Ciclisme
Esports Ciclisme 30/06/2023

"No entenem com pot ser que estigui viu"

Egan Bernal, campió el 2019, comença al País Basc el Tour després d'un greu accident on va estar a punt de perdre la vida

Robert Marcé
3 min
Egan Bernal, guanyador del Tour de França el 2019

BilbaoEl 24 de gener del 2022 Egan Bernal (Ineos Grenadiers) s’entrenava amb la seva bicicleta de contrarellotge a Colòmbia. Amb la silueta habitual d’un ciclista, el cap cot i les pulsacions a màxim nivell, va xocar tot sol contra un autocar aparcat al voral de la carretera durant un entrenament amb el seu equip. Com un infant que juga amb la seva joguina preferida amunt i avall i l’esclafa contra el terra. El comunicat mèdic després de l’accident feia encongir el cor: 11 costelles trencades, també el fèmur i la ròtula; fractura a les vèrtebres T5 i T6 i dues perforacions als pulmons. Bernal, guanyador del Tour de França i el Giro d’Itàlia, va estar 9 dies a l’UCI després del pitjor accident de la seva vida, on gairebé perd la vida. Els metges que el van atendre es preguntaven com era possible que estigués viu.

Mentre l’equip mèdic feia tot el possible per salvar-li la vida al ciclista colombià, la informació que explicaven a la família no era gens optimista: hi havia un 95% de possibilitats que es quedés paralític. Durant el procés de recuperació de la greu avaria Bernal va tornar a començar. Amb 26 anys, la seva mare a l’hospital li havia de canviar els bolquers igual que quan era un nadó i encara no somiava ni en pujar a una bicicleta ni en el ciclisme professional. L’esport on va enlluernar tothom primer com a gregari i després amb el triomf absolut a la ronda francesa el 2019 li va sacsejar la vida.

Egan Bernal, guanyador del Tour de França el 2019

Tornar a pujar al damunt de la bicicleta semblava impossible i competir, una utopia. Però el puzle en què s’havia convertit el seu cos va encaixar totes les peces després d’una llarga rehabilitació, recuperació i entrenament on penjar la bicicleta havia estat una opció. A principis d’aquest any Bernal, alt i prim, no pensava en cap cas que al mes de juliol estaria a la sortida del Tour, només volia anar “cursa a cursa” com va fer des que va tornar a competir 8 mesos després de gairebé morir per culpa d’un autocar que no va veure. Egan Bernal es va sentir altre cop ciclista a la primera cursa del 2023 a l’Argentina. Però una altra caiguda sense conseqüències greus el va obligar a la retirada. La Volta Ciclista a Catalunya va ser la següent cita del calendari del colombià. Un nou accident sense cap fractura a la sisena i penúltima etapa li va impedir acabar la competició. A la cursa de casa nostra ja es veia que no tenia el ritme per lluitar amb els millors. Però primer amb la volta al País Basc i després amb la volta a Romandia i Hongria el cos ja va començar a carburar-li millor.

Al Critèrium del Dauphiné, l’avantsala del Tour de França, hi ha un gir radical a mitjans de juny amb la 12a posició final del colombià. La setmana després d’acabar la cursa per etapes l’equip Ineos Grenadiers va prendre la decisió de seleccionar Egan Bernal per venir al Tour durant 3 setmanes. “Arribo amb bona condició física i tindré llibertat dins l’equip durant la competició”, explicava Bernal a la roda de premsa virtual de l’equip. És la primera gran volta per etapes després de l’accident i no la porta preparada al 100%, ja que fins fa 15 dies es pensava que “estaria de vacances al mes de juliol”. Torna al Tour després de 3 anys i el gran objectiu els primers dies amb les etapes trampa al tríptic del País Basc i els Pirineus a la cantonada és no perdre massa temps amb els millors de la classificació general. Egan Bernal, l’únic colombià que ha guanyat el Tour de França, ha aconseguit el més difícil: tornar a competir a la millor cursa de ciclisme del món després que la vida li hagi donat una segona oportunitat. 

stats