Bàsquet
Esports Bàsquet 03/04/2022

Mor Javier Imbroda, figura clau del bàsquet estatal

L'exseleccionador espanyol tenia 61 anys

1 min
Javier Imbroda

BarcelonaTots els partits de la Lliga Endesa disputats ahir van guardar un minut de silenci per recordar el llegat de l’exentrenador Javier Imbroda, que va morir als 61 anys (1961-2022). A l’actual conseller d’Educació i Esport andalús li va ser diagnosticat un càncer de pròstata el 2017.

Imbroda és una de les figures clau per entendre la gran transició del bàsquet estatal. Durant més d’una dècada va establir les bases del millor Unicaja, equip al qual va conduir al subcampionat de Lliga el 1999. Com a seleccionador espanyol va aconseguir la medalla de bronze a l’Europeu de Turquia del 2001. A més, al Mundial dels EUA del 2002 va guanyar en partit oficial el combinat nord-americà. “És un dia molt trist. Ens deixa un gran, un referent del nostre bàsquet”, va dir Pau Gasol, un dels jugadors que va debutar a la selecció espanyola amb Imbroda a la banqueta.

La seva trajectòria va començar als Jocs Olímpics de Barcelona 92, on va formar part del cos tècnic. Després va dirigir més de 600 partits a l’ACB durant 17 temporades. Imbroda va ocupar les banquetes del Mayoral Maristas, l’Unicaja de Màlaga, el Caja San Fernando, el Reial Madrid, el Grup Capitol i el Vive Menorca.

L’exentrenador va decidir utilitzar la seva experiència amb el càncer involucrant-se en diferents projectes amb l’esport com a eix central. El melillenc va posar en marxa la Fundació Javier Imbroda, que atén diàriament nens en risc d’exclusió. La seva entrada al món de la política es va produir a través de Ciutadans.

stats