Bàsquet

Un nen de 13 anys obliga a repensar la Minicopa de bàsquet

Mahamadou Landoure destrossa tots els registres de la competició

3 min
Mahamadou Landoure

BadalonaMahamadou Landoure té 13 anys, fa 2,11 metres d’alçada, juga al Reial Madrid i va trencar tots els registres sumant 56 punts, 33 rebots, 14 faltes rebudes i 5 taps a la final de la Minicopa Endesa contra el Barça. El pivot de Mali va acabar amb 82 crèdits de valoració. L’organització va escollir el jugador, que habitualment competeix amb els equips cadets del club blanc, com a millor jugador del torneig destinat a joves en edat infantil. La seva mitjana estadística va ser de 19,2 punts i 17,4 rebots.

El pivot del Madrid, que es va proclamar campió per novena vegada en els últims deu anys, va fer un pas endavant durant les semifinals, quan va tenir un paper determinant en el triomf contra el Joventut sumant 14 punts i 16 rebots per a 23 crèdits de valoració. Landoure va disputar la Minicopa de l’any passat amb el Barça, club que el va inscriure com a jugador convidat. És el mateix cas de Victor Wembanyama, que va disputar el torneig del 2018 amb l’equip català. Les dues persones clau que van possibilitar aquella experiència amb la samarreta blaugrana i que van intentar-ne el fitxatge van ser Pere Capdevila i Rubén Alcaraz, però la família del jugador va preferir tornar a França.

“L’any passat Landoure va jugar la Minicopa amb el Barça i no era ni de bon tros el jugador que és ara. Per als que l’havíem vist l’any passat, l’evolució és molt clara: es mou molt millor en defensa, tot i que encara li queda per progressar, sobretot quan no és a prop de la cistella, i en atac ha guanyat recursos al pal baix i continua sent molt poderós finalitzant a prop del cèrcol. El Madrid l’està treballant molt bé i se li nota que durant la temporada juga amb els U16, tot i que allà encara no és tan dominant. Competitivament, està molt per sobre de la categoria de la Minicopa”, assegura a l’ARA Artau Pascual, director de scouting d’Eurohopes.

Landoure va ser escridassat per una part dels aficionats, que van posar en qüestió la seva edat. L’ambaixada espanyola de Mali ha rebut aquests dies diferents consultes relacionades amb la data de naixement del jugador, que aspira a seguir els passos de compatriotes seus com ara Soumaila Samake i Cheick Diallo i arribar a l'NBA.

Alguns clubs de l’ACB consideren que el format de la Minicopa necessita una revisió i són crítics en la utilització que es fa dels jugadors convidats, alguns dels quals no tenen cap intenció de vincular-se amb el club que els col·loca a l’aparador. “Ha arribat el moment de repensar la Minicopa”, diu un dels impulsors del torneig. El Madrid va portar dos convidats a la competició de Badalona; el català Max Teixidó, un jugador sortit de la UE Claret que ara competeix amb la UE Mataró, i el montenegrí Marko Popovich. El Barça, per la seva banda, va apostar pel congolès Josué Oku Yelim, del mateix intermediari internacional que Landoure.

La final de la Minicopa Endesa va reunir 8.630 persones al Palau Olímpic, rècord de la competició. Antonio Martín, president de l’ACB, va destacar l’èxit de l’esdeveniment. “És un fet increïble que demostra la passió de Badalona pel bàsquet i com és d’espectacular aquesta competició, cada vegada més important per a tots”, va dir. El partit pel títol va ser emès en directe per Movistar.

Jaime Fernández i Alberto Díaz

L’Unicaja, campió a Badalona

L’Unicaja va completar una Copa del Rei excepcional superant el Lenovo Tenerife (80-83) i aixecant el trofeu. Tot i tenir baixes importants i no entrar en els pronòstics, l’equip entrenat per Ibon Navarro va apuntar-se la tercera sorpresa en quatre dies. Tyson Carter va ser designat com a millor jugador del torneig. Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esports, va ser xiulat en el moment de lliurar el trofeu als campions.

stats