Bàsquet - Lliga Endesa
Esports Bàsquet 28/09/2019

“Chicho Sibilio és una inspiració a seguir per als dominicans”

Eulis Báez conversa amb l’ARA per recordar la figura del seu compatriota

i
àlex Gozalbo
3 min
Eulis Báez, jugador del Baxi Manresa

BarcelonaL’any 1975 Chicho Sibilio va jugar a l’Hospitalet de Llobregat un partit amistós contra el Barça amb la selecció dominicana. L’entrenador de l’equip blaugrana era Ranko Zeravica, que va demanar el seu fitxatge. Poc temps després, durant el mes de febrer del 1976, el jugador, que només tenia 17 anys, es va incorporar al club culer. Les negociacions es van allargar, perquè la seva mare s’hi negava i va exigir que el seu fill anés a viure amb una família d’acollida. Va ser en aquella casa on va coincidir amb Juan Domingo de la Cruz. A part de en el seu provador de menjar, el Lagarto es va convertir en un amic inseparable. La resta de la història, tretze anys d’èxits, és coneguda. El Palau Blaugrana aprofitarà el partit d’avui contra el Kirolbet Baskonia, un altre dels seus exequips, per recordar el seu llegat.

Sibilio, que va morir el mes d’agost passat a l’edat de 60 anys, va ser un dels jugadors més estimats del Barça durant la dècada dels anys 80, quan va completar amb Nacho Solozábal i Epi una de les millors línies exteriors del bàsquet europeu. El dominicà Eulis Báez, aler pivot del Baxi Manresa, conversa amb l’ARA per recordar la seva figura. “Chicho era una referència, un dels millors jugadors que van sortir del nostre país. Quan em van començar a parlar del bàsquet espanyol ho van fer a través del seu exemple. Nosaltres tenim fama d’anàrquics, però ell va sobresortir”, assegura.

Conegut pel seu llançament exterior, Sibilio va ser un esportista admirable en una època en què l’equip blaugrana de bàsquet era seguit gairebé amb la mateixa devoció que el de futbol, però Báez també posa l’accent en la feina que va fer quan es va retirar. “Va tornar a la República Dominicana per ajudar a desenvolupar el nostre bàsquet des de la base. Va inculcar la seva filosofia, la seva manera d’entendre el bàsquet, com a entrenador dels equips de formació”, diu. L’exjugador del Barça es va convertir en un model per als seus compatriotes. “Sibilio és una inspiració a seguir per als dominicans. Quan vaig fitxar pel Vic, el meu representant em va portar a veure un partit a Badalona. Ho recordo com si fos avui: jugava Rudy Fernández. Aquell dia em vaig enamorar del que vaig veure i vaig tenir clar que jo volia acabar jugant a la Lliga Endesa. Vaig anar escalant a poc a poc”, recorda el jugador del Baxi Manresa. Per a Báez, l’adaptació no va ser difícil. “A mi em va costar més aterrar als Estats Units. Vaig arribar amb 17 anys i no parlava gens d’anglès, així que anava amb el meu diccionari a tot arreu. Aquí l’adaptació va ser més senzilla perquè l’idioma és el mateix. La part difícil va ser a la pista. Recordo que en el meu primer partit em van xiular passes vuit vegades”, confessa.

Espai del Palau Blaugrana dedicat a Chicho Sibilio

La carrera de Báez està sent molt exitosa i l’aler pivot confia en convertir-se en una inspiració per a les futures generacions de dominicans. “M’ho han dit moltes vegades, perquè m’utilitzen com a exemple. Sé que mai tindré el protagonisme de Chicho, perquè jo soc un estil de jugador diferent, però crec que el meu cas pot inspirar jugadors joves”, argumenta. Tot i no liderar cap apartat estadístic, Báez és un jugador molt valorat pels entrenadors. “En un equip no tothom pot destacar. Fa 10 anys potser m’hauria preocupat, però ara només em preocupa que al meu equip li vagin bé les coses. El Baxi Manresa? Ens esforçarem tant com puguem perquè això ens porti a oferir el millor bàsquet possible. No ens posem objectius, però tampoc sostre”, analitza.

El Baskonia, un rival gros

El Barça va habilitar divendres un espai al costat de la porta 4 del Palau Blaugrana en què els aficionats podien escriure els seus missatges de record dedicats a Sibilio. “Volem la samarreta penjada al Palau”, va escriure un dels primers seguidors culers. Després de l’homenatge, l’equip blaugrana jugarà contra el Kirolbet Baskonia (18.30 hores, #Vamos). Svetislav Pesic no podrà comptar amb Thomas Heurtel, Kevin Pangos ni Pau Ribas, mentre que Velimir Perasovic tindrà la baixa de Jayson Granger. El Joventut de Badalona, per la seva banda, visita la pista del Coosur Reial Betis (17 hores, Movistar) amb les baixes de Xabi López-Arostegui, Conor Morgan i Shawn Dawson.

stats