Bàsquet
Esports Bàsquet 27/06/2021

“Com deia el Pau Donés, donar és millor que rebre”

L’ARA acompanya Ricky Rubio en una visita a l’Hospital Vall d’Hebron per comprovar l’evolució dels projectes de la seva fundació

i
Àlex Gozalbo
4 min
Ricky Rubio escoltant les explicacions d'un pacient oncològic

BarcelonaAvui no és un matí qualsevol a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Les infermeres van avisar ahir els pacients oncològics més petits que Ricky Rubio, estrella de la NBA, els faria una visita. Els infants estan nerviosos, però quan el base dels Minnesota Timberwolves apareix pel hall l’estat d’ànim es relaxa molt. “Tinc en marxa molts projectes amb la meva fundació i quan arribo aquí a l’estiu és una de les coses més importants per a mi. Veure com evolucionen i es concreten in situ és essencial”, diu el jugador. Després d’intercanviar unes paraules amb el gerent de l’hospital, el doctor Albert Salazar, comença una visita a la qual l’ARA té accés.

“Amb l’Hospital Vall d’Hebron tenim tres projectes molt importants que serveixen per millorar aspectes diaris dels nens i les nenes. Són detalls importants. La sensació que em queda és que els ajudem. Només que aquests projectes serveixin per ajudar una persona ja és importantíssim, és l’objectiu. Nosaltres hi posem tota la il·lusió possible i veig que les coses funcionen”, argumenta Rubio. Un dels projectes més innovadors és I am ready. Es tracta d’un simulador de realitat virtual dissenyat conjuntament amb Nixi for Children que serveix per reduir l’ansietat i la por dels pacients pediàtrics perquè la seva experiència a l’hospital sigui més natural i menys traumàtica. La iniciativa compta amb tres experiències de realitat virtual per empoderar els pacients, que combinen imatges reals de 360 graus amb un personatge d’animació 3D, el Nixi. Aquest personatge acompanya els infants durant un tractament de radioteràpia. També és el protagonista d’un vídeo de preparació d’una operació, en cas que el o la pacient hagi d’entrar al quiròfan. A més, hi ha un entrenament virtual amb el Ricky Rubio. El kit de la iniciativa conté les ulleres de realitat virtual, un peluix del Nixi i un llibret d’activitats per fomentar la comunicació de la família i el tractament.

Ricky Rubio amb el doctor Jordi Giralt

Després de visitar el lloc on es realitzen les proves de radioteràpia, en Ricky coneix alguns dels nens que formen part del projecte. La seva empatia s’encomana. “Us mola el Nixi?”, pregunta. “Molt”, li responen. “Si voleu que li canviem el color dels cabells o que li posem rínxols, aviseu-me que hi tinc la mà trencada i alguna cosa podríem fer, eh”, bromeja. No és una frase de compromís, no seria la primera vegada que Rubio dona el seu telèfon personal a un nen en situació de vulnerabilitat perquè es posi en contacte amb ell quan tingui problemes. “A mi col·laborar en aquestes iniciatives m’aporta més del que aporto. M’omple. Com deia el Pau Donés, donar és millor que rebre. Em posa en perspectiva moltes coses”, resumeix mentre continua passejant pel centre. Algunes infermeres demanen fer-s'hi una foto, d’altres li ensenyen imatges amb les reaccions dels nens quan experimenten la realitat virtual.

Evitar la sedació

Un dels grans objectius del projecte és evitar la sedació dels infants més petits que han de passar per radioteràpia. Les sessions són un dels pocs moments en què els nens i les nenes s’han de quedar sols, amb l’afegit que han d’estar completament quiets. A través de la realitat virtual el Nixi acompanya l’infant per l’espai on farà la sessió de radioteràpia, interactua amb professionals que expliquen com es realitza el TAC i com es fan els microtatuatges que marquen el cos o com és la zona que es tracten. "És lògic que els nens mostrin una certa ansietat. Encara que el nostre tractament no és dolorós, el nen s'ha de quedar sol dins la sala i immòbil en una posició específica. Gràcies al vídeo de realitat virtual hem aconseguit que el pacient vegi el tractament, agafi confiança, estigui més tranquil i hi faci front d'una manera més relaxada", explica el doctor Jordi Giralt, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica.

L’any 2016 Ricky Rubio va patir la mort de la seva mare, la Tona. “Quan la meva mare va morir, la vida em va canviar perquè, quan et passa això, l’escala de dolor i de preocupacions canvia moltíssim. Segons el moment i les coses que et va donant la vida, la perspectiva canvia. Abans una derrota em feia arribar a casa molt enfadat i ara ho visc d’una altra manera”, confessa el jugador, que explica amb orgull un altre dels seus projectes, el d’unes pissarres que milloren la comunicació dels infants. The Ricky Rubio Foundation ha col·laborat amb HP i CPrinting Emotions per fer possible unes pissarres desenvolupades pel Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron que estan col·locades al costat dels llits, perquè els infants puguin expressar lliurement les emocions, gustos, preferències i tot allò que consideren important. La iniciativa, batejada amb el nom Tot sobre mi, millora la comunicació amb professionals sanitaris i les famílies. “És un gest més per millorar el benestar emocional dels pacients pediàtrics i crear un hospital amable”, recorda Ricky.

Ricky Rubio, amb una de les pissarres

“Cadascú té les seves prioritats, però crec que és com una obligació implicar-me en la lluita contra el càncer. Em sento amb el deure de fer-ho. Per la meva mare, però també per mi mateix, perquè egoistament també em va molt bé. M’ajuda a sentir-me més gratificat. És necessari”, opina Rubio, que quan es retiri vol haver deixat marca tant dins les pistes de bàsquet com a fora. Des que és pare, la seva llista de prioritats ha tornat a canviar. “Tu tens fills, Àlex?”, pregunta al redactor. “A mi ser pare m’ha canviat moltíssim. És una cura d’humilitat brutal. El teu fill no distingeix res i et demana el 100% de l'atenció. El primer fill t’humanitza molt. Canviar bolquers, no dormir a la nit, donar-li el menjar... És un aprenentatge constant”.

stats