Ciclisme
Esports Ciclisme 30/11/2022

L'excampió de ciclisme Davide Rebellin mor atropellat per un camió

L’italià, de 51 anys, va perdre la vida en ser atropellat pocs mesos després de retirar-se

3 min
Davide Rebellin, en una imatge d'arxiu del 2017

BarcelonaDavid Rebellin (San Bonifacio, Itàlia, 1971) guardava molt bon record de la ciutat de Barcelona. Sempre que recordava els Jocs Olímpics del 1992 ho feia afegint que si hagués nascut dos anys abans, potser hauria tornat a casa amb una medalla. Però llavors només tenia 19 anys i era una de les grans promeses del ciclisme italià, així que li va tocar treballar en favor del més experimentat Fabio Casartelli, que va endur-se la medalla d’or. La bicicleta era la vida de Rebellin; tant, que no va retirar-se fins fa pocs mesos, amb 51 anys. I ha mort sobre una bicicleta, en una nova tragèdia que colpeja aquest esport, quan un camió el va atropellar ahir a prop de la localitat de Montebello Vicentino. El conductor del camió, segons les primeres reconstruccions, va aturar-se un moment després de l’accident, però seguidament es va fugar. El germà del ciclista va ser dels primers a arribar als llocs dels fets i va reconèixer la bicicleta del seu germà, que era a 30 metres sense vida.

Rebellin provenia d’una zona de gent dura, a prop de Vicenza, on els camperols treballaven entre la boira. Una zona d’on sempre han sortit bons rodadors, ja que la bicicleta forma part de la seva identitat. I ell era un gran rodador, explosiu, amb un toc de geni boig. És a dir, un especialista en clàssiques, en curses d’un dia. En canvi, a les curses de tres setmanes grans li costava i només va poder tocar el cel guanyant una etapa al Giro el 1996.

Rebellin havia estirat al màxim la seva carrera, participant en curses regionals fins fa poques setmanes, ben lluny dels grans escenaris on s’havia donat a conèixer. La seva última cursa havia estat el 16 d’octubre, la Veneto Classic, a la seva regió natal, on va rebre un homenatge de la seva mateixa gent que ara el plora. Va ser l'últim acte de servei d’una carrera que havia començat a l’equip GB-MG, envoltat de noms importants com ara Mario Cipollini, un dels millors esprintadors de la història, Franco Ballerini o Franco Chioccioli.

Els dies de glòria de Rebellin van arribar la dècada passada, quan va guanyar l’Amstel Gold Race (2004) i es va endur tres cops la Fletxa Valona (2004, 2007 i 2009), així com la Lieja-Bastogne-Lieja. De fet, va ser el primer corredor a guanyar el mateix any el conegut com el Tríptic de les Ardenes. És a dir, l’Amstel Gold Race, la Fletxa Valona i la Lieja-Bastogne-Lieja, el 2004. Els seus atacs, secs, durs, com el clima del nord d’Itàlia quan fa fred, li van permetre convertir-se en un dels pocs italians capaç de guanyar en proves en què solien brillar els belgues i els neerlandesos.

El 2008 Rebellin va penjar-se la medalla de plata als Jocs Olímpics de Pequín, per darrere de l’espanyol Samuel Sánchez. El que havia de ser el seu gran moment de glòria, però, també va significar l’inici de la caiguda als inferns, ja que va donar positiu per dopatge i va haver de retornar la medalla.

Davide Rebellin, el 2007, va arribar a vestir el mallot groc del Tour.

El record de Scarponi

L’accident ha reobert el debat de la seguretat a les carreteres a Itàlia, perquè la mort de Rebellin s’assembla molt a la de Michele Scarponi, que va perdre la vida el 2017 quan entrenava i un camió va tirar-se a sobre seu perquè no va respectar la distància de seguretat amb els ciclistes i va anar més de pressa del que estava permès.

La Unió Nacional dels Pobles i Comunitats de Muntanya (UNCEM) ha lamentat la mort de Rebellin i ha posat de manifest el problema de la seguretat dels ciclistes a la carretera. "No podem acceptar-ho. Les opcions polítiques adequades per a la seguretat dels ciclistes a les carreteres arriben massa tard. La UNCEM s'uneix al dolor de la família i del ciclisme", diu el comunicat.

"Estic terriblement commocionat per aquesta notícia. Que la terra et sigui lleu. DEP, Davide", ha escrit a les xarxes socials Vincenzo Nibali, company de Rebellin a la selecció italiana. Entre les múltiples reaccions destaca, també, la d'Alejandro Valverde. "El meu condol als familiars i amics de Davide Rebellin, company de professió i rival durant tants anys", deia el murcià a través del seu compte de Twitter.

stats