BARÇA
Esports 29/06/2016

Cristóbal Martell, sobre el cas Neymar: "No s'ha assumit la condemna per salvar el coll a un president"

El club ha explicat el procés judicial sobre el fitxatge del brasiler, que ha acabat amb un pacte amb la fiscalia i l'advocia de l'estat

A.l.
3 min
Neymar durant un entrenament amb el Barça.

BarcelonaUn dia abans que comparegui davant dels mitjans el president Josep Maria Bartomeu, el Barça ha sortit a l'aparador per explicar el pacte amb la fiscalia i l'advocacia de l'estat pel cas Neymar, pel qual el club pagarà 5,2 milions de multa i accepta la condemna per dos delictes fiscals. Un pacte de conformitat que s'està acabant de redactar i en breu es farà oficial. L'explicació 'han fet el cap dels serveis jurídics Roman Gómez Ponti i l'advocat que ha dut el cas, Cristóbal Martell. "No ha estat un plat de bon gust recomanar un acord on el club ha quedat condemnat", ha dit Gómez Ponti: "No tenim cap ganes de celebrar un triomf, és la millor de les solucions".

"A vegades t'has de rendir a l'evidència que els teus arguments poden no triomfar, tenir menys recorregut del que et pensaves. Has de dir 'aquí paro'", ha dit Gómez Ponti.

Per què s'ha arribat a l'acord ara? "La fiscalia de Barcelona era més receptiva", ha argumentat el cap dels serveis jurídics, qui ha remarcat que no es va pactar l'absolució dels dos presidents, Bartomeu i Sandro Rosell, a canvi que el club acceptés la condemna. "No es pot comprar l'absolució d'una persona a canvi de no saps què", ha dit Gómez Ponti elevant el to i molt crític amb el qui han posat en dubte aquest pacte. "Aquí no es mercadeja res: No s'ha assumit la condemna per salvar el coll a un expresident o un president, no són cartes que es canvien", ha afegit Martell.

L'advocat blaugrana ha estat molt clar sobre els contractes que el Barça va negociar amb el pare de Neymar, que estaven en el focus per part de la fiscalia i l'advocacia de l'estat. "Aquests contractes lamentablement no han tingut recorregut. Com s'expliquen? El contracte d'imatge no havia donat el fruit esperat, s'havia d'assumir amb naturalitat que la fiscalia ens podia donar un patacada", ha dit Martell: "és una decisió empresarial. Davant d'un risc en abstracte de 22 milions d'euros es va pactar una multa de 5,5. S'havia de tractar com una empresa".

Això sí, tots dos advocats han defensat que el Barça no és una "empresa", ni serà "una SAD, tot i que la Unió Europea té altres idees al respecte", ha dit Gómez Ponti, que ha assegurat que s'actuarà amb màxima "transparència", permetent que l'acord el pugui consultar el soci a l'Oficina d'Atenció del Barcelonisme, com també es podrà a disposició dels socis que ho han demanat la còpia de l'acta de la junta directiva en la qual es va ratificar l'acord.

Acusació de Laporta

"El primer que em produeix és perplexitat. En el procediment penal s'està acusant el club. Per acusar a Bartomeu s'ha de recuperar el delicte fiscal de l'any 2014 del club", ha dit Martell sobre l'intent de Joan Laporta per presentar-se com a acusació particular sobre el pacte. "Per intentar acusar el president Bartomeu i el president Rosell s'acusa el Barça per un delicte que nosaltres havíem aconseguit arxivar", ha afegit el cap dels serveis jurídics.

El club tancarà aquesta carpeta i després buscarà depurar responsabilitats, tal com va dir l'ARA: "Ara tenim un full de ruta: la primera parada, tancar i ratificar aquest acord. A partir d'aquí, el club determinarà qui són els responsables d'aquest error de planificació fiscal que ha aflorat. No hi ha punti final. La junta té molt clar el que vol fer".

"Hi ha hagut gent que ja ha dissolt el club", ha dit amb ironia Gómez Ponti. El cap dels serveis jurídics ha remarcat que no ha sortit en roda de premsa per "adoctrinar ningú".

stats