16/01/2022

El Palau Blaugrana que no va existir mai

2 min
El projecte del Palau Blaugrana descobert

Un article d’Estel Ortega Vázquez publicat l’any 2008 a la revista Barça explica una de les històries més desconegudes del Palau Blaugrana. Es tracta d’un projecte desenvolupat per Francesc Mitjans el 1969 per crear un pavelló poliesportiu descobert situat al naixement de les rampes de la façana oest del Camp Nou. “Aquesta proposta responia al perfil asimètric de l’estadi, amb una secció igual però inversa que donava un edifici d’una gran força plàstica que recorda les estructures dissenyades per Frei Otto per al Pavelló Alemany a l’Exposició Universal a Mont-real”, va escriure l'arquitecta.

Una recerca a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va permetre treure a la llum pública els plànols d’aquest projecte que durant molts anys van ser inèdits. Després de l’impuls que va significar la construcció del Camp Nou el 1957, el Barça necessitava accentuar la seva aposta poliesportiva. Les dificultats econòmiques derivades de la construcció del nou estadi, que hipotecava les possibilitats de fer noves inversions, van dificultar durant anys el projecte del Palau Blaugrana. La venda de l’antic camp de les Corts, el 1966, va permetre alleugerir les finances del club i posar fil a l’agulla a les demandes de les seccions. Descartada la idea de Mitjans, l’aposta definitiva va ser la de Francesc Cavaller i Josep Soteras, que van dissenyar el pavelló que ara celebra mig segle de vida.

El 24 de setembre de 1970 es va col·locar la primera pedra del Palau Blaugrana. El pavelló, que ara s’ha quedat obsolet, va ser molt innovador tant pel disseny de la seva coberta, una cúpula de formigó de 76,4 metres de llum i 3.000 tones de pes, com pel sistema de calefacció, la il·luminació elèctrica octogonal suspesa sobre la pista i un modern marcador electrònic suspès, el primer d’aquestes característiques a Europa.

El Barça està preparant un paquet d’activitats per posar en valor aquest recinte en què s’han aconseguit 382 títols. Mentre honora el llegat del Palau Blaugrana, el club ja prepara la construcció d’un nou pavelló, però la data de finalització de les obres se situa en el 2026. El projecte inicial de la junta anterior era per a 10.000 persones, però això era insuficient. L’objectiu és tenir un Palau digne, al nivell del club. El recinte, doncs, tindrà 15.000 seients. El club xifra el projecte, que inclou la construcció d’un segon pavelló més petit, una pista de gel i una estació d’autobusos, per sobre dels 420 milions d’euros.

stats