Esports Barça 21/05/2018

Rússia serà blaugrana

Encara que Sergi Roberto no ha entrat a la llista d’Espanya, el Barça estarà representat al Mundial per 14 jugadors, fet que no passava des del 1998

i
Martí Molina
4 min
Suárez i Piqué felicitant Coutinho pel gol contra la Reial Societat. Tots tres jugaran la fase final del Mundial de Rússia.

BarcelonaSergi Roberto ja tenia coll avall que no aniria al Mundial de Rússia, per més que fos titular indiscutible al Barça que ha guanyat el doblet de Lliga i Copa aquesta temporada. Julen Lopetegui havia advertit de les seves intencions en l’última convocatòria de la selecció espanyola per als amistosos del març, i les va confirmar ahir amb la llista definitiva de 23 jugadors. Potser per això el futbolista de Reus va respondre -sense dir noms- amb un missatge a les xarxes socials en què ensenyava un iot a mar obert, preparat per gaudir de les vacances d’estiu.

El madridista Dani Carvajal i el txuri-urdin Álvaro Odriozola li van passar per davant en una convocatòria en què l’única gran sorpresa va ser l’entrada del lateral esquerre de l’Arsenal Nacho Monreal, que ocupava finalment el lloc de Marcos Alonso (Chelsea). També, com ja es donava gairebé per fet, queien de la llista el seu company Álvaro Morata i els catalans Gerard Moreno (Espanyol) i Marc Bartra (Betis).

En línies generals, doncs, el seleccionador va donar a conèixer una convocatòria força previsible en la qual el Reial Madrid, amb sis futbolistes, es convertia en l’equip que més jugadors aportava a la selecció estatal. Des del Mundial de Xile, el 1962, que els blancs no tenien tants futbolistes espanyols en un Mundial.

A Sergi Roberto no li ha servit de res ser el lateral dret de referència al Camp Nou. Lopetegui ha preferit Carvajal i Odriozola per fer una convocatòria “més equilibrada”, tot i que Sergi Roberto pot ser lateral o migcampista. Però el de Reus no és l’únic blaugrana que queda fora de la llista malgrat ser un fix a l’onze inicial. El gran cas que s’havia viscut al Barça era el del porter Víctor Valdés, especialment el 2006, quan ni tan sols va entrar a la llista de 23 futbolistes convocats d’Espanya malgrat ser un dels artífexs del Barça que va guanyar el doblet -Lliga i Champions- aquella temporada.

Penalitzats perquè no tenen minuts

Ara bé, el pes d’un jugador al Barça s’acostuma a traslladar positivament a les seleccions, no només l’espanyola. Tots els 22 integrants del primer equip són internacionals. D’aquests, 14 seran a Rússia. Amb l’excepció de Sergi Roberto i del porter Cillessen -que no pot jugar perquè Holanda no s’ha classificat-, queden fora del Mundial Denis, Alcácer i Aleix Vidal (Espanya); Semedo i André Gomes (Portugal), i Lucas Digne (França). O cosa que és el mateix, els que han tingut menys minuts amb la samarreta blaugrana. Els únics no titulars que incompleixen la norma són els centrals Thomas Vermaelen (Bèlgica) i Yerry Mina (Colòmbia).

El cas és que feia dues dècades que no hi havia tants jugadors del Barça en un Mundial, i cal remuntar-se al de França 1998 per trobar catorze internacionals convocats. Al Mundial del Brasil 2014 hi havia tretze blaugranes, un menys, tot i que la llista va quedar condicionada a la baixa per les lesions de Valdés i Puyol, a més del mexicà Jonathan dos Santos.

Mirant enrere, a l’edició del 1998, més de la meitat dels blaugranes (vuit) nodrien la selecció espanyola: Ferrer, Sergi, Nadal, Amor, Abelardo, Luis Enrique, Celades i Pizzi. Aquest cop el Barça només n’aporta quatre: els defenses Gerard Piqué i Jordi Alba i els migcampistes Sergio Busquets i Andrés Iniesta. Cal remuntar-se a Alemanya 2006 per trobar-ne tan pocs (tres). En les dues últimes edicions a la llista hi havia set blaugranes i el club català era el que tenia més pes a la selecció, coincidint també amb l’època de més futbolistes formats a La Masia que competien al primer equip. Ara aquest honor correspon al Reial Madrid.

EL PES DEL BARÇA ALS ÚLTIMS MUNDIALS

Rússia 2018: 14

El Barça ha perdut protagonisme a la selecció espanyola però n’ha guanyat en altres combinats, principalment perquè l’equip té més estrangers que en altres temporades. Això sí, té dues baixes destacades a la convocatòria de Portugal: Nélson Semedo i André Gomes, penalitzats pels pocs minuts que han tingut.

Els convocats són: Ter Stegen, Piqué, busquets, Alba, Iniesta, Rakitic, Suárez, Messi, Dembélé, Umtiti, Coutinho, Paulinho, Yerry i Vermaelen.

Brasil 2014: 13

Va ser l’últim any amb presència massiva de blaugranes a la selecció espanyola, amb set. Aquella temporada, les lesions de Valdés, Puyol i el mexicà Jonathan dos Santos van impedir que el Barça ampliés encara més la llista de futbolistes al Mundial. A part d’ells, només en van quedar fora els que havien tingut un paper residual.

Els convocats van ser: Piqué, Cesc, Xavi, Pedro, Iniesta, Busquets, Alba, Alexis, Messi, Mascherano, Neymar, Alves i Song.

Sud-àfrica 2010: 13

Aquell curs, amb Guardiola a la banqueta, el primer equip tenia 20 jugadors i 13 van viatjar a Sud-àfrica, un 65%, el percentatge més alt. En l’edició que Espanya va guanyar el títol, el Barça liderava el combinat estatal amb set futbolistes, i tots ells - a excepció de Valdés - titulars.

Els convocats van ser: Valdés, Piqué, Puyol, Xavi, Iniesta, Busquets, Pedro, Alves, Márquez, Messi, Henry, Abidal i Touré.

Alemanya 2006: 10

El Barça guanyava la Lliga i la Champions, però això no es traslladava al Mundial, on hi havia menys de la meitat del primer equip. Només hi havia tres convocats amb Espanya de vuit possibles, i amb el Brasil, de cinc jugadors només Ronaldinho va ser a Alemanya.

Els convocats van ser: Puyol, Xavi, Iniesta, Ronaldinho, Deco, Messi, Gio, Van Bommel, Márquez i Larson.

Corea i Japó 2002: 8

En aquell Mundial, els blaugranes haurien ampliat notablement la seva representació si no fos perquè Holanda va quedar fora de la fase final, i al club hi havia cinc futbolistes dels Països Baixos. D’altra banda, hi havia deu seleccionables per jugar amb Espanya però només en van viatjar tres: Xavi, Puyol i Luis Enrique.

Els convocats van ser: Xavi, Puyol, Luis Enrique, Rivaldo, Bonano, Christanval, Coco i Patrick Andersen.

França 1998: 14

El Barça de Van Gaal acabava de guanyar la Lliga i la Copa, i això va impulsar la candidatura de molts futbolistes. La llista hauria pogut créixer encara més si no fos perquè Portugal, amb tres representants al vestidor, va quedar fora del Mundial. Pel que fa a la selecció espanyola, els blaugranes van aportar-hi vuit jugadors.

Els convocats van ser: Ferrer, Sergi Barjuan, Nadal, Amor, Abelardo, Luis Enrique, Celades, Pizzi, Giovanni, Rivaldo, Stoitxkov, Bogarde, Hesp i Reiziger.

stats