Bàsquet
Esports Bàsquet 19/11/2014

#NoPayNoCoach, la revolta dels entrenadors de bàsquet, en 10 claus

Els tècnics preparen mobilitzacions per intentar aturar el nou sistema que els obliga a adaptar els seus itineraris formatius

àlex Gozalbo
3 min
Un dels entrenadors afectats / @marcos_lopez5

Barcelona1. Què és el ROPE?

Per poder exercir les professions de l'esport, els entrenadors s'han d'inscriure al Registre Oficial de Professionals de l'Esport (ROPE). Per fer-ho, cal un títol oficial. La Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) demana uns requisits per poder expedir una llicència d'entrenador, però els tècnics, si volen estar dins de la legalitat vigent a Catalunya, s'han de cenyir a les condicions que aquest registre estableix.

2. Quan neix aquest registre?

La Generalitat té atribuïdes competències exclusives en matèria d'esport. El 23 d'abril del 2008 va aprovar la llei de l'esport. L'article 8 crea el Registre Oficial de Professionals de l'Esport i determina l'obligació que, per poder exercir les professions de l’esport regulades en aquesta norma, les persones s'hi han d'inscriure.

3. Què pretén la reforma?

L'objectiu és homogeneïtzar les formacions dels tècnics esportius atorgant-los un valor oficial. Fins ara cada federació organitzava la formació dels seus entrenadors com creia oportú. La norma regula els continguts, el volum d'hores o l'itinerari curricular.

4. Quins títols són vàlids?

Els que es tramitin a partir d'ara, seguint l'itinerari formatiu vigent. Els títols tramitats abans del 1999 es poden homologar automàticament. Els títols aconseguits entre els anys 1999 i el 2014, en canvi, s'han adaptar als itineraris formatius per respectar la legislació actual a Catalunya en matèria de titulacions esportives.

5. Com adaptar els títols tramitats entre 1999-2014?

El departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha preparat unes mesures flexibilitzadores per facilitar la convalidació. Hi ha dues vies per aconseguir el títol de tècnic esportiu de bàsquet. La primera és un reconeixement acadèmic. Els entrenadors hauran de consultar quines matèries els són reconegudes automàticament i matricular-se de la resta. La segona és un reconeixement de l'experiència laboral, que requerirà superar una entrevista de sis preguntes.

6. De qui depèn?

El nou marc legal no depèn de la Federació Catalana (FCBQ), que ha signat un conveni amb el departament d'Ensenyament per intentar trobar solucions que permetin adaptar-se a la legislació actual. A més, ha buscat convenis amb centres privats per flexibilitzar horaris i abaratir costos. La federació no guanya ni un euro amb la formació.

7. Què passa si no es regularitza el títol?

Els entrenadors de bàsquet que no regularitzin els seus itineraris formatius per respectar la legislació actual a Catalunya en matèria de titulacions esportives podran ser sancionats a partir de l'1 de gener del 2015. Les multes es tramitaran quan hi hagi una denúncia, que no pot ser anònima.

8. Hi ha alguna moratòria?

No hi ha una moratòria pública i oficial, però els interessats han de mostrar un interès per regularitzar els seus títols en un termini lògic.

9. Com resoldre els dubtes?

La Federació Catalana (FCBQ) està duent a terme reunions informatives arreu de Catalunya. De fet, té previst augmentar el seu número. Els assistents s'han de registrar abans. El departament d'Ensenyament posarà en marxa un servei d'assessorament individualitzat, que tindrà un cost de 60 euros. L'Associació Catalana d'Entrenadors (ACCEB) ha obert un correu electrònic per rebre propostes.

10. Què opinen els entrenadors?

La majoria d'entrenadors de bàsquet que han de regularitzar la seva situació estan indignats per les despeses i el temps que perdran per oficialitzar uns títols que ja tenien. Els tècnics preparen mobilitzacions, utilitzen el 'hashtag' #NoPayNoCoach a Twitter per queixar-se, han obert un grup a Facebook i han creat una sol·licitud a Change.

stats