Betis al Camp Nou.

No se l'espera aquest diumenge a Getafe, on va patir fa un lustre la seva primera lesió muscular greu. Precisament per aquest motiu (és supersticiós) va demanar rebre l'alta abans de la visita de l'Atlètic de Madrid el dia de Sant Jordi. Però tant els metges com els fisioterapeutes volen evitar qualsevol risc de recaiguda: per això també pressionaran per descartar-lo per al desplaçament intersetmanal a Vallecas, per visitar el Rayo, del dia 26 d'abril.

Els motius del retard en el retorn de Dembélé

L'extrema prudència amb Dembélé és multifactorial. Però en el seu cas concret, el calendari hi juga un paper clau perquè és, juntament amb Franck Kessie, l'únic futbolista del primer equip que fa dejú pel Ramadà. Sense anar més lluny, aquesta setmana, en què només els lesionats s'exercitaran tots els dies a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, el francès treballa a la gespa, sota un sol primaveral que escalfa, sense cap mena d'hidratació.

Des del 22 de març fins al 21 d'abril, igual que la resta de musulmans, Dembélé només pot ingerir líquids i aliments quan cau el sol i abans del trenc d'alba. Tot i que des del club li han facilitat pautes gastronòmiques adaptades a aquests horaris, els recuperadors blaugranes creuen que és convenient posposar-ne l'alta fins que pugui fer una setmana sencera de preparació amb els hàbits alimentaris normalitzats.

El Ramadà afecta la recuperació de Dembélé, però només en el tram final. El factor de risc de recaiguda que sí que acompanya el jugador des del primer dia és una cicatrització més lenta de l'habitual. No és casualitat, en aquest sentit, que els metges optessin pel camí del quiròfan per corregir tres dels trencaments musculars que ja havia patit en la seva etapa com a blaugrana, que es va iniciar la temporada 2017-18.

En aquesta ocasió, la lesió es va produir força a prop del tendó (cosa que va provocar la intervenció de Sergi Roberto ja fa més d'un any), però el doctor Ricard Pruna, responsable mèdic del primer equip, va decantar-se per un tractament conservador que ha anat més lent perquè la sutura de la ferida interna ha evolucionat a poc a poc. Després de lesionar-se contra el Girona, la previsió del temps de baixa de Dembélé era d'entre quatre i sis setmanes. El mateix Xavi Hernández ho va comentar en roda de premsa en una pregunta de l'ARA, tot i que el tècnic ja va avisar que només era un pronòstic.

La gestió amb Pedri amb la mateixa lesió que Dembélé

Tampoc hi ha ajudat la gestió de portes endins de la lesió de Pedri González, que va forçar el seu retorn dies abans del clàssic decisiu de Lliga i va acabar recaient de la lesió que va patir contra el Manchester United el 16 de febrer. Aquest pas en fals ha despertat més prudència amb les baixes de Dembélé o Christensen, dos futbolistes que Xavi voldria tenir en plenitud per al rush final de la temporada. Si no hi ha contratemps, tots dos tornaran a jugar el dia del Betis. Amb Pedri i Frenkie de Jong, la previsió és recuperar-los per al Barça-Atlètic de Madrid que coincideix amb Sant Jordi. Amb el canari i el neerlandès, l'equip guanyarà dos grans arguments al mig del camp per a un partit contra rival que està molt en forma.

stats