Barça
Esports Barça 23/12/2021

¿És bona idea rescindir contractes com el d’Umtiti per inscriure Ferran Torres?

El Barça, que avança amb la renovació a la baixa de Dembélé, no descarta cap escenari per fer espai per al valencià

4 min
Samuel Umtiti seguirà al Barça

BarcelonaFerran Torres és el primer dels reforços que Xavi Hernández desitjava i que Joan Laporta va prometre just després de caure contra el Betis al Camp Nou i quedar eliminats de la Champions a Munic. L'acord entre el Barça i el City, així com amb el jugador, és total: l'atacant valencià de 21 anys arribarà a canvi de 55 milions –a pagar de manera fraccionada–, més unes variables que aniran dels 10 als 12 milions. Fins i tot en una compareixença d'aquest mateix dijous Pep Guardiola donava gairebé per segura la marxa de Ferran a Barcelona. El problema, però, segueix sent que avui dia el conjunt blaugrana no podria inscriure el davanter perquè excediria el marge salarial, el denominat fair play financer estipulat per la Lliga.

Des del club admeten aquesta realitat i les últimes setmanes s'està treballant en diverses opcions per poder alliberar massa salarial, a banda de la cerca de nous ingressos. Entre les diverses possibilitats que valora el Barça, la més efectiva és donar sortida als futbolistes amb els quals Xavi no compta. En aquest sentit, es vol acabar amb les cessions de Demir (Rapid de Viena) i de Luuk de Jong (Sevilla), alhora que es confia en recuperar la inversió per Dest –el Barça en va pagar 21 milions més cinc en variables–, que segueix sent un futbolista amb cartell a la Bundesliga, així com vendre Neto. També tenen les portes obertes Umtiti i Coutinho, dues de les fitxes més altes de la plantilla, que contrasten amb el seu pobre rendiment. Paral·lelament, també es treballa en les renovacions a la baixa de Sergi Roberto i Dembélé. Segons Catalunya Ràdio, l'atacant francès hauria acceptat una proposta per renovar per dues temporades, accedint a una copiosa rebaixa del sou base.

"No es descarta cap opció"

Les carpetes que més maldecaps donen a la cúpula executiva són les d'Umtiti i Coutinho. El francès i el brasiler fa temps que estan en la cartera de transferibles, però són inexistents o escassos els clubs disposats a pagar ni tan sols una part de la seva retribució. Davant d'aquests casos enquistats, fonts culers admeten a l'ARA que "no es descarta cap opció". En un procés en què s'avaluen "criteris esportius i jurídics" per abordar "les negociacions individuals", l'última possibilitat implica rescindir el contracte sense acord, com es va fer amb Matheus Fernades o Quique Setién. Aquesta és una mesura extrema i el Barça esgotarà totes les vies possibles abans de recorre-hi. A més, a part dels costos econòmics, tampoc garanteix –segons apunten diversos experts consultats– guanyar marge salarial de manera immediata. De fet, altes fonts de la Lliga així ho asseguren a aquest diari: "Hi ha d'haver acord entre el club i el jugador. Si només consistís en fer fora el futbolista, guanyar marge salarial seria massa fàcil".

L'explicació rau en el fet que "els auditors –els encarregats de garantir que es compleix el fair play– et fan aprovisionar igualment la despesa", explica David Vilajoana, advocat del bufet Mazars especialitzat en dret esportiu i també entrenador de l'Europa. "És a dir, el límit salarial s'estipula tenint en compte la despesa i, si rescindeixes un contracte sense que hi hagi acord o una clàusula que ho permeti, el més probable és que el futbolista et demandi per un acomiadament improcedent. Això vol dir que, per més que tu no li paguis fins que es vagi a judici, els auditors ja et fan aprovisionar la despesa que això podria suposar".

En el cas d'Umtiti, amb contracte fins al 2023, la seva indemnització seria el que li quedaria per cobrar de salari d'aquest curs i el següent, sempre que el francès no comencés a treballar en un altre equip. "Com que està al quart any de contracte, [Umtiti] ja no té la protecció de danys i perjudicis que preveu la normativa de la FIFA per als dos primers anys. Si el Barça trenqués l'acord sense causa justificada, només estaria obligat a pagar l'import pendent íntegre al jugador o, si troba un nou equip, la diferència en relació amb el nou contracte vigent", resol l'advocat Mario Flores, cap jurídic de l'Associació Europea de Clubs (ECA).

A diferència del que va passar amb Matheus –rescindit de manera unilateral a l'estiu–, el Barça només valora aquesta opció amb Umtiti si s'arribés a un escenari extrem. El francès, que abans de començar la temporada es va posar a plorar al despatx de Laporta, només ha disputat 90 minuts i no comptava abans per a Koeman ni ara per a Xavi. Es dona la circumstància que tant el tècnic com el defensa comparteixen el mateix representant, Arturo Canales (que també és el de Piqué), fet que pot ajudar a propiciar una sortida amistosa. Al club tenen coll avall que és quasi impossible ingressar cap mena de compensació econòmica pel francès, però confien en trobar l'entesa per arribar a un pacte i estalviar-se part de la seva fitxa. És el que ja es va fer, per exemple, amb la cessió de Pjanic al Besiktas.

Els dubtes de Pruna amb Umtiti

L'any 2018 Bartomeu va renovar Umtiti, que va aconseguir signar una bona retribució malgrat que hi havia un informe elaborat pel doctor Ricard Pruna que desconsellava fer-li un contracte llarg perquè no tenia bé el genoll. En tot cas, és una documentació insuficient per rescindir el contracte de manera unilateral. "Només valdria com a causa justificada perquè l'acomiadament fos procedent una indisciplina greu, dòping, una lesió per imprudència o demostrar que el futbolista està disminuint el rendiment de manera reiterada i voluntària", argumenta Toni Roca, CEO d'Himnus Football Lawyers, bufet especialitzat en dret esportiu. Així ho estipula el conveni col·lectiu del futbol professional subscrit per la Lliga i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE).

Amb tot, malgrat que Flores sí que veu una petita escletxa pel que fa a guanyar marge salarial amb una rescissió forçosa –"la norma de la Lliga és semblant a la de la UEFA. Si el Barça fes fora un jugador, el sou deixaria de comptar per litigi pendent, però el romanent es convertiria en pèrdua comptable. Tindria efecte, però és una fugida endavant"–, els tres juristes consultats conclouen que "el més recomanable és arribar a un acord, liquidar una part i trobar una solució amistosa que deixi contentes totes les parts". En menys de dues setmanes s'obre el mercat d'hivern i el Barça té molts deures pendents.

stats