31/10/2021

90 anys contradient la lògica

2 min
Acte d'inscripció del Manresa Basket-Ball a la Federació Catalana

Les primeres referències sobre l’aparició del bàsquet a Manresa daten del 1928 i se situen a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, però la falta de confirmació documental remet els historiadors al primer partit de caràcter públic, celebrat el 18 d’agost del 1929. Aquell dia es va aprofitar el descans d’un matx de futbol al Pujolet per disputar un enfrontament entre dues seleccions locals. Un equip vermell format per Manejas, Pascual, Jorba, Soler II i Montoliu es va imposar per 20-8 a un conjunt blanc amb Compte, Arola, Soler I, Espinalt i Mata.

La implantació creixent del bàsquet a Manresa va possibilitar l’organització de diferents tornejos de caràcter local. El salt definitiu es va produir el 27 d’octubre del 1931, quan el Bàsquet Manresa va realitzar la seva inscripció a la Federació Catalana de Basquetbol. La data exacta es va conèixer fa poc, quan l’historiador Lluís Puyalto va estirar el fil proposat per Ernest Centellas, membre de la Grada d’Animació del club manresà, i va trobar el document original. Una relíquia.

Noranta anys després el club manté intacta la seva personalitat. El Bàsquet Manresa va viure la seva època daurada durant la dècada dels anys 90. L’any 1996 va guanyar, contra tot pronòstic, la Copa del Rei a Múrcia. “Hi ha vegades que el bàsquet i l’esport et donen alegries, però m’atreviria a dir que allò va ser un miracle. El record és magnífic i espectacular, sobretot per com vam aconseguir el títol. Vam arribar al torneig amb moltes victòries seguides i una gran confiança. La final contra el Barça va ser molt emocionant, ja que va tenir una pròrroga i es va decidir amb un triple. L’altre gran record va ser la celebració. Crec que mai s’havia vist una cosa així”, diu l’entrenador Salva Maldonado, que actualment és el responsable de seleccions de la FCBQ. Dos anys més tard, el 1998, l’aleshores TDK Manresa materialitzava una de les gestes esportives més inversemblants de la història i es proclamava campió de la Lliga ACB després de derrotar l’Estudiantes, el Reial Madrid i el TAU de Vitòria amb el factor pista en contra. “Aquella victòria va ser el resum d’un treball molt seriós i de mantenir la mateixa filosofia”, assegura el tècnic Luis Casimiro.

Un grapat d’anys després el projecte del Baxi Manresa continua més viu que mai. El club bagenc ha transformat l’excepcionalitat en quotidianitat i els aficionats continuen encomanant la seva passió de generació en generació.

stats