Apunts en calent

La 'Xavineta' ha perdut definitivament el rumb: els apunts en calent del Madrid-Barça

L'equip blaugrana marxa del Bernabéu sense cap opció d'endur-se la victòria després d'una actuació insuficient

3 min
Karim Benzema celebrant un gol davant de Lewandowski.

BarcelonaDerrota del Barça al Santiago Bernabéu contra el Reial Madrid. Els gols de Benzema, Valverde i Rodrygo han castigat els blaugranes, que només han tingut un breu període de lucidesa associat a la diana de Ferran Torres al tram final. Amb aquest marcador, els catalans queden tres punts per sota del seu etern rival en la lluita per la Lliga. A continuació, uns apunts en calent.

Incomprensió. Un dia més, el joc del Barça no ha quadrat amb el missatge futbolístic de Xavi. L'equip blaugrana ha passat pel clàssic sense cap opció d'endur-se la victòria. Actuació insuficient (una més després de l'aturada de seleccions) que confirma que la Xavineta, el vehicle imaginari que es va engegar ara farà un any per despertar la il·lusió de la culerada després de la destitució de Koeman, ha perdut el rumb. El tècnic egarenc té sobrats coneixements sobre el mètode que vol aplicar, però de moment els seus jugadors no el practiquen a la gespa. No hi ajuden la permanència a la plantilla de futbolistes amb més passat que present, o l'excessiva tendresa de valors amb més futur que present. No hi ha un terme mitjà estable, d'acord. Amb tot, la fotografia és preocupant perquè la transició ja va ser.

Res a canvi de sacrificar Gavi. S'ha confirmat que anar al Bernabéu a jugar un partit decisiu per a la Lliga quan encara no s'ha pogut pair l'eliminació a la Champions no era gens bon negoci per a un equip anímicament tan feble com el Barça. "És una gran oportunitat per a nosaltres", deia Xavi en la prèvia, optimista de mena, per intentar animar els seus jugadors. Però la realitat ha sigut tossuda des del primer minut. Els blaugranes han sortit a competir sense la tensió adequada –una falta en tota la primera part– i s'han vist superats per un Madrid tan funcionarial com efectiu. Només l'entrada de Gavi a la segona meitat, ja amb 2-0 al marcador, ha aportat l'electricitat que reclamava la cita des del començament. La sorprenent suplència de l'andalús ha aportat poc a canvi.

Una lectura positiva. Durant una estona, i abans que el Madrid sentenciés de penal gràcies a un penal provocat i transformat per Rodrygo, el Barça ha intentat entrar al partit gràcies a la passió de Gavi i a una de les poques lectures positives que deixa la derrota: el particular upgrade com a revulsius de Ferran Torres i sobretot d'Ansu Fati. L'hispanoguineà ha assistit el valencià per posar la por al cos al Bernabéu després de fer un eslàlom des de la banda que feia temps que no provava i minuts més tard ha tingut l'empat a tocar en una acció de pur olfacte. Tant de bo aquest Ansu es pugui mantenir perquè no tota l'amenaça depengui del sobreexplotat Lewandowski, del desinflat Raphinha i de l'indesxifrable Dembélé.

Per a clàssic, el bo d'en Drake. El Barça ha sortit a jugar amb un mussol a l'espai patrocinat de la samarreta en honor del famós músic canadenc, conegut pels seus números de rècord a Spotify, però també per ser bastant malastruc quan es relaciona amb el futbol. El Roma, per exemple, va prohibir als seus jugadors que es fotografiessin amb ell per driblar la mala sort. Abans del xiulet inicial al Bernabéu, el bon home va difondre a les xarxes socials una aposta combinada que podia reportar-li 4 milions en cas de victòria blaugrana. Desafortunada demostració d'opulència, la de Drake, que no només va cremar gairebé 900.000 euros (són pessigolles per al seu compte corrent), sinó que va continuar alimentant la maledicció i transmetent uns valors discutibles.

stats