Barça
Esports Barça 31/08/2023

Laporta, abocat a avalar 10 milions d'euros fins que no arribin els diners dels alemanys

El president i el tresorer Olivé contemplen aquest escenari després que el fons alemany Libero s'hagi saltat tots els terminis

4 min
El president del Barça, Joan Laporta, durant 
un acte del club aquest estiu.

BarcelonaLa història va pel camí de repetir-se en un nou tancament estival de mercat al Barça. Fa un any, al voltant d'aquestes mateixes dates, el president executiu Joan Laporta i el tresorer Ferran Olivé van haver d'avalar personalment 11 milions d'euros per poder inscriure Jules Kounde, fitxat del Sevilla l'estiu passat a petició de Xavi Hernández. Segons els requisits de la Lliga en matèria de fair play financer, el club calcula que necessita al voltant de 30 milions per poder acabar les darreres inscripcions –Iñaki Peña i Iñigo Martínez, així com el nou contracte de Balde, que a ulls de la Lliga segueix jugant amb el vell (que finalitza el 2024) i la reinscripció de Gavi– i, també, satisfer el desig de l'entrenador blaugrana de reforçar el lateral dret amb Joao Cancelo.

Si finalment Laporta i Olivé han d'avalar, la quantitat dependrà del que aporti abans del tancament del mercat Libero Football Finance, un dels fons que participen en la repalanca de Barça Vision i del qual l'entitat espera 40 milions que encara no són a les arques blaugranes. Sí aquests diners no arriben, amb les sortides de Lenglet (jugarà cedit a l'Aston Villa) i d'Ansu Fati (anirà a préstec al Brighton anglès), no n'hi haurà prou per tancar totes les inscripcions i per segellar l'arribada de Joao Cancelo (prioritària) i del davanter matalasser Joao Félix (secundària). "Confiem que els diners arribin. Però és responsabilitat del club tenir tots els escenaris oberts per inscriure tots els jugadors a temps", resolen fonts del club a l'ARA amb relació a repetir la fórmula que ja es va aplicar l'any passat amb Kounde. En definitiva, si el president i el tresorer s'acaben veient obligats a repetir l'aval personal és perquè hi ha cert pessimisme als despatxos nobles del Camp Nou que arribin tots els diners compromesos per Libero. I, segons ha pogut saber aquest diari, l'aval seria de 10 milions d'euros.

El pessimisme amb Libero i que s'estiguin preparant la possibilitat d'executar de nou un aval és, bàsicament, perquè no s'han rebut els pagaments en els terminis previstos, que estaven estipulats en 20 milions a pagar l'11 d'agost i 20 més abans del 21 d'agost, amb l'opció d'una pròrroga fins al 29 d'agost (condicionada a una penyora de 5 milions d'euros). Sense anar més lluny, si la setmana passada, amb tot acordat amb Joao Cancelo per a la seva arribada (no amb el City), el defensor portuguès no va viatjar a Barcelona va ser, precisament perquè aquests inversors alemanys encara no havien fet arribar a les arques blaugranes cap dels 40 milions compromesos.

De fet, si el Barça va poder inscriure Araujo, Gündogan, Romeu, Abde i Sergi Roberto abans del primer partit de Lliga va ser pels 20 milions aportats per un inversor xipriota a través de NIPA Capital, un fons neerlandès, i per la sortida de Dembélé al PSG. Posteriorment, la inscripció de Marcos Alonso (que va veure les dues primeres jornades de Lliga des de la grada) va ser gràcies a la renovació de Ter Stegen fins al 2028 i l'espaiament del seu generós salari en més anys de contracte. La cessió de Sergiño Dest al PSV també ha sumat perquè el madrileny ja estigui inscrit.

Per què el Barça encara no ha rebut els diners de Libero?

Tot i que el missatge oficial que transmet el Barça és que els diners de Libero encara poden arribar a temps, que els alemanys s'hagin saltat tots els terminis encén les alarmes del pessimisme. L'expert en economia i coneixedor del dia a dia de l'entitat blaugrana Marc Ciria argumenta que si el Barça encara no ha rebut els diners pot ser a causa que l'acord entre el club i el fons d'inversió sigui "d'intencions". És a dir, segons sintetitza Ciria, hi ha tres processos a seguir quan es ven capital a un fons d'inversió. Primer, una due diligence (procés d'investigació i verificació d'on s'inverteix). El segon i següent pas és el contracte d'intencions entre les parts i, finalment, la formalització d'un acord definitiu.

"L'acord d'intencions et vincula en certes coses, però no en l'operació definitiva. Això pot fer que el fons d'inversió, al·legant causes objectives [com, per exemple, una previsió d'ingressos diferents en funció del valor de segons quines partides], pugui retirar-se. És habitual en el món dels fons d'inversió", explica aquest financer barceloní, soci fundador i president executiu de Diagonal Asset Management. Ciria fa aquesta argumentació perquè considera que els "fons d'inversió acostumen a ser molt seriosos" en el compliment dels terminis i, el Barça, per la seva part, tampoc ha emprès cap acció contra Libero per incompliment de contracte, sinó que des del club es manté que esperen rebre els diners a temps.

Si no els reben, Joan Laporta i Ferran Olivé hauran d'activar a correcuita un aval personal si es volen garantir les inscripcions que falten i, com a mínim, rubricar la cessió de Cancelo. Segons ha pogut saber l'ARA, el cost d'aquest aval implicaria una comissió de l'1,5% sobre el total de 10M. Són 150.000 euros que es liquiden en 4 terminis: 37.500 euros per termini. Si es cancel·la l'aval abans del primer termini, comptant que hauran arribat els diners de Libero o d'un altre inversor, només s'hauria de pagar un termini (37.500 euros), que aniria a càrrec de la butxaca dels directius implicats.

El segon aval de la junta en pocs mesos

La junta del Barça ja va acordar el 28 de juny la presentació d’un aval de 6,670 milions a la Lliga per poder inscriure els jugadors renovats. El club, que no havia pogut fer les retallades previstes a les seccions (i contemplades en el pla de viabilitat entregat a la Lliga), ja va utilitzar aquest mecanisme per tenir fair play salarial llavors. Aquest aval va servir de garantia per al pla de viabilitat que el club va presentar a la patronal i que es va aprovar a principis de juny. Segons va especificar el Barça a través d'un comunicat, la durada de l'aval és d'un any i no es podrà alliberar fins al darrer dia de la temporada 2023/24. Aquest aval, però, va ser cosa de la junta, en canvi, l'actual, aniria en bona part a càrrec de Laporta i Olivé.

stats