Esports Bàsquet / ACB 04/06/2022

El Barça mossega primer en la semifinal catalana (89-72)

Un equip blaugrana molt concentrat desactiva l’energia del Joventut de Badalona

Derek Willis i Cory Higgins

BarcelonaL'esperada semifinal catalana de la Lliga Endesa va començar amb un partit elèctric al Palau Blaugrana en què el Barça va saber desactivar l’energia del Joventut de Badalona (89-72). L’equip blaugrana, que va anar de menys a més, es va apuntar la primera victòria d’una eliminatòria contra un rival que va començar amb més ritme que encert (1-0).

La concentració del vigent campió va ser molt bona durant els 40 minuts. L'equip blaugrana va repartir 23 assistències. Sertaç Sanli, que va anotar 16 punts amb 4/4 en triples, es va convertir en l’inesperat protagonista de la victòria culer. A més, el pivot turc va capturar 8 rebots. "Hem estat molt sòlids, especialment en defensa. Hem d'estar contents perquè hem pres bones decisions quan ells estaven arriscant en defensa", va opinar Sarunas Jasikevicius. L'entrenador lituà va descartar Dante Exum i Pierre Oriola i va recuperar Nigel Hayes-Davis, que s’havia quedat fora de la convocatòria en els últims partits, i Sertaç Sanli, que va patir una contusió durant el primer partit contra el Gran Canària. L’entrenador lituà va ajustar algunes de les seves rotacions habituals per intentar tenir la iniciativa en alguns enfrontaments directes contra la Penya.

"El Barça ha jugat amb més energia i ha sigut superior a nosaltres. Hem d'intentar ser millor equip i jugar amb la intensitat d'uns play-off. Ells han dominat el rebot i han tingut encert des de la línia de tres punts", va analitzar Carles Duran. L'entrenador de la Penya va tenir la baixa de Vladimir Brodziansky. El tècnic va introduir Brandon Paul, que no havia tingut minuts en els últims partits, en la seva rotació. El damnificat va ser Ferran Bassas.

El partit va ser un duel d'estils, una batalla per intentar dominar el ritme de joc. Tant el Barça com el Joventut de Badalona van intentar condicionar el joc des de la defensa. L’equip blaugrana va començar millor (10-4), però la resposta del conjunt verd-i-negre va ser molt contundent en un primer quart de pocs punts (12-11).

El jugador més fiable del Barça durant el segon quart va ser Sanli, que va arribar al descans amb 11 punts anotats i una efectivitat màxima des de la línia de tres punts (3/3). El domini en el rebot va ser una altra de les armes de l’equip culer, que es va construir una diferència de 12 punts (39-27). Tot i tenir percentatges d’encert baixos, el Joventut va saber competir bé al Palau Blaugrana, on els veterans Pau Ribas i Ante Tomic van portar el pes del joc en atac (40-31).

Joel Parra va animar la producció ofensiva de la Penya a l’inici d’un tercer quart en què l’equip visitant va reduir l’escletxa en el marcador (42-37). La resposta local va ser liderada per Nikola Mirotic i es va traduir en un parcial d'11-0 (53-37). Entre l’aler pivot montenegrí i Brandon Davies van sumar 15 punts en un tres i no res. El Barça va anotar 29 punts durant un període en què el Joventut les va passar magres per no despenjar-se en el marcador. El conjunt culer va arribar als últims deu minuts amb una diferència de 21 punts (69-48).

Amb el partit decidit, el Barça va saber mantenir l'encert durant un últim quart en què el Joventut va intentar coses diferents per acabar el partit amb bones sensacions. Sense punteria des de la línia de tres punts, la remuntada visitant va ser impossible.

Diumenge, segon partit

El segon partit de l'eliminatòria, prevista al millor de cinc enfrontaments, es disputarà aquest diumenge (12.30 h, #Vamos), de nou al Palau Blaugrana. La setmana vinent la semifinal es traslladarà al Palau Olímpic de Badalona. El Reial Madrid i el Bitci Baskonia, per la seva banda, jugaran aquest dissabte el segon matx (18 h, #Vamos). L’equip blanc es va apuntar dijous la primera victòria (1-0).