Barça

Punt de no retorn amb Umtiti: la fórmula que el Barça ha pactat per despatxar-lo

Tot i activar una quarta palanca, el club vol completar l'operació sortida per inscriure els fitxatges

4 min
Samuel Umtiti seguirà al Barça

BarcelonaLa presentació de la plantilla del Barça al Trofeu Joan Gamper va encomanar il·lusió en la contundent victòria contra el feble Pumas mexicà. Després d'un final de temporada tan decebedor com apàtic el curs passat, els fitxatges de nivell tornen a apropar el Barça a la grandesa o, si més no, al fet de tornar-se a sentir un club de primer nivell gràcies al que estan transmetent les cares noves que han arribat aquest estiu. Però per poder gaudir de Lewandowski, Raphinha, Kounde i companyia (també dels refixats Dembélé i Sergi Roberto), no n'hi ha prou amb l'activació d'una quarta palanca –la venda del 24,5% de Barça Studios al fons GDA Luma per 100 milions d'euros, segons ha avançat SER Catalunya–, sinó que també cal acabar de fer net amb l'operació sortida, el veritable taló d'Aquil·les al qual els gestors blaugranes, amb el director de futbol Mateu Alemany al capdavant, s'han d'enfrontar en cada finestra de mercat.

La darrera operació que ha tancat la cúpula esportiva en aquest sentit és la marxa, amb la carta de llibertat, del porter brasiler Neto, que jugarà a les files del Bournemouth de la Premier League anglesa. D'aquesta manera, el club ha anat resolent carpetes que impliquen la marxa dels jugadors descartats per Xavi Hernández. Però en aquesta llista de futbolistes que no compten per a l'entrenador blaugrana encara hi queden dos casos de difícil solució, com són el de Martin Braithwaite, còmode a Barcelona malgrat la seva presència residual de minuts sota les ordres del tècnic egarenc i que fins ara no ha mostrat cap intenció d'interrompre el seu contracte (vàlid fins al juny del 2024), i el de Samuel Umtiti. "Hem ofert cartes de llibertat, però no les volen", puntualitzen fonts del club a l'ARA.

El davanter danès va rebre una xiulada a tall de sentència del Camp Nou aquest diumenge quan per megafonia va sonar el seu nom durant la presentació de l'equip. Un mal tràngol que es va estalviar el central francès, absent després que l'any passat ja rebés xiulets al Gamper, llavors a l'estadi Johan Cruyff. Umtiti ja té coll avall que s'haurà de buscar un equip, un patró que es repeteix des de fa temps, ja que el Barça porta més de dos anys intentant treure-se'l de sobre sense èxit.

A grans trets, hi ha dos motius que han evitat que el defensor trobés una solució al seu ostracisme al Camp Nou. Un és el seu estat físic, condicionat per la lesió crònica al genoll esquerre que pateix des de just després del Mundial del 2018, que va guanyar amb França. I l'altre, el desproporcionat contracte que va firmar abans de caure en desgràcia, un acord fins al 2023 que el convertia en un dels més ben pagats de l'equip. La barreja d'aquests dos factors no permetia explorar opcions reals de sortida per a Umtiti. Ara, però, hi ha un matís important que juga a favor del Barça: la renovació que va firmar al gener fins al 2026, una mesura 100% econòmica per generar fair play i poder inscriure Ferran Torres.

Amb aquest acord, el central renunciava a un 10% del sou base i diferia una sèrie de quantitats a canvi d'un contracte més llarg i d'una opció de carta de llibertat a partir del 2023. Mentrestant, el club espaiava pagaments i sobretot podia oferir el jugador a altres equips sense que s'espantessin tant amb el seu salari. "La suma dels quatre anys del nou contracte és inferior al que se li devia entre diferiments i l'any de salari que li quedava per percebre", defensen a l'ARA des del club.

La fórmula pactada

Amb tot, Xavi no compta per a res amb Umtiti i, malgrat diversos intents frustrats de col·locar-lo a França o Itàlia, el Barça no llença la tovallola i ha pactat una fórmula amb el jugador per afrontar la seva sortida, que molt probablement no es tancarà fins al final del mercat. Davant la dificultat per acordar una quitança amb el francès i rescindir el seu contracte –fer-ho de forma unilateral no generaria fair play i sí un nou maldecap judicial al club–, segons l'entitat blaugrana s'ha pactat amb Umtiti que se li abonarà la diferència econòmica que deixi de percebre respecte de les noves condicions que pugui firmar amb el seu nou club. El francès seguirà costant diners al Barça, però els gestors blaugranes confien en resoldre així un cas enquistat.

El defensor comparteix representants amb Xavi (també amb Piqué) i al club s'espera que això pugui jugar a favor dels interessos del Barça, tot i que són conscients de la dificultat d'acabar d'una vegada per totes amb aquesta carpeta. A banda de la quarta palanca i de rubricar l'operació sortida, també es treballa amb les rebaixes salarials de Piqué i Busquets, una fórmula que ja es va aplicar el curs passat per poder inscriure els fitxatges a la Lliga. La predisposició de les parts és bona, tot i que la situació amb el central es resoldrà abans que amb el primer capità, a qui s’ha ofert ampliar el seu contracte (que acaba aquest curs) per espaiar els pagaments.

stats