Bàsquet

Enric Henry, el primer estranger oblidat del Barça

Una investigació de Francesc Fernández reescriu un passatge clau de la història culer

3 min
Enric Henry, el segon començant per l'esquerra

Sant Quirze del VallèsDurant molts anys es va considerar que l'hongarès havia sigut el primer jugador estranger del Barça de bàsquet, però una investigació de Francesc Fernández pot servir per reescriure aquest passatge de la història blaugrana. "Havíem donat per fet que el primer era Lovrics, però en realitat és Enric Henry, que és un jugador francès nascut a Barcelona l'any 1913. El seu pare era francès i la seva mare cubana, però el van inscriure al Registre Civil com a súbdit francès i, per tant, durant molts anys només va tenir la nacionalitat francesa", avança a l'ARA.

Fernández, un estudiós que publicarà un llibre sobre els primers anys de la secció de bàsquet blaugrana, ha dedicat bona part del seu temps a recopilar informació sobre un període decisiu. "Henry va començar a jugar a bàsquet quan tenia 15 anys al Tiberghien, un dels equips que existia a Barcelona als anys 20. La seva família el va enviar a estudiar a l'Argentina, on va jugar al Ñaro Club de Sarsfield. Després va marxar a França a fer el servei militar a Lió, on també va jugar a bàsquet. Quan va tornar a Barcelona va fitxar pel Patrie, l'equip de la colònia francesa", detalla.

Francesc Fernández amb una pilota de bàsquet.

La història d'Henry té elements de guió cinematogràfic. "Quan va començar la Segona Guerra Mundial, va ser mobilitzat per anar a files i va caure presoner pels alemanys a Poitiers. El setembre del 1940 va fitxar pel Barça, que estava refent la secció després de la guerra. Francesc Cardús, que era el secretari tècnic a l'ombra, el va fitxar com a jugador-entrenador. Va debutar el 20 d'octubre del 1940 contra l'Hospitalet a les Corts, però només va jugar dues temporades (1940-41 i 1941-42). L'any 1942 va deixar de jugar i es va centrar en la feina com a entrenador", explica.

La troballa de Fernández desmunta un passatge clau de la història culer. "Quan va fitxar pel Barça, Henry va compaginar el bàsquet amb la feina a les oficines del club, on va ser cap de taquillatge i abonaments i més endavant caixer. L'any 1944 va deixar finalment el bàsquet per centrar-se en la feina administrativa a l'entitat, a la qual va dedicar més de 30 anys. Curiosament, no és fins al 1944 quan Henry va obtenir la nacionalitat espanyola, així que tota la seva carrera de jugador i entrenador la va fer sent francès", diu.

L'Enric, que va tenir dos fills, va morir l'any 1987. "M'he passat dos anys investigant aquest període de la història del Barça", diu Fernández. Com a jugador-entrenador del Barça, Henry va guanyar la Copa Diputación del 1941 i el Campionat de Catalunya i la Copa Orgaz del 1942. Ja només com a entrenador, en la primera temporada va obtenir el Campionat de Catalunya, la Copa del Generalísimo i la Copa Orgaz. En la seva última campanya com a tècnic (1943-44) va guanyar un altre cop la Copa Orgaz. L'estiu del 1944 Henry va deixar la banqueta del Barça de bàsquet a Fernando Font, que s'hi va estar fins al 1955.

Fernández tot just acaba d'enllestir el manuscrit de la història de la secció de bàsquet del FC Barcelona en els seus primers anys, des del 1926 fins al 1940, una obra que ha escrit durant dos anys i que té previst publicar durant els primers mesos del 2023.

El Barça, contra el Milà

El Barça juga aquest divendres (20.30 h, DAZN) contra l'EA7 Emporio Armani de Milà, un dels grans aspirants al títol. "És un equip amb talent i tenen un entrenador molt experimentat. Crec que amb el temps es convertirà en un dels millors equips d'Europa", diu Sarunas Jasikevicius, entrenador del conjunt blaugrana.

stats