Bufetades en va, l'ambició d'un refugiat i la confessió de Biles: les cinc anelles olímpiques del dia

La quarta jornada a Tòquio depara també la primera medalla d'or per a les Bermudes

3 min
Reyes Pla combatent a la categoria de pesos pesants de Tòquio 2020.

BarcelonaLa quarta jornada dels Jocs Olímpics de Tòquio ha començat amb un fet fins al moment insòlit: la primera medalla d'or per a les Bermudes. Mai abans aquest territori britànic amb clima subtropical –i connotació tèxtil: denomina uns polèmics pantalons curts– havia tocat la glòria olímpica. La triatló femenina, disputada sota la pluja, ha coronat Flora Duffy. No ha tingut tanta sort la catalana Anna Godoy, que ha sigut desqualificada per volta perduda. Hores després, la tenista Naomi Osaka també ha dit adeu a la cita olímpica en un torneig individual en què resisteix la gironina Paula Badosa. Sens dubte, però, els focus els ha monopolitzat Simone Biles, que aspirava a la primera medalla d'or en la competició per equips i ha prioritzat la seva "salut mental", fet que ha posat la victòria en safata a les russes.

Un or menys

Biles s'ha retirat de la final després del primer exercici, el de salt. La vigent campiona olímpica ha marxat de l'escenari amb el metge de l'equip dels Estats Units i ha sigut finalment reemplaçada per Jordan Chiles. La texana, una de les principals protagonistes dels Jocs, no ha assegurat la seva participació a les finals individuals. A les xarxes no ha tardat a obrir-se el debat sobre si realment s'ha retirat per lesió o per una qüestió més relacionada amb un bloqueig mental. L'equip nord-americà ha publicat un enigmàtic comunicat oficial argumentant un "problema mèdic", sense especificar-ne el tipus. Després, la pròpia interessada ha explicat que havia sentit massa pressió i que per això havia decidit aturar-se.

Osaka, eliminada

No sabem si Biles podrà augmentar la seva llegenda. En canvi, ja és segur que una de les millors tenistes del món, Naomi Osaka, no podrà penjar-se medalla. L'amfitriona –encarregada d'encendre el peveter olímpic– ha caigut als vuitens de final amb la txeca Markéta Vondroušová (6-1 i 6-4). La seva prematura eliminació ha sigut tota una sorpresa i obre el camí de l'èxit a la gironina Paula Badosa i a Garbiñe Muguruza, que han resolt els seus partits i ja són als quarts individuals. Pitjor ha anat la cosa per a la delegació espanyola en dobles, que s'ha quedat sense representants. Especialment dolorosa ha sigut l'eliminació de la parella Muguruza-Suárez. La derrota significa l'adeu de la canària a uns Jocs Olímpics.

Triplet de medalles olímpiques amb 38 anys

La bona notícia del dia en clau olímpica estatal l'ha protagonitzada Maialen Chourraut. Espectacular l'exercici de la veterana basca a la final de K-1, la seva gran especialitat. Després del bronze de Londres i de l'or de Rio de Janeiro, la participant de més edat en les proves de piragua ha fet plata a Tòquio. "Al Japó he vingut sense la pressió de Londres i Rio, que era la medalla d'or. Ara ja em sentia orgullosa de la meva trajectòria i això m'ha ajudat a aconseguir la plata, un premi que no tenia. Encara no m'ho crec", ha manifestat després de baixar del podi que ha compartit amb Ricarda Funk (or) i Jessica Fox (bronze).

Un refugiat amb ganes d'or

Emmanuel Reyes Pla ha guanyat per KO Vassiliy Levit, subcampió olímpic a Rio 2016, i s'ha classificat per als quarts de final dels pesos pesants de boxa. L'hispanocubà, que diu que ha viatjat a Tòquio per ser campió olímpic, està a un triomf d'entrar de ple en la lluita per les medalles. La història d'aquest lluitador és de pel·lícula. Volia reunir-se amb uns familiars que vivien a la Corunya i, per poder entrar a Espanya, abans va haver de passar per Bielorússia, Rússia, Àustria, França i Alemanya. "Hem vingut a arrencar caps", ha explicat després del triomf. No parlava en sentit literal, esclar.

Dues cleques que no han servit per a res

Un impacte de Reyes Pla ha deixat KO el seu rival als vuitens de final. D'això es tracta la boxa: de repartir de forma noble. En canvi, fora del ring o del tartan, les cleques tenen molt menys sentit. Que li diguin, si no, a la judoka alemanya Martyna Trajdos, que ha rebut dues bufetades del seu preparador abans d'enfrontar-se a l'hongaresa Szofi Özbas. El curiós mètode per deixondir-la abans de competir no ha funcionat. Trajdos ha caigut als setzens de final.

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs Olímpics de Tòquio. Clica aquí per estar al dia de com està avançant la jornada!]

stats