Bàsquet - Lliga Endesa
Esports Bàsquet 25/03/2023

El trompetista sense sostre que commou l'afició del Joventut

Els seguidors de la Penya van organitzar-se per localitzar un músic del qual ningú sabia res

3 min
Lázaro, amb els integrants dels Dimonis Verd-i-negres

BadalonaEl Lázaro és un músic sense sostre en risc d’exclusió social que l’any 2019 va tenir protagonisme durant un partit del Joventut al Palau Olímpic. La seva trompeta va animar l’afició verd-i-negra durant una eliminatòria de play-off contra el Barça. “Semblava el flautista d'Hamelín”, diu un dels testimonis, que recorda com la gent va començar a cantar i a ballar al seu ritme. L’entrada per presenciar el partit l'hi va regalar, per sorpresa, un jugador del planter de la Penya.

La pandèmia va esborrar el Lázaro del mapa, però aprofitant l’impuls de la Copa del Rei disputada a Badalona els seguidors de la Penya es van organitzar per intentar localitzar-lo. Sergio Pareja, integrant de la Bíblia Verdinegra, una comunitat d’aficionats molt activa, va utilitzar les xarxes socials per buscar alguna pista sobre el músic, però va trigar en obtenir resposta. La primera informació fiable va arribar d’un testimoni que assegurava haver-lo vist pel Port Vell de Barcelona. El seguidor va recórrer aquella zona durant dies fins que, quan ja pràcticament havia perdut l’esperança, va localitzar-lo.

El Lázaro, del qual fins a aquella trobada no sabia ni el nom, va resultar ser un cubà sense sostre que havia emigrat a Espanya ja fa vint anys. La lluita és el seu esport favorit. Quan vivia al seu país va arribar a guanyar alguns tornejos i quan va venir a Barcelona en va practicar en un gimnàs del barri de la Mina. Fa quatre o cinc anys també va viure a Badalona, al barri del Gorg, però la seva ubicació, al costat de les vies del tren, no era segura. El bàsquet és una altra de les seves passions, així que va ser fàcil convèncer-lo per tornar al Palau Olímpic. El primer partit al qual va assistir va ser contra l’UCAM Múrcia, però després hi va tornar el dia del duel europeu contra el Cluj-Napoca. Quan sona la seva trompeta, l’estat d’ànim del pavelló canvia.

El Lázaro, que viu en una tenda de campanya, mira els partits de la Penya amb la gent dels Dimonis Verd-i-Negres, que van fer una sol·licitud al club badaloní perquè el músic pogués entrar la seva trompeta al Palau Olímpic. Els seguidors s’organitzen en torns per anar-lo a buscar, portar-lo fins al pavelló, retornar-lo i cobrir les seves necessitats bàsiques.

Els jugadors de la Penya estan encantats amb el Lázaro i, entre altres coses, ja li han regalat una dessuadora signada i unes vambes. “Adrià Delgado, el delegat, em va comentar que el Lázaro necessitava unes vambes. Els jugadors tenim la sort que ens donen vambes per contracte, així que vaig creure que era un bon detall donar-n'hi unes. Jo soc un afortunat i, sent justos, això per a nosaltres no és un problema”, explica Joel Parra, jugador de l’equip verd-i-negre.

Solidaritat desfermada

La història de solidaritat que s’ha generat és preciosa perquè tothom que forma part de la família verd-i-negra intenta ajudar. Cadascú a la seva manera. El Ferran, un noi que viu a Newcastle, va aconseguir més de 400 euros subhastant una dessuadora històrica. La revista Sobre la bocina, per la seva banda, li fa arribar una part dels ingressos de les seves vendes.

Sorprès per la repercussió que ha tingut la seva història, el Lázaro prefereix ara allunyar-se del soroll mediàtic. “Quan em van trobar em van dir que estaven buscant-me perquè la gent estava molt contenta amb mi, així que vaig decidir anar cap a Badalona. M’agrada tocar la trompeta i, si puc ajudar perquè l’equip guanyi, millor que millor”, va dir fa uns dies en declaracions a Ràdio Ciutat de Badalona.

stats