BARÇA
Esports  /  Barça 13/03/2015

El jutge Ruz processa Bartomeu, Rosell i el Barça per frau fiscal en el fitxatge de Neymar

El jutge els acusa d'un frau fiscal per valor de més de 13 milions d'euros en la contractació del brasiler, a través de simular contractes i executar operacions fraudulentes

ángeles Vázquez
2 min
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, durant la roda de premsa / PERE VIRGILI

MadridEl jutge Ruz proposa jutjar Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell i el Barça per un presumpte delicte de frau fiscal en el fitxatge de Neymar. El magistrat considera que són responsables d'evadir més de 13 milions d'euros amb contractes simulats i operacions fraudulentes.

El jutge recorda els fets entre els anys 2011 i 2014 per fitxar Neymar i analitza les conseqüències de la declaració que va presentar el club el febrer del 2014 per concloure que tant ell com els seus dos successius presidents, Rosell i Bartomeu, van poder incórrer en fins a tres delictes contra la hisenda pública per les quotes que haurien deixat de retenir.

L'actual president blaugrana i Rosell havien enviat una carta a Ruz demanant la seva desimputació del cas, però Ruz l'ha declinat, segons la interlocutòria que ha dictat aquest divendres el magistrat. Aquest fet és el pas previ al judici, i ara el fiscal té un termini de 10 dies per presentar una acusació formal per delictes fiscals i administració deslleial.

En la interlocutòria, el jutge conclou la instrucció del cas Neymar i considera que Rosell i Bartomeu van poder incórrer en fins a tres delictes contra la hisenda pública per les quotes que haurien deixat de pagar, per valor de més de 13 milions. Al mateix temps, xifra en 83.371.000 euros el cost real del fitxatge del jugador.

És precisament aquesta quantitat la que, d'acord amb la doctrina vigent del Tribunal Suprem, determina la competència de l'Audiència Nacional juntament amb altres factors, per la qual cosa no admet la declinatòria a un jutjat de Barcelona sol·licitada per la defensa.

En relació amb la responsabilitat del president Bartomeu, la interlocutòria destaca que va tenir implicació "tant en la gènesi de les operacions contractuals que constitueixen la base fàctica del procediment –la contractació de Neymar– com en el desenvolupament del fitxatge i, per últim, en relació amb el coneixement, assumpció i autorització dels pagaments vinculats a aquesta contractació durant el 2014.

El jutge assumeix els criteris dels pèrits d'Hisenda considerant que els diferents contractes utilitzats per al fitxatge del futbolista "venien a encobrir o ocultar el que en realitat constituïa un cost més elevat [del fitxatge] per al Barça derivat de l'adquisició del jugador, articulant diferents pagaments que realment eren rendiments de treball del jugador [...] tot això, a més, amb la finalitat d'eludir o minorar de manera subreptícia el pagament davant la hisenda pública de les quotes tributàries a la retenció i abonament vènia compel·lit el FCB com obligat tributari".

stats