BÀSQUET - Copa del Rei
Esports  /  Bàsquet 18/02/2019

L'ACB reconeix errors arbitrals greus a la final de la Copa del Rei

Antonio Martín cedeix a les pressions del Reial Madrid, que estudia mesures

4 min
Florentino Pérez i  Juan Carlos Sánchez als passadissos del WiZink Center

Madrid / BarcelonaEl president de l’ACB, Antonio Martín, va valorar l’arbitratge de la final de la Copa del Rei de bàsquet, que va enfrontar el Barça Lassa i el Reial Madrid al WiZink Center. “És evident que han existit diversos errors arbitrals greus al final del partit”, va reconèixer l’exjugador. Martín va destacar l’èxit organitzatiu i va posar en valor la transparència de l’organització. “Per primera vegada hem posat a disposició de tot el món la imatge de l''instant replay' i, per tant, tota l’actuació en referència a la jugada és pública i els aficionats han pogut veure en directe exactament el que han revisat i la decisió que han pres els àrbitres. D’altra banda, també hi ha hagut accions que per reglament no es poden revisar amb l''instant replay' i en què no hauria de cabre l’error”, va afegir en relació a la garrotada d’Anthony Randolph sobre Chris Singleton. “Cada vegada comptem amb més avenços tecnològics i hem d'usar-los de la manera adequada per ajudar l’estament arbitral a prendre les decisions correctes, sempre sabent que s’ha de conviure amb l’error humà. Millorar de manera rellevant aquest aspecte i la formació tècnica de manera continuada durant tota la temporada és una prioritat per a nosaltres en els pròxims mesos, i ho farem conjuntament amb el col·lectiu arbitral”, va avançar Martín.

Comunicat dels àrbitres

L’Associació d’Àrbitres de Bàsquet (AEBA) també va utilitzar un comunicat oficial de quatre punts per fer pública la seva opinió. “Reconeixem l’existència d’errors greus al final del partit. Acceptem i acatem les decisions que pugui prendre l’ACB en relació a aquests errors. Traslladem a l’ACB la nostra total disposició per seguir col·laborant en la nostra formació tècnica contínua durant la temporada per al millor arbitratge possible. Expressem la nostra màxima confiança en el col·lectiu arbitral”, van opinar els jutges.

“Els nostres àrbitres ACB estan al nivell tècnic mundial més alt i així és reconegut internacionalment en tots els tornejos i campionats als quals assistim, però no per això deixem de ser humans i cometem errors. Errors que ens fan mal i ens afecten, i treballem i seguirem fent-ho cada setmana per intentar evitar-los. Ens fa mal, com a amants que som tots d’aquest esport, estar en tots els mitjans per aquesta circumstància i ser culpables d’això. Ens afecta, perquè respectem cada club, equip i aficionat. Darrere de cada error hi ha un àrbitre que és una persona i que és qui més pateix l’error comès”, va argumentar l’associació.

“Treballem estretament i diàriament amb el departament tècnic de l'ACB, que, amb tots els mitjans al seu abast, ens ajuden a créixer com a àrbitres en tots els aspectes (coneixement del joc, tècnica arbitral, regles i gestió emocional) i així estar el màxim de preparats per a les més de 300 decisions que cada àrbitre ha de prendre en cada partit, per als finals de partits amb tantíssima tensió i tan estressants com diumenge, però que sempre han estat i són l’essència del nostre esport, que tant volem. Desitgem de manera sincera que mai torni a passar res del que ha passat i que, així, puguem gaudir del que ens uneix, del nostre esport, el bàsquet”, van concloure els àrbitres.

El club blanc no en té prou

El dos comunicats no van satisfer per complet el Reial Madrid, que aspirava a un reconeixement més detallat de les errades. Tal com acostuma a fer la NBA o l’Eurolliga, que fa unes setmanes va emetre una nota de premsa per acceptar que els àrbitres havien perjudicat amb dues accions el Zalgiris durant el seu partit contra el Barça Lassa al Palau Blaugrana, el club blanc exigia una concreció que no es va produir. “En vista dels comunicats i per la falta de respostes concretes a aquesta incomprensible decisió dels àrbitres, el Reial Madrid seguirà estudiant mesures i actuacions a adoptar per l’enorme gravetat dels fets”, va deixar clar el Madrid.

El diumenge va deixar molt tocat Florentino Pérez. Després de les derrotes contra el Girona i el Barça Lassa, totes dues a Madrid, les dues contra equips catalans, el president va filtrar als mitjans de comunicació afins que es plantejava preguntar als socis del club blanc si volen abandonar l’ACB. No és la primera vegada que llança aquest desafiament, però sí que és el primer cop que ho fa en solitari.

El Reial Madrid no va pair bé la derrota a la final de la Copa del Rei, va criticar amb duresa l’última decisió arbitral –el tap il·legal d’Anthony Randolph després d’un tir d’Ante Tomic– i seguirà utilitzant tots els altaveus per estendre els seus dubtes sobre el VAR del futbol a l''instant replay' del bàsquet. El seu compte oficial de Twitter, per exemple, va publicar un vídeo en què es veien les dues accions finals de les últimes dues edicions de la Copa del Rei de bàsquet, una celebrada a Las Palmas (2018) i l’altra a Madrid (2019).

Campazzo i Reyes, sense llicència

Tal com va avançar 'El larguero' de la Cadena SER, l’ACB va obrir expedient i va retirar les llicències federatives a Facu Campazzo i Felipe Reyes. Els jugadors del Reial Madrid apareixen a l’acta de la final de Copa del Rei per insultar els àrbitres en acabar el partit contra el Barça Lassa.

stats