Bàsquet - Lliga Endesa
Esports Bàsquet / ACB 02/10/2023

Clàssic dolorós per al Barça

El Madrid castiga la fragilitat d'un equip blaugrana en construcció

3 min
Roger Grimau, durant el clàssic contra el Reial Madrid
  • Reial Madrid: Campazzo (17), Abalde (2), Musa (13), Yabusele (3), Diagne (9) -cinc inicial-; Causeur, Poirier (22), González, Hezonja (5), Sergio Rodríguez, Rudy (4), Llull (9) i Ndiaye (2). Entrenador: Chus Mateo
  • Barça: Satoransky (2), Laprovittola (10), Kalinic (10), Parker (7) y Vesley (2) -cinc inicial-, Da Silva (2), Willy Hernangómez (4), Brizuela (14), Abrines (3), Nnaji (8), Jokubaitis (12) i Parra (5). Entrenador: Roger Grimau
  • Resultats parcials: 14-13 / 23-20 / 22-17 / 27-29
  • Àrbitres: Martín Caballero, Juan de Dios Oyón i Joaquín García
  • Eliminat: Tomás Satoransky
  • Espectadors: 11.235 espectadors al WiZink Center

A quatre dies del debut a l'Eurolliga, alarmes enceses. Segon clàssic de la temporada, segona decepció culer. Un Reial Madrid més fet no ha trobat a faltar Edy Tavares ni Gaby Deck i ha castigat la fragilitat d'un equip blaugrana en construcció (86-79). Tot i no tenir encert des de la línia de tres punts, l'equip blanc ha tornat a dominar amb autoritat un duel directe en què estava en joc el lideratge de la Lliga Endesa.

"No hem estat bé. Hem perdut el control i no hem tingut l'energia suficient. Estic trist. Hem d'oblidar, aprendre i millorar", ha analitzat Roger Grimau, l'entrenador d'un Barça que busca però no troba un canvi de filosofia. L'equip blaugrana tan sols ha anotat sis dels 22 triples que ha intentat a Madrid, on ha perdut 14 pilotes i ha permès 44 punts a la pintura.

Àlex Abrines, que ha rebut un fort cop a les cervicals, tan sols ha pogut disputar nou minuts en un partit en què l'afició local ha escridassat Willy Hernangómez. En el seu primer partit amb la samarreta blaugrana al WiZink Center, el pivot ha tingut un protagonisme molt residual. Tan sols 4 punts i 2 rebots en 11 minuts. Només Darío Brizuela, que ha acabat amb problemes musculars, i Rokas Jokubaitis han ofert una versió competitiva al WiZink Center, on els visitants han trobat a faltar més aportació de jugadors clau com Nico Laprovittola.

El canvi de dates del clàssic, que normalment es juga per Nadal, ha perjudicat el Barça, que a aquestes altures de la temporada encara no és un equip de bàsquet. L'equip blaugrana és un interessant esborrany per acolorir, un atractiu guió per filmar, però necessita temps per transformar la idea del seu entrenador en un conjunt sòlid.

"Hem jugat amb intensitat i hem fet moltes coses bé. No hem tirat bé, però l'equip ha fet un gran esforç", ha opinat Chus Mateo. L'entrenador ha arriscat col·locant Ismaila Diagne, un jove de 16 anys, en el lloc d'Edy Tavares en el cinc inicial. L'aposta ha funcionat, ja que el pivot ha capturat set rebots en tan sols cinc minuts. Grimau, per la seva banda, ha buscat limitar la creació de joc de Facu Campazzo amb la defensa de Nikola Kalinic. El Madrid ha tingut pocs problemes per construir-se una diferència inicial de nou punts (11-2).

Facu Campazzo escapant-se de Jabari Parker i Nikola Kalinic

La primera meitat ha estat marcada pel poc encert dels dos equips des de la línia de tres punts. El Barça ha aprofitat el joc vertical de Rokas Jokubaitis i Darío Brizuela per ressituar-se en un partit que reclamava més velocitat, una marxa més per escapar-se del control tàctic d'un rival més madur. El Madrid, que ha tret petroli de les recuperacions de pilota i del rebot ofensiu, ha aconseguit arribar amb avantatge al descans (37-33).

L'inici del tercer quart ha tornat a ser beneficiós per als interessos del Reial Madrid, que ha aprofitat un parcial de 15-3 per construir-se una diferència de 12 punts (48-36). Amb els rols més clars, l'equip blanc ha posat a prova l'estat anímic d'un Barça que encara no té els automatismes agafats. Tal com li convenia, el conjunt local ha reduït el ritme de joc per arribar als últims deu minuts amb la situació controlada (59-50).

Tomás Satoransky protegint la pilota durant el clàssic

El Barça ha tingut problemes per adaptar-se al criteri arbitral. L'equip blaugrana ha intentat reaccionar amb més coratge i orgull que bàsquet. Les transicions i les jugades de Brizuela han animat un conjunt català que ha respirat millor quan la velocitat de la pilota creixia. El Madrid, però, ha fet valer que té més experiència per assegurar-se una victòria que li permet mantenir-se invicte aquesta temporada. Satoransky, que ha estat sancionat amb una antiesportiva i una tècnica, ha estat expulsat del partit a tres minuts i mig del final. Els últims minuts han sigut dolorosos per al vigent campió de Lliga.

El Bàsquet Girona no afluixa

El Bàsquet Girona i el Joventut no afluixen. L'equip entrenat per Salva Camps ha aprofitat el lideratge de Quino Colom (21 punts i 9 assistències) per superar el Coviran Granada (91-102) i sumar el seu tercer triomf a la Lliga Endesa. La Penya, per la seva banda, s'ha desfet del Dreamland Gran Canària (89-75). Andrés Feliz (23 punts) ha sigut el jugador verd-i-negre més destacat.

El Baxi Manresa ha necessitat una pròrroga per estrenar-se. L'equip bagenc s'ha imposat a la pista del Río Breogán (85-89). L'actuació de Dani Pérez en el temps extra ha tingut una importància decisiva.

stats