Laporta i Olivé avalen 11 milions per poder inscriure Kounde a la Lliga

El Barça s'acull a un article de la Lliga que permet avançar ingressos a través de garanties dipositades per accionistes o tercers

3 min
Joan Laporta posant amb Jules Koundé.

BarcelonaLa Lliga torna al Camp Nou aquest diumenge amb el partit que el Barça disputarà amb el Valladolid. Els de Xavi Hernández juguen contra un rival que acaba de tornar a Primera Divisió i el tècnic culer podrà comptar amb Jules Kounde, l'últim dels nous fitxatges que quedava per ser inscrit. I no serà perquè el club estigui a punt de tancar les sortides de Pierre-Emerick Aubameyang i/o Memphis Depay, que era la recepta que tenien a l'àrea esportiva per registrar el central francès, sinó perquè la Lliga ha reinterpretat el càlcul del fair play financer després de revisar tota la documentació aportada en els últims dies des dels despatxos d'Arístides Maillol. "La clau és la quantificació dels ingressos per ressituar el topall real de massa salarial que es permet. I tot això, juntament amb una revisió realista d'alguns variables de certs jugadors, permet incloure-hi Kounde", deien a l'ARA des del Barça.

Kounde va jugar contra el City dimecres

Aquesta reinterpretació dels ingressos essencialment és causada per l'aval personal que el president executiu del Barça, Joan Laporta, i el tresorer del club, Ferran Olivé, han dipositat per valor d'11 milions d'euros. Emparats per l'article 92 del reglament de control econòmic de la Lliga, els dirigents han actuat de facto com els accionistes d'una societat anònima o tercers inversors aliens al club. La norma diu així: "Existeix l'opció d'incrementar la capacitat d'inscripció anticipant la consecució d'ingressos o beneficis (...) És una mesura de caràcter estrictament transitori, amb el compromís per part del club de restablir la situació prèvia durant la mateixa temporada. Per això s'han de prestar unes garanties a través d'un aval bancari (...) En aquest sentit, en cas de no restablir-se la situació, la garantia quedarà registrada en el balanç del club com a patrimoni net no reintegrable". És a dir, si el Barça no genera els recursos necessaris les pròximes setmanes, Laporta i Olivé, que van ser dos dels directius amb més múscul financer per avalar la candidatura abans de la presa de possessió de fa un any i mig, poden perdre els diners. Fonts del club confirmen la informació avançada per La Vanguardia i amplien que l'operació es va treballar dissabte fins després de dinar, quan la paperassa es va poder enviar a Madrid.

La inscripció de Kounde necessitava més de 21 milions entre la fitxa anual i l'amortització prevista per a aquesta temporada. Amb la reinterpretació de les últimes hores, el club no ha necessitat vendre Aubameyang i tancar la sortida de Memphis, però això no significa que el Barça ho descarti ara. Tot el contrari: les baixes són més peremptòries que mai perquè hi ha una pressió específica sobre el patrimoni de Laporta i Olivé. Generar estalvis les pròximes setmanes serà imprescindible. Auba té una bona oferta del Chelsea i podria deixar una plusvàlua interessant a les arques blaugranes si surt traspassat. Tancar aquesta operació no només eixugaria l'aval, també ajudaria a plantejar-se les arribades de Marcos Alonso o Foyth per als laterals i a avançar amb la renovació de Gavi i el registre del nou contracte d'Araujo.

Deures pendents amb el 'fair play'

A la Lliga també han reconegut dos moviments de tot just aquesta setmana. Un és la cessió sense opció de compra de Samuel Umtiti al Lecce italià, que allibera una petita part del salari del futbolista i posa en mans del club de la Pulla certs plusos vinculats al seu rendiment. I l'altre és la gestió de Pablo Torre, un futbolista que ara mateix no és seleccionable per al primer equip perquè el club li ha retirat el permís que es preveu per a jugadors que pugen i baixen del filial. Amb aquest moviment temporal, el Barça genera un espai de quasi tres milions entre el salari i l'amortització. A canvi, Torre queda en una situació incerta, ja que ha transmès internament els seus dubtes davant la possibilitat de competir amb el Barça Atlètic. Amb tot, el mateix Xavi, que fa una setmana no descartava una cessió del migcampista càntabre, diu ara que la millor opció serà que es quedi sota la seva disciplina i jugui amb el filial quan no ho pugui fer al primer equip.

stats