Barça

El Barça no té pietat del Pumas (6-0)

Lewandowski aprofita el Gamper per marcar el seu primer gol amb la samarreta blaugrana

4 min
Pedri i Gavi, felicitant Robert Lewandowski després del primer gol del Barça

BarcelonaNomés havien passat deu minuts de partit i el Barça ja havia rematat quatre vegades a porteria. Tres gols i una pilota al pal. La superioritat blaugrana va ser tan gran en el Trofeu Joan Gamper que si l'equip no arriba a aixecar el peu de l'accelerador, el partit hauria acabat amb una golejada encara més escandalosa (6-0). Lewandowski, Pedri (2), Dembélé, Aubameyang i Frenkie de Jong van ser els autors de les dianes.

El Pumas, rival que es va haver d'escollir a correcuita després que el Roma deixés plantat el Barça, no va fer trontollar en cap moment la solidesa blaugrana. En canvi, el festival de gols i d'ocasions va servir perquè els més de 83.000 aficionats que van anar al Camp Nou gaudissin d'allò més. Lewandowski s'estrenava com a golejador, Pedri feia una exhibició al mig del camp i a l'àrea rival, i tant Dembélé com Raphinha desbordaven una vegada sí i l'altra també per les bandes respectives.

El Pumas, un rival molt fluix

El Gamper, tal com l'entén el president Joan Laporta, és un esdeveniment amb un triple objectiu. Començant per presentar l'equip, seguint per omplir l'estadi i acabant per jugar amb un rival de primer nivell que permeti examinar el Barça just abans que comenci la temporada. El Pumas no va complir, ni de bon tros, aquest últim punt. L'equip mexicà no va estar a l'altura, ni tècnicament ni tàcticament. I, en alguns moments, també s'arribava a dubtar de l'estat de forma d'alguns jugadors. I això que a Mèxic la lliga ja fa set jornades que va començar.

L'afició tenia ganes de festa i Lewandowski es va encarregar de servir la màxima diversió possible. El polonès va convertir en gol la primera pilota que va tocar rebent a l'àrea, retallant el porter i marcant malgrat quedar-se gairebé sense angle. N'haurien pogut arribar un parell més, si no fos perquè el pal, primer, i el porter, després, van evitar les seves rematades. Però és que el concurs del fitxatge estrella del Barça aquest estiu no es va acabar amb les rematades. Va intervenir en tres dels altres quatre gols que es van marcar metre era a la gespa. En dos, com a assistent principal. Va jugar una hora i va merèixer el premi al Jugador Estrella del torneig.

Lewandowski va ser el nom més mediàtic del partit, tot i que no l'únic protagonista a la gespa. Pedri només va disputar la primera meitat, però en va tenir de sobres per demostrar tot el seu potencial. Dos gols i una assistència, a més d'una exhibició en el joc de posició, en el control del joc i en la pressió. El Pumas no era gran cosa, però la solidesa al mig del camp va ser tan gran que va impedir que els mexicans tinguessin gaires ocasions de perill. De fet, només dues rematades entre els tres pals, i les dues resoltes magníficament per un Ter Stegen que va tenir poca feina, però que la que va tenir la va fer com en els vells temps.

Per al Pumas, que només ha guanyat un dels sis partits que ha disputat a Mèxic –n'ha empatat cinc–, el partit no tenia gaire història. Ara bé, per a Xavi era tot el contrari. El tècnic blaugrana veia en el Gamper un últim banc de proves abans de començar la competició. No es va cansar de donar indicacions i de seguir amb atenció un duel en què va fer que Dembélé i Raphinha, els dos extrems titulars, s'intercanviessin les posicions al llarg del primer temps. Dembélé va marcar, amb una rematada marca de la casa després d'una centrada de Raphinha. El brasiler, en canvi, es va quedar amb la mel als llavis després d'enviar una pilota al pal.

Dani Alves, que tornava al Camp Nou amb la samarreta del Pumas –el club blaugrana va aprofitar per retre-li homenatge–, no va poder fer res per aturar el vendaval blaugrana. Tampoc l'ajudaven els seus companys, que treien la pilota del darrere amb molta dificultat i cometien nombrosos errors en el fora de joc. Sis gols són molts. Ara bé, la realitat és que el Barça hauria pogut fer molta més sang. Al final tot van ser abraçades i Alves va acabar rebent la felicitació de tots els jugadors blaugranes, que a més a més el van mantejar al cercle central.

Frenkie de Jong es reivindica amb un gol al Gamper

Alves ja no hi és. Frenkie de Jong, en canvi, està fent equilibris per no haver de marxar. El migcampista neerlandès, a qui el club vol vendre per raons econòmiques, va sortir a la segona part en el lloc de Pedri. Va fer-ho més que bé, motivat i amb ganes de reivindicar-se en un Camp Nou que el va rebre amb una ovació. La seva tossuderia va tenir premi, ja que va ser l'autor del sisè gol en una jugada on ho va fer tot: recuperar al mig del camp, encarar el porter i superar-lo amb una rematada ajustada al pal. Uns minuts abans, Aubameyang havia estat l'encarregat de fer el cinquè, rematant al segon pal una centrada de Kessie.

A més de l'estrena de Lewandowski i Raphinha, el Gamper va servir perquè debutessin al Camp Nou dos dels altres tres fitxatges d'aquest estiu. Només es va perdre el partit el central Christensen, per unes molèsties musculars. Kessie va sortir a l'inici de la segona part per mostrar tot el seu potencial físic al mig del camp, on va passar per sobre dels seus rivals, mentre que Jules Kounde, l'últim en arribar, va jugar els últims 30 minuts. Això sí, les circumstàncies del partit van impedir que brillés en un dels seus punts forts, la sortida de la pilota. En qualsevol cas, el central francès va jugar amb el dorsal 23 a l'esquena, el que ha portat fins ara Umtiti, a qui el club també vol vendre i que no va ser ni a la presentació oficial de la plantilla, cosa que fa pensar en una sortida imminent.