Barça

El lateral dret despulla la planificació esportiva del Barça

Xavi considera "vital" reforçar els dos carrils, però el club depèn de les sortides, també per inscriure Kounde

4 min
Mateu Alemany, director de futbol i braç executor del mercat del fitxatges del Barça

BarcelonaDesprés d'acordar les arribades lliures de traspàs de Christensen i Kessie, i un cop activades les famoses palanques, la planificació esportiva del Barça s'ha endut les lloances per fitxar de pressa i bé. Tot i que el davanter somiat per Xavi Hernández era Erling Haaland –la seva incorporació era una quimera–, l'alternativa, Robert Lewandowski, cuinada per l'agent Pini Zahavi i la voluntat del polonès d'abandonar el Bayern, va ser un pla B satisfactori per a l'entrenador. Raphinha també agradava a l'egarenc –la seva arribada tampoc es podria explicar sense el vincle de Joan Laporta amb Deco, el seu representant–, si bé sempre va mantenir la seva intenció de renovar Ousmane Dembélé més enllà del que passés amb l'ex del Leeds. Jules Kounde sí que era un fitxatge que Xavi volia tant sí com no. Era la seva primera opció mentre que Koulibaly se n'anava al Chelsea. La tercera via, Iñigo Martínez, segueix sense renovar a l'Athletic Club.

Entre les peticions de l'entrenador blaugrana també hi havia dos noms molt clars a la llista: Marcos Alonso i César Azpilicueta. El futur del lateral esquerre, que ho té tot acordat amb el Barça i ha rebut la llum verda del Chelsea un cop el club londinenc ja li ha trobat substitut, depèn del mateix factor que limita el registre de Kounde: el Barça encara ha de fer espai en el fair play de la Lliga. En canvi, la via Azpilicueta es va frustrar perquè el Chelsea, molest per haver-se quedat primer sense Raphinha i després sense Kounde, va decidir demanar 10 milions d'euros més pel seu capità. El Barça no va voler apostar tan fort i el defensa navarrès, que feia mesos que esperava, se'n va cansar i va renovar com a blue. Aquesta negativa ha agafat a contrapeu l'àrea esportiva blaugrana, que busca ara a correcuita un lateral dret de tall defensiu per cobrir una mancança que Xavi va veure només agafar el relleu de Koeman. Dest no convenç, Araujo és un recurs per a determinats escenaris, Kounde vol ser central i amb Sergi Roberto no n'hi ha prou.

La cúpula esportiva, pendent de reforçar-se

La tan aplaudida planificació fa aigües amb aquesta necessitat concreta en una cúpula que Jordi Cruyff, recentment nomenat director esportiu, té previst reforçar amb scouters que pentinin el mercat en totes les posicions. L'objectiu és evitar que imprevistos com el d'Azpilicueta obliguin el Barça a encetar negociacions com la de Juan Foyth, lateral del Vila-real amb contracte fins al 2026 i que el club groguet, com és natural, no vol deixar sortir per menys dels 42 milions de la seva clàusula de rescissió. L'argentí, que pot jugar de central i de pivot, ha demanat "temps" a través del seu entorn una vegada ha conegut l'interès blaugrana, mentre que el seu entrenador, Unai Emery, reconeix la possibilitat que les converses arribin a bon port. "Ens pot afectar que hi hagi sortides no desitjades mitjançant el pagament d'una clàusula. Foyth està molt content aquí. És el que m'ha transmès. Sabem el que pensa el club i el jugador, però no sé què pensa el Barça", ha dit el basc en relació amb l'aparició del Barça.

La via Foyth és interessant esportivament, però xoca amb les altes pretensions del Vila-real. Per això des de Sant Joan Despí defensen a l'ARA que hi ha "altres alternatives", entre les quals el belga Thomas Meunier, propietat del Borussia Dortmund, per qui també sospira el Manchester United. Per a Xavi és "vital" reforçar els dos laterals. Tal com va avançar Mundo Deportivo, el Barça també ha rebut l'oferiment d'Héctor Bellerín. El lateral català, que busca pactar una rescissió amb l'Arsenal, ja ha estat en diverses ocasions en l'òrbita blaugrana. El problema, però, segueix sent el mateix: s'ha de resoldre l'escull del fair play. Un inconvenient a curt termini que afecta amb futuribles com Foyth i Bellerín, fitxatges al congelador com Marcos Alonso i un futbolista ja fitxat que té ganes de debutar: Kounde.

Tant des del cos tècnic com des de la cúpula blaugrana es confia poder resoldre-ho amb les sortides, una batalla que el Barça fa temps que afronta. Amb els diferiments de Sergio Busquets i Gerard Piqué encallats, s'admet que la partida s'està jugant per poder tancar "com més aviat millor" la marxa de Dest i Memphis. El lateral nord-americà no compta amb la confiança de Xavi –dissabte el va deixar fora de la convocatòria–, mentre que amb els reforços en atac també obren la porta al neerlandès, que va haver de traspassar el dorsal 9 a Lewandowski. El davanter té avançat un acord amb el Juventus, però falta l'entesa amb el Barça per liquidar l'any de contracte que li queda.

Des del club tampoc es descarta encara l'opció de traspassar Pierre-Emerick Aubameyang davant de la insistència creixent del Chelsea i la negativa de Frenkie de Jong a marxar o renegociar a la baixa els seus emoluments. El desig de Xavi, però, és que el gabonès segueixi a la plantilla i aquesta, a hores d'ara, també és la intenció del jugador. El club també pressiona per aconseguir les sortides de Samuel Umtiti i de Martin Braithwaite. Tal com ja va explicar l'ARA, davant la dificultat per acordar una quitança amb el central francès i rescindir el seu contracte –fer-ho de manera unilateral no generaria fair play i sí un nou maldecap judicial al club–, l'entitat ha pactat amb ell que se li abonarà la diferència que deixi de percebre respecte a les condicions que pugui firmar amb el seu nou club. El francès seguirà costant diners al Barça, però els gestors culers confien resoldre així un cas enquistat. De la mateixa manera, s'ha deixat Braithwaite sense dorsal, reticent a sortir del Barça ni que sigui amb la carta de llibertat.

stats