El Barça i Aubameyang: punt final a sis mesos de profitosa conveniència

Xavi accepta la marxa del gabonès per poder completar la remodelació de la defensa

4 min
Aubameyang i Laporta, al Camp Nou

BarcelonaEl Barça i el Chelsea negocien el retorn de Pierre-Emerick Aubameyang a la Premier League. Sis mesos i escaig després d'abandonar l'Arsenal per recalar al Camp Nou, el davanter gabonès s'ha deixat convèncer i accepta que el millor per al seu futur professional implica tornar, encara que costi, a la freda i plujosa Londres. Els mateixos actors que van aconseguir que Auba rescindís el seu contracte com a gunner per vestir-se de blaugrana treballen ara perquè liquidi l'acord que va firmar amb Joan Laporta i en signi un altre amb Todd Boehly, nou propietari del club blue. L'ariet es veia jugant al Camp Nou tot aquest curs. No l'espantava partir a l'ombra de Robert Lewandowski i tenia tota la confiança de Xavi Hernández, a qui va convèncer a còpia de gols i professionalitat. Tanmateix, els interessos creuats del Chelsea i del Barça l'empenyen a la porta de sortida en una operació de conveniència a tres bandes, coordinada per l'intermediari Eugenio Botas.

Des del prisma blaugrana, la venda d'Aubameyang significa la pèrdua d'un davanter molt útil malgrat les arribades de Lewandowski i Raphinha. Xavi comptava amb ell i el veia com una alternativa d'autèntic luxe al polonès. Però ara no té més remei que assumir-ne la sortida perquè és el camí més ràpid i efectiu per inscriure Jules Kounde i confirmar el fitxatge de Marcos Alonso, que fa més d'una setmana que espera al congelador. Com que el gabonès va arribar lliure el passat gener, vendre'l ara per entre 20 i 30 milions d'euros suposa una plusvàlua sucosa que impacta de ple en el famós fair play financer, l'escull que impedeix que l'entrenador pugui usar els reforços defensius que ha demanat: Kounde, Alonso i un lateral dret que està per arribar. El guany serà positiu encara que el Barça hagi de compensar part del sou que Auba tenia compromès aquesta temporada, força més alt que el dels primers mesos, i també en relació al preu de traspàs que el Chelsea demani per Alonso, entre 5 i 10 milions que es repartiran durant els tres anys que firmarà el lateral madrileny. Tampoc les comissions que s'hauran de satisfer per agilitzar la gestió arruïnaran els números verds.

Ara bé, el més important: Aubayemang està a punt de tornar a la Premier perquè el Barça ha sigut incapaç de rebaixar la factura salarial dels capitans, de Ter Stegen o de Frenkie de Jong a temps per a l'inici de la competició, com tampoc ha aconseguit fer les sortides dels descartats Umtiti i Braithwaite. L'activació de les quatre palanques ha permès fixar arguments perquè el primer equip pugui tornar a ser competitiu, però no són suficients per demolir el fair play de la Lliga sense retallar el cost de la plantilla. Per això Mateu Alemany i Joan Laporta han d'explorar vies alternatives i sorprenents, com quan l'estiu passat van haver de vendre Emerson al Tottenham o a l'hivern van renovar Umtiti per poder inscriure Ferran Torres. "Hem d'accelerar les sortides si volem reforçar la defensa, que és vital", asseguren a l'ARA des de Sant Joan Despí.

Per la seva banda, el Chelsea pretén que l'arribada d'Aubameyang cobreixi una necessitat que està òrfena per la sortida de Romelu Lukaku, cedit a l'Inter de Milà, i de Timo Werner, que ha tornat al Leipzig alemany. Thomas Tuchel no té un davanter pur de garanties i coneix perfectament les característiques d'Auba, amb qui va coincidir un temps al Borussia Dortmund. L'entrenador blue valora moltíssim el gabonès. "Vaig gaudir molt treballant amb ell. Va ser tot un plaer. Hi ha jugadors que no et deixes de sentir com a teus perquè eren molt propers a tu", va dir fa uns dies, qüestionat pel davanter, a qui veuria com a titular a curt termini. Aquest punt de vista és crucial perquè Aubameyang es repensi la negativa inicial a sortir i confirma que l'ex de l'Arsenal ha rellançat la carrera gràcies al Barça, on la temporada passada va fer 13 gols en 24 partits, dos d'ells en la contundent victòria en el clàssic del Bernabéu.

Davids, en la seva presentació amb el Barça.

La història de Davids es repeteix

Si l'operació acaba quallant, el breu periple d'Aubameyang pel Camp Nou recordarà el d'un altre veterà, Edgar Davids, en el primer mandat de Laporta. L'interior neerlandès va aterrar en un context de màxima urgència, amb el Barça allunyat de les posicions europees, i la seva aportació va ser crucial perquè l'equip de Rijkaard remuntés fins a la segona posició. Va arribar cedit per la Juve fins a finals de temporada amb una opció de compra que finalment la cúpula blaugrana no va activar, cosa que va propiciar que el futbolista marxés a l'Inter de Milà. En una situació semblant va irrompre Auba, tot i que en el seu cas es va acordar un contracte fins al 2023 ampliable dos anys. En virtut d'aquest document, la renúncia a la seva continuïtat tindrà un valor econòmic preciós per seguir fent efectiva la remodelació de la plantilla i no impactarà en el potencial de l'atac, ja que Ferran Torres i Ansu Fati podran ocupar la punta quan Xavi decideixi rotar Lewandowski.

stats