Ciclisme
Esports Ciclisme 01/07/2023

Beloki es perd el ‘seu’ Tour per culpa de la Federació Espanyola

Polèmica amb la RFEC, que ha fet coincidir els campionats júnior i escolar amb la ronda francesa

Robert Marcé
3 min
Markel Beloki, fill de Joseba Beloki, durant el campionat espanyol júnior de contrarrellotge

BilbaoJoseba Beloki és el darrer corredor basc que ha pujat al podi del Tour de França a París. De les cinc que vegades que hi ha participat, en tres ha quedat entre els millors. La darrera vegada va ser el 2002, un any abans de la fatídica caiguda a La Rochette que va accelerar la retirada d’un pencaire del ciclisme.

El recorregut del Tour actual al País Basc té accent Beloki. El vitorià ha format part de l’equip que durant quasi dos anys ha dissenyat el traçat de les tres etapes que passen per Euskadi. Bilbao ha treballat sis anys per aconseguir-ho i després de la primera jornada amb el triomf d’Adam Yates el recorregut no decep. Tampoc ha decebut l’afició basca, que no ha fallat tot i que un equip com la Fundación Euskadi no hagi estat convidat a la cursa que ha costat al País Basc 12 milions d’euros públics. Christian Prudhomme, el director del Tour de França, diu que és la millor afició del món. Beloki no hi està d’acord. “L’afició basca és diferent. Una afició que respecta el ciclisme, li agrada i el viu. Amb una personalitat sempre molt marcada i educada, s’ha vist als Pirineus i als Alps”. En pobles com Gernika s’han vist quatre files de públic per poder veure el pas dels ciclistes.

Però Beloki no pot veure en directe el resultat de la feina feta durant tants mesos. No pot ser amb els seus amics compartint un moment únic amb l’afició ni tampoc a les carreteres que tant s'estima. A Cartagena se celebren els campionats estatals de ciclisme júnior i escolars. El seu fill, Markel Beloki, hi participa com un dels favorits en la categoria júnior amb 17 anys i els seus pares l'acompanyen. “Una pena. Quan vaig veure que el calendari publicat per la Federació Espanyola de Ciclisme mantenia les dates amb el Tour vaig sentir tristesa”, explica Beloki a l’ARA. També creu que “s’hauria hagut de modificar el calendari perquè tots els nens i nenes que participen en els campionats d’Espanya tenien l'oportunitat de veure els seus ídols ben a prop, sobretot en un Tour, i s’ho estan perdent”.

La família Beloki, amb el jove Markel al mig

Beloki surt amb bicicleta amb el seu fill tres cops per setmana i tenen una relació sobre la qual se sent “molt orgullós sense oblidar la faceta de pare”. Per a ell és un plaer compartir amb el fill l’afició per la bicicleta que des de sempre han viscut a casa. Són la base estructural d’una carrera esportiva que comença a tenir ara el seu fill, Markel Irizar, que dijous es va proclamar campió d’Espanya jínior de contrarellotge i aquest diumenge participa en la cursa en línia. Per tant, no podrà ser a Vitòria, a casa seva, des d’on començarà la segona etapa del Tour amb final a Sant Sebastià per rememorar la clàssica de la capital donostiarra que es disputa a finals de juliol amb el mític port de Jaizkibel al llibre de ruta. L’afició encara allargarà la seva presència animant amb les dues jornades als Pirineus francesos, que enguany arriben molt a prop de l’inici del Tour amb les rampes fora de categoria del Col de Soudet a la cinquena etapa i les de l’Aspin i de Tourmalet a la sisena amb el final a Cauterets-Cambasque.

Enric Mas ha d'abandonar a la primera etapa per una caiguda

El ciclista mallorquí Enric Mas ha caigut en la baixada del penúltim port de la jornada, en un revolt cap a l’esquerra, i ha dit adeu al Tour de França el primer dia. El ciclista català Antonio Pedrero, company d’equip de l’Enric Mas, ha explicat a l’ARA abans de pujar a l'autocar i signar un autògraf a una aficionada: “Veníem amb moltes ganes i molta il·lusió perquè amb el recorregut tan dur del Tour sabíem que podíem fer alguna cosa. Ha estat un cop molt dur”. L'equip Movistar ha confirmat que té una fractura a l'escàpula dreta i múltiples contusions.

stats