Esports 19/12/2017

Chen ajorna un objectiu frenat pel govern xinès

El president xinès reconeix la dificultat de classificar-se per Europa i dona ple suport a Quique

Roger Requena
4 min
Chen Yansheng ha fet balanç del seu segon any complet al front de l'Espanyol

Cornellà de LlobregatEn la seva presentació com a màxim dirigent de l’Espanyol, el 21 de gener del 2016, Chen Yansheng va llançar una autèntica declaració d’intencions en fer explícit el seu desig de portar l’entitat a disputar la Champions en tres cursos. Dos anys després, el club periquito ha experimentat una millora esportiva que, malgrat la seva inversió, no ha sigut suficient per fer el pas endavant necessari per optar a Europa. Ahir el dirigent xinès va fer balanç del seu segon curs sencer a l’Espanyol i va tornar-se a posar “un sis” en la seva gestió: “No hem progressat, esperem millorar en el futur”.

El retorn a l’escena pública de Yansheng arribava en un moment delicat, però alhora adient. Com havia reclamat un Quique Sánchez Flores cansat de la falta de portaveus i tip que totes les crítiques recaiguessin sobre la seva figura, ahir l’empresari xinès va donar la cara: “La Champions sempre ha sigut i serà el nostre objectiu. Farem el que sigui per arribar-hi. A l’esport hi ha molts factors imprevisibles, però això no vol dir que nosaltres abandonem l’objectiu que volem assolir”. Chen va assegurar que, per obtenir-los, cal “persistència i esforç”. Sobre el tècnic, cap dubte: “És un gran entrenador i professional. Hem parlat amb ell i hem analitzat la situació. No estem satisfets amb els resultats, però té tot el nostre suport i confiança”.

Chen defensava així un projecte que s’ha vist estancat, sobretot, pel fre que ha posat el govern xinès a determinades inversions xineses a l’estranger: “Van classificar algunes inversions en recomanades i no recomanades, i el futbol està en el segon grup. No ens han limitat les inversions en cap xifra concreta, però com a empresa de rellevància i responsable a la Xina, hem de col·laborar al màxim per desenvolupar amb el govern els projectes que ells considerin”.

En aquest sentit, va negar que Rastar Group hagi fet "un pas enrere" a l'hora de cedir l'espònsor de la samarreta a Riviera Maya: "En el sector que treballa Rastar, la publicitat no dona un retorn objectiu significatiu. Fins ara, Rastar era l’espònsor perquè no voldríem malvendre la samarreta". I va recuperar una idea que ja havia mencionat en anteriors ocasions, que per tenir més pes en el mercat xinès, cal incorporar un jugador del país asiàtic: "Nosaltres no volem rebaixar el nivell. Al filial ja hi ha un parell de jugadors xinesos, i volem que arribin a assolir una fita perquè arribin a ser importants. Hem analitzat altres casos de clubs europeus amb jugadors xinesos, i el ressò que tenen és molt alt. Per a la lliga també seria una gran publicitat".

Limitacions per fitxar

Aquest factor ha comportat que, al llarg dels últims mesos, els diferents portaveus del club blanc-i-blau anessin rebaixant els objectius marcats. “Sense les restriccions, el club hauria pogut tenir una injecció econòmica per fitxar un o dos jugadors de 8 milions”, va reconèixer Jordi Lardín en una entrevista a l’ARA. L’últim a parlar dels objectius, fa uns dies, el mateix Quique, que assegurava que l’Espanyol havia de lluitar per una Lliga que anava “del setè al quinzè”. Un objectiu allunyat del que havien pronosticat mesos enrere Lardín, que al maig va dir que no renunciarien a lluitar per Europa tot i ser l’onzè pressupost de la competició, o Ramon Robert, que l’octubre del 2016 va assegurar que l’objectiu pel curs actual seria instal·lar-se al top 8 i considerar com a anormal un curs en què no lluitessin per anar a Europa, un somni que demana encara més paciència.

Chen també va fer una defensa a ultrança de Quique Sánchez Flores, amb qui va parlar per analitzar la situació i donar-li el seu ple suport, sobre la xiulada i els crits que li demanaven la seva sortida contra el Girona: "Quique és un entrenador molt professional. Creiem que ell afrontarà els reptes professionalment. Sap coordinar l'equip bé, i farà el millor per a la plantilla per afrontar els reptes actuals". També li va mostrar suport quan li van recordar les queixes del tècnic, que reclamava més portaveus al club per explicar el projecte: "Entre ahir i avui, entre tot el que hem parlat, crec que hem fet part d’aquesta feina. Esperem que el repartiment d’aquesta feina sigui més adequat. Estem d’acord amb Quique, farem millor aquesta feina de representació.

Com va fer durant la junta d'accionistes de dilluns, va demanar de nou temps i paciència: "Des del club nosaltres tenim la confiança en que els professionals són autocrítics. Veiem els errors que cometem i els corregim. Amb la nostra feina anirem guanyant l’afecte dels aficionats". Chen va recordar que tot just es troben en el seu segon any, i que "és possible" que hagin comès alguns errors. També en l'aspecte esportiu, ha comentat que no descarta acceptar cap oferta per Aarón Martín "si la venda és bona per al desenvolupament esportiu en general". I s'ha referit a la situació de Pau López: "El club sempre ha fet i farà el màxim esforç per conservar tots els jugadors, sobretot si surten del nostre planter. En el cas de Pau, fa mesos que estem actuant de manera molt activa".

La "venjança" cap al Girona

Un dels apunts més curiosos de la roda de premsa ha estat quan li han preguntat per unes declaracions de Carles Puigdemont, que celebrava el triomf del Girona contra l'Espanyol. "Políticament, el club sempre ha mantingut la seva neutralitat. Volem representar tota la nostra afició. Al partit de tornada ens venjarem d’aquesta derrota, segurament aconseguirem el que volem. No només aquest partit, sinó en tots els partits hem de lluitar per la victòria".

stats