Ciclisme
Esports 21/03/2011

Smukulis sorprèn en la jornada inaugural de la Volta a Catalunya

La primera etapa de la Volta a Catalunya deixa com a líder a Gatis Smukulis (HTC) i amb uns quants favorits perdent temps als dos ports de primera

Albert Rabadan
2 min
Gatis Smukulis celebra el seu triomf en la primera etapa de la Volta.

BarcelonaSense grans moviments, però amb sorprenents diferències ha acabat la primera etapa de la Volta a Catalunya del centenari que, repetint la tònica de la recent París-Niça, ha permès a l'escapada del dia arribar in extremis a meta. En aquest cas, el guanyador havia anat acompanyat de Julián Sánchez Pimienta (Caja Rural), Ben Gastauer (Ag2r) i Javier Ramírez Abeja (Andalucía-CajaGranada), que han anat quedant enrere a mesura que avançava l'etapa.

De la mateixa manera que han quedat enrere alguns dels favorits en el pas pels dos ports de primera categoria del dia: l'Alt de Sant Hilari i, sobretot, el de Sant Grau, situat a poc menys de 40km de la línia de meta. Corredors de la categoria de la parella de Geox-TMC (Carlos Sastre i Denis Mentxov) s'han deixat fins a 13 minuts a la línia d'arribada i enterren les seves opcions a la general final.

Ha estat poc després de coronar el mateix Alt de Sant Grau quan el letó Gatis Smukulis (HTC-Highroad) ha marxat en solitari, deixant enrere al luxemburguès Gasteur, al guanyador del final a l'estació de Pal de l'any 2009, Sánchez Pimienta, i a un Ramírez que ja havia cedit terreny abans de l'ascens, pagant els esforços previs que havia fet perseguint a l'escapada.

Finalment, Smukulis ha estat capaç de resistir l'esforç dels equips dels esprintadors i alguns moviments al capdavant del pilot per emportar-se, amb 28 segons d'avantatge, el seu primer triomf com a professional. Josep Jufré ha estat el primer català a creuar la línia de meta, mentre que Xavier Tondo ha estat l'altre català que no ha perdut temps respecte a altres favorits com Contador, Scarponi, Basso o Evans.

Volta a Catalunya, primera etapa (Lloret de Mar-Lloret de Mar, 166,9km): 1r Gatis Smukulis (HTC-Highroad) 4h08'48”, 2n Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) a 28”, 3r José Joaquín Rojas (Movistar) a 28”, 4t Rigoberto Urán (Sky) a 28”, 5è Jan Bakelants (OmegaPharma-Lotto) a 28” (…) 15è Josep Jufré (Astana) a 28”.

stats