Esports Bàsquet 10/04/2021

Samarreta blanca amb escut blaugrana

El Barça de bàsquet va utilitzar el color blanc durant un tram de la seva història

i
Àlex Gozalbo
4 min
El Barça, de blanc, contra l’USM de Casablanca en un partit jugat l'any 1960

BarcelonaTal com va explicar Toni Padilla en un reportatge de l’ARA publicat el 23 de març, la segona equipació del Barça de futbol va ser blanca fins a finals dels anys 70. L’article es feia ressò de la teoria que assegurava que quan el 8 de desembre del 1899 l’equip culer va jugar el primer partit de la seva història al Velòdrom de la Bonanova contra un rival format per membres de la comunitat anglesa de Barcelona, l’equipació també podia haver sigut blanca. L’any 1979 el Barça va utilitzar el color blanc per últim cop en un partit oficial i des d’aleshores sempre s’ha associat a l’etern rival.

Durant alguns anys el blanc no va ser exclusiu del Barça de futbol i l’equip del bàsquet també el va fer seu. El centre de documentació que la Fundació del Bàsquet Català (FBC) té a la segona planta de la seu de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha localitzat algunes fotografies que ho acrediten. “Les imatges corresponen al partit de tornada de la primera eliminatòria de la Copa d’Europa que va disputar el Barça. El partit es va jugar el 21 de gener del 1960 al Palau Municipal d’Esports de Barcelona contra l’USM de Casablanca”, explica Lluís Puyalto, llicenciat en història a la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Centre d’Estudis de la Fundació. El Barça es va imposar per 98-61 i uns 5.000 aficionats en van ser testimonis en directe.

Jugadors mítics com Alfonso Martínez, que va anotar 34 punts, Joan Canals i Nino Buscató van vestir de blanc aquell dia en què l’equip va aconseguir classificar-se per disputar els quarts de final de la màxima competició europea. El partit, que va començar a les 23.30 hores, va anar precedit d’un enfrontament preliminar entre dos combinats femenins. Els aficionats que no eren socis van pagar entre 15 i 25 pessetes per entrada.

Joan Canals, amb la samarreta de color blanc

Joan Canals, un dels protagonistes de les imatges, va morir l’any 2018. Durant la seva etapa blaugrana, l’equip disputava els partits sota la graderia del camp de les Corts. El seu sou era de 60.000 pessetes a l’any. A Barça, Canals va coincidir amb Nino Buscató. “És el millor jugador que he vist mai”, va sentenciar anys després. Canals també va ser entrenador del Joventut de Badalona durant la temporada 1961-62 i el primer director de la seva prestigiosa Escola de Bàsquet (1977). “Sempre he portat el bàsquet molt a dins”, va explicar al programa Ràdio Bàsquet Català, que fa uns mesos en va repassar la trajectòria.

Amb Jordi Bonareu retirat un any abans, el màxim anotador d’aquell equip mític era Alfonso Martínez. El pivot, que va ser capaç de guanyar la Lliga amb tres equips diferents (Reial Madrid, Barça i Joventut de Badalona) i d’aconseguir la Copa del Rei amb quatre conjunts (Madrid, Penya, Barça i Picadero), va morir l’any 2011. La plantilla estava plena de jugadors que han passat a la història del bàsquet català, com Nino Buscató. “Un any abans vam guanyar la Lliga i la Copa amb el Barça amb un equip titular molt definit, en què cadascú sabia el seu paper”, recorda Buscató. Com va passar en el futbol, el Barça de bàsquet va deixar d’utilitzar el color blanc per a la seva samarreta, però el va mantenir uns anys més als pantalons oficials.

Aquest diumenge, clàssic contra el Madrid

El Barça i el Reial Madrid disputen aquest diumenge (18.30 h, #Vamos) al Palau Blaugrana el sisè clàssic de la temporada, aquesta vegada de la Lliga Endesa. Els blaugranes intentaran sumar una victòria per no quedar sense opcions de disputar la primera posició, que ara té el conjunt entrenat per Pablo Laso amb un avantatge de dos triomfs.

Sarunas Jasikevicius haurà de decidir si utilitza Pau Gasol, que divendres va redebutar amb el Barça. “Estic content d’haver tornat a competir i d’haver tingut bones sensacions. No m’esperava que anés tan bé. He d’intentar agafar ritme de joc perquè entrem en un tram de la temporada molt important”, deia. El pivot va disputar 13 minuts contra el Bayern Munic. “Cada jugador ha d’aportar i ha de ser important. Estaré a la disposició de l’equip per poder aportar tot el que pugui, tenint clar que no seré el jugador decisiu que he sigut durant gran part de la meva carrera”, afegia el pivot. 

“En Pau ha arribat en un dels moments més durs de la temporada i haurem d’anar molt a poc a poc. Però millorarà, segur. No en tinc cap dubte. No puc dir si contra el Madrid jugarà o no. Si tot està bé, en Pau jugarà, però no sabem com respondrà el seu peu. Fa dos anys que no juga. M’agrada anar dia a dia i no pensar gaire més enllà”, advertia Jasikevicius. L’entrenador haurà de descartar tres jugadors per enfrontar-se a un Reial Madrid que ja ha superat quatre vegades aquesta temporada.

stats