Bàsquet - Eurolliga
Esports Bàsquet 02/03/2021

Mario Hezonja, un adversari amb el cor dividit

L'aler croat s'estrenarà amb el Panathinaikòs contra el Barça

i
Àlex Gozalbo
3 min
Mario Hezonja i Georgios Kalaitzakis

"Estic retirat". Mario Hezonja va bromejar quan l'ARA va intentar entrevistar-lo fa uns dies, quan estava decidint el seu futur. El jugador va acabar fitxant pel Panathinaikòs i aquest dimarts (20 h, DAZN) s'estrenarà contra el seu exequip, el Barça. Sis anys després d'anar-se'n a la NBA, on va defensar els interessos dels Orlando Magic, els New York Knicks, els Portland Trail Blazers i els Memphis Grizzlies, que van prescindir dels seus serveis abans de debutar, l'aler serà el gran protagonista del partit d'Eurolliga. El club blaugrana, que té els seus drets a Europa, va arribar a un acord amb el conjunt grec perquè pugui disputar els últims mesos de competició a Atenes. Un cop finalitzi la temporada, l'entitat culer seguirà mantenint els seus drets.

Quan era un nen, Hezonja era fan de tres equips: Barça, Boca Juniors i Panathinaikòs. Durant molts anys va tenir l’escut del club blaugrana al seu Facebook i mirava els partits de bàsquet, futbol, handbol i hoquei patins. Sempre escollia el conjunt català per jugar a la PlayStation. “Era molt fan de Frank Rijkaard, Patrick Kluivert i Joan Carles Navarro”, diu. Uns anys després, el seu somni es va fer realitat i va fitxar pel Barça. L’informe que va provocar la seva contractació tan sols tenia 12 lletres i el va escriure Jordi Ardèvol, l'aleshores director tècnic del bàsquet formatiu blaugrana. “Puta estrella”, hi deia.

Mario Hezonja quan tan sols tenia 10 anys.

Hezonja va firmar el seu contracte amb el Barça a Dubrovnik el 12 de febrer del 2012. Uns setmanes més tard va viatjar a Barcelona per passar les proves mèdiques i, de passada, veure un Argentina - Estats Units al Palau Sant Jordi. Quan jugava al filial, el club va denegar tots els permisos als scouts de la NBA que volien veure els seus entrenaments en directe. Fins i tot quan ja era major d’edat i competia amb el primer equip, el Barça va prohibir que Hezonja fes declaracions als mitjans de comunicació. La primera entrevista la va concedir a l’ARA el 15 d’octubre del 2013. El titular va ser: “El meu únic objectiu és triomfar al Barça”. Gran fan de les frases fetes en català, el croat va acabar fent-se un lloc al primer equip, on hi havia Xavi Pascual com a entrenador. Àlex Abrines i Sarunas Jasikevicius van ser alguns dels seus companys. Les coses, però, no van sortir com sempre havia imaginat i el seu rendiment va ser massa irregular: va alternar exhibicions memorables amb desconnexions incomprensibles.

“Quan va canviar de representant, Mario Hezonja va embogir amb la NBA i va arribar a agafar un avió en el seu dia lliure per passar unes hores als Estats Units”, van explicar des del Barça, on van veure un canvi d’actitud quan va deixar You First Sports per signar amb Wasserman Media Group. L'estiu del 2015 els Orlando Magic van escollir Hezonja en la cinquena posició del draft. La seva trajectòria als Estats Units tampoc va ser la prevista i, després de jugar 335 partits a la millor lliga del món, va decidir tornar a Europa per rellançar, als 26 anys, la seva carrera. Casualitats de la vida, el debut es produirà contra el Barça.

La Penya, contra l'Unicaja

El Joventut de Badalona, per la seva banda, rebrà aquest dimarts (20.45 h, DAZN) l’Unicaja en un partit de l’Eurocup. La Penya intentarà tancar la classificació matemàtica per als quarts de final de la competició europea, cosa que aconseguirà amb una victòria contra els malaguenys combinada amb una derrota del Nanterre 92 contra l’AS Mònaco.

stats