Bàsquet - Eurolliga

Clatellada de l'etern rival a Kaunas (66-78)

El Reial Madrid deixa el Barça sense final de l’Eurolliga i sense excuses

3 min
Nikola Mirotic
  • Barça: Satoransky (7), Laprovittola (12), Abrines (16), Mirotic (3), Sanli -cinc inicial-; Vesely (4), Kuric (11), Kalinic (6), Sergi Martínez, Jokubaitis (6) i Nnaji (1).
  • Madrid: Williams-Goss (10), Musa (7), Hanga, Ndiaye (2), Tavares (20) -cinc inicial-; Sergio Rodríguez (12), Hezonja (14), Rudy Fernández (2), Randolph (6), Causer i Llull (5).
  • Resultats parcials: 18-18 / 24-18 / 13-22 / 11-20
  • Àrbitres: Pukl, Mogulkoc i Difallah.
  • Eliminat: Sanli (min. 38).
  • Pavelló: Zalgirio Arena (15.400 espectadors).

De la tangana a la final de l'Eurolliga. El Reial Madrid va eliminar el Barça i es jugarà el títol de la màxima competició europea contra l'Olympiacos (66-78). El conjunt català va perdre per quarta vegada consecutiva una semifinal europea contra l'etern rival. Després de les desfetes del 2013, 2014 i 2022, la ratxa negativa es va allargar. Kaunas, on el club culer havia dipositat moltes esperances, es va convertir en un malson.

Nikola Mirotic va disputar el seu pitjor partit com a jugador del Barça. L'aler pivot, que no va poder anotar fins a l'últim quart, va acabar amb només 3 punts. Els seus percentatges d'encert van ser una calamitat. El montenegrí, el jugador més ben pagat de la competició, va fallar nou dels deu tirs que va intentar.

Àlex Abrines (16 punts), Nico Laprovittola (12) i Kyle Kuric (11) van ser dels pocs jugadors del Barça que van fer un bon partit contra un Reial Madrid molt superior que va sucar pa en el domini interior d'Edy Tavares. El pivot va acabar amb 20 punts i 15 rebots. "És una merda, no podem fer res més que demanar perdó. Hem tornat a ensopegar contra la mateixa pedra, fa molt de mal", va reconèixer Abrines.

Sarunas Jasikevicius no va ser capaç d'aconseguir el nivell que se li pressuposava. Després d'una trajectòria il·lusionant, l'equip es va esquerdar en el moment clau de la temporada. Contra el pitjor adversari possible. "No hem jugat com un equip i hem tingut massa nervis. Hem pres unes decisions molt dolentes, i crec que l'entrenador hi té molta responsabilitat", va dir el lituà assumint la seva part de culpa.

Àlex Abrines i Dzanan Musa

El Madrid d'aquesta temporada té dues cares. La vergonyosa tangana contra el Partizan va treure a la llum la dificultat de gestionar un vestidor ple de jugadors problemàtics. Unes hores abans del partit contra el Barça, Guerschon Yabusele i Vincent Poirier, dos jugadors que estaven descartats, van abandonar la concentració de l'equip blanc i van passar la nit en un casino de Kaunas. L'altra cara, la del conjunt que va ser capaç de remuntar un 0-2 en contra per primera vegada a la història, va reaparèixer durant la semifinal. Els de Chus Mateo van serrar les dents per eliminar un Barça que es creia superior.

El Barça no va començar la semifinal amb bon peu. L'equip blaugrana, que va trigar en adaptar-se al criteri arbitral, va necessitar dos minuts i mig per anotar la primera cistella contra un Reial Madrid que, amb la sorprenent presència del jove Eli Ndiaye en el cinc inicial, va construir-se una diferència de set punts (3-10). Sense antídot per a Edy Tavares, el conjunt català es va refugiar en l'encert exterior per recuperar les constants vitals. Àlex Abrines va anotar els tres triples que va intentar durant un primer quart en què els culers van sumar sis encerts des de la línia de 6,75 metres (15-11). El problema va ser que els homes de Saras van tancar el primer quart sense anotar ni un tir de dos (18-18).

Chus Mateo va apostar per una defensa zonal a l'inici d'un segon període en què el Barça va començar a girar rodó. Rokas Jokubaitis va impulsar el joc d'un equip blaugrana que va començar a dominar el guió de partit (27-22). El base lituà, que va seguir jugant amb una dent trencada, va entendre l'estil de partit que va necessitar el seu conjunt. Una vegada va trobar l'equilibri, les peces van començar a encaixar i la diferència culer va créixer fins als nou punts durant una fase del joc en què Kyle Kuric va trobar el seu protagonisme (40-31). Els nou triples anotats, rècord en una final four, van ser una llosa per al Madrid. Com va passar a Belgrad, el Barça va arribar al descans amb la paella pel mànec (42-36).

Rokas Jokubaitis

Conscient que les baixes de Deck, Yabusele i Poirier escurçaven la banqueta blanca, Saras va apostar per allargar la rotació del Barça. Al tercer quart, però, es va capgirar l'escenari a Kaunas. L'equip blaugrana va encaixar un parcial negatiu de 15-22 en un període en què va arribar a perdre per set punts de diferència (47-54). Les pèrdues de pilota i les faltes personals es van convertir en un maldecap per al conjunt català. El Madrid, a més, va saber portar el partit al fang, on se sent molt més còmode (55-58).

Nikola Mirotic es va plantar sense anotar a l'últim període i la semifinal va arribar empatada als últims sis minuts (58-58). Com va fer contra el Partizan, Sergio Rodríguez va tornar a liderar el joc del Reial Madrid. La seva inspiració va posar contra les cordes el Barça (61-69). Tavares va desactivar tots els esforços d'un Barça impotent que va semblar un equip petit. La impotència final va ser humiliant.

stats