Barça

El Barça salva els números i els dos Joãos ja vesteixen de blaugrana

Els dos futbolistes, representats per Jorge Mendes, reforçaran la defensa i la davantera blaugranes

3 min
Cancelo i Joao Félix en la seva presentació com a jugadors del Barça.

BarcelonaPer no faltar a la tradició des que Joan Laporta va tornar a la presidència del Barça, l'últim dia del mercat de fitxatges en clau blaugrana va guardar molta tensió informativa. El marc de tot plegat era la difícil situació econòmica del club. El fair play financer està excedit i calia estalviar més del que posteriorment es podia registrar. A més, el pla de tresoreria que l'entitat va presentar a la Lliga no s'està complint per la falta de pagament dels diners que es van apuntar fa tretze mesos per traspassar quasi la meitat de Barça Studios. Han entrat nous socis –Libero Football Finance i NIPA Capital– en el calaix de sastre audiovisual i digital, però dels 60 milions d'euros que faltaven abans del 31 d'agost només n'han arribat 20.

La complicació era enorme i molts deures s'han acumulat, però Laporta, optimista de mena, ha acabat trobant la manera de resoldre els objectius que tenia: João Cancelo i João Félix. A menys de dues hores per al tancament del mercat de fitxatges, el primer a fer-se oficial va ser Félix, cedit per l'Atlètic de Madrid fins al 2024 i sense cap opció de compra. Abans, l'atacant matalasser ha hagut d'ampliar dos anys el seu contracte amb el conjunt madrileny (del 2027 fins al 2029) per, d'aquesta manera, espaiar part del seu salari en més cursos i poder aterrar al Barça en condició de préstec.

És un fitxatge fabricat entre el superagent Jorge Mendes i Laporta i que ha acabat acceptant Xavi Hernández, que mai havia vist del tot clar l'aterratge del portuguès pel seu poc compromís defensiu i pel seu difícil encaix en l'onze. No és que el tècnic no el volgués, però no el considerava imprescindible. En canvi, el seu talent no està en dubte. Durant tot l'estiu el desig del futbolista, enemistat amb el tècnic matalasser Diego Pablo Simeone, ha sigut el de vestir de blaugrana.

João Cancelo, el següent

Poc després de desencallar l'arribada de Félix, el Barça va fer oficial la cessió de Cancelo. En el mateix format –cessió per un curs i sense opció de compra–. Arriba per reforçar el lateral dret, coix des de la marxa de Dani Alves el 2016. De fet, no va ser fins dijous poc abans de la mitjanit que el club blaugrana va fer arribar tot just la primera oferta 100% formal al Manchester City pel jugador portuguès, que no entrava en els plans de Pep Guardiola. Es tracta d'una cessió simple assumint el salari de Cancelo, que ha accedit a rebaixar-se'l. Aquesta és l'única condició que van posar els citizens per perdre de vista el futbolista: no assumir el seu sou. L'acord entre clubs és ben senzill, mentre que el del Barça amb Cancelo feia dies que estava emparaulat. La dificultat eren els problemes d'inscripció, finalment resolts amb un desenllaç positiu.

Jorge Mendes ha sigut l'impulsor d'aquestes dues operacions. Félix durà el dorsal 14 i no el 10 d'Ansu Fati, un altre cadell de l'agent portuguès que ha cedit a les pressions i marxa cedit al Brighton. L'exmatalasser és també beneficiari del marge salarial que deixa Ez Abde amb la seva sortida al Betis per 7,5 milions d'euros a canvi del 50% dels seus drets i d'una futura venda. Xavi veu com el seu front ofensiu canvia considerablement de paisatge amb un perfil que no era especialment del seu gust, sinó més aviat del de Laporta, que sempre havia defensat la sortida d'Ansu i l'arribada de Félix. Per la seva banda, Cancelo portarà el dorsal 2, lliure des de la sortida de Dest.

Eric Garcia, cedit al Girona per generar 'fair play'

Per tancar les cessions de Cancelo i de João Félix ha sigut imprescindible enviar Ansu i Lenglet a la Premier i negociar operacions com la d'Abde al Betis, a més d'emetre un aval de 6 milions i aixecar 6 milions més en pagarés per compensar la falta de pagament de Libero Football Finance, proveïdor alemany de la repalanca de Barça Studios. La sortida d'Eric Garcia al Girona en forma de cessió, avançada per l'ARA, també alliberarà un espai salarial. Tot ha sumat per restar la quantitat final que ha calgut avalar per assolir tots els objectius. A banda dels dos nous fitxatges, el Barça va tramitar a darrera hora els registres d'Iñigo Martínez i d'Alejandro Balde, que ja està inscrit a la Lliga amb fitxa del primer equip i durà el dorsal 3.

stats